galéria megtekintése

A bankok harmada már vesztett

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 02. számában
jelent meg.


Horniák Balázs
Népszabadság

Ítélet még csak négy devizahiteles perben volt, a többi esetben a pénzintézet magát verte meg.

Alig másfél héttel azután, hogy elindultak az első devizahiteles perek, a bírósághoz fordult pénzintézetek több mint harmada már el is bukott – derült ki a Fővárosi Törvényszék lapunk megkeresésére küldött összesítéséből. A vesztesek zöme úgy maradt alul, hogy valójában ki sem tudott állni az igazáért, ám azok a pénzintézetek is egytől egyig veszítettek, amelyek ügyében már döntött a bíróság.

Amint arról korábban beszámoltunk, az augusztus 25-i határidőig hetvenkilenc pénzintézet nyújtott be keresetet a Fővárosi Törvényszékre. A bankok, takarékszövetkezetek, pénzügyi vállalkozások azt próbálják bizonyítani: tisztességesen jártak el, amikor egyoldalúan módosítottak a lakossági devizaalapú hitel- és lízingszerződéseken, vagyis emeltek kamatot, díjat vagy egyéb költséget. (A július elején elfogadott jogszabály nemcsak a deviza-, hanem forinthitelek esetében is tisztességtelennek és így érvénytelennek mondja ki az egyoldalú szerződésmódosításokat, ezt a törvényi vélelmet azonban majd később támadhatják meg a bíróságon a pénzintézetek – a kereseteket október vége és november vége között lehet benyújtani.)

A hetvenkilenc keresetből a bíróság formai okok miatt negyvenkettőt elutasított idézés kibocsátása nélkül. Az elutasított keresetek egy része azért volt hiányos, mert a melléklethez tartozó kivonat nem jelölte meg azt az időszakot, amely alatt az alkalmazott, perben kifogásolt, általános szerződési feltételek érvényben voltak. Más esetekben a pénzintézet nem jelölte meg, illetve nem csatolta azokat a tényeket és bizonyítékokat, amelyekkel alátámasztotta volna az általa alkalmazott általános szerződési feltételek tisztességes voltát.

 
Gondok akadtak az előkészítésnél
Gondok akadtak az előkészítésnél
Kurucz Árpád / Népszabadság

A Fővárosi Törvényszék tájékoztatása szerint az elutasított keresetek közül tizenöt esetben nyújtotta be ismét az érintett pénzintézet a javított, kiegészített dokumentumokat az erre rendelkezésre álló határidőben. (A korábbi közlésnek megfelelően vélhetően ezek között ott vannak az OTP-csoport tagjai is: a bíróság az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank, a Merkantil és az OTP Ingatlanlízing keresetét is visszadobta, de a csoport a múlt héten azt közölte, újra beadják az iratokat.) Az ismételten benyújtott keresetek között egyébként nem volt olyan, amelyet újra el kellett volna utasítania a törvényszéknek.

A pénzintézetek azonban nemcsak keresetük kiegészítésével, a hiányzó részek pótlásával maradhattak „játékban”, fellebbezhetnek is a döntés ellen. A törvényszéknél lapunknak elmondták, hogy – a keresetét újra benyújtó tizenöt pénzintézeten túl – két szolgáltató jelentett be fellebbezést a bíróság elutasító döntésével szemben.

A bíróságra eddig eljutott 52 keresetből a törvényszék hétfőig mintegy harminc ügyet tárgyalt. Ítélet eddig négy perben született: az Alba Takarékszövetkezet, az AXA Bank, a Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezet és a Milton Finanszírozási Zrt. ügye is a pénzintézet vereségével zárult. A többi eljárásban – így a hétfőn tárgyalt tizenegy ügyben is – az ítélethozatalt elhalasztották a bírók, ám született több köztes döntés. Több pénzintézet is azt szerette volna, ha a bíróság az Alkotmánybírósághoz, illetve az Európai Bírósághoz fordul a perek alapját adó törvény miatt. A kereseteknek ezt a részét azonban eddig minden esetben elutasították.

Az egyoldalú szerződésmódosítások megvédésére indított perek sora kedden tíz tárgyalással folytatódik. A törvényszék egyebek mellett az FHB Kereskedelmi Bank és a Pannon Takarék keresetét vizsgálja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.