galéria megtekintése

Zugló megfúrja a városligeti beépítést?

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 17. számában
jelent meg.


Szalai Anna
Népszabadság

Több fronton is támadásba lendül a Városligetbe tervezett új múzeumi negyed ellen Karácsony Gergely, Zugló új polgármestere. A nemzetközi szakmai közvélemény figyelmének felhívása mellett a közgyűléssel is újratárgyaltatná a kérdést, egyúttal új helyszínre készíttetne terveket.

Három ponton próbálja megfúrni a Városligetbe tervezett múzeumi negyed nevet viselő beruházást Karácsony Gergely, Zugló frissen megválasztott polgármestere. Ezzel deklarálná: nem üres ígérgetés volt a választási programja. Az Együtt–PM társelnöke ugyanis az önkormányzati választások előtt a városligeti Napozóréten nagy nyilvánosság előtt bejelentette: a polgári ellenállás mellett minden jogi lehetőséget fel fog használni annak érdekében, hogy a Városliget beépítésének „eszelős ötletét” megakadályozza.

Múlt héten még tüntetett, polgármesterként már más eszközökhöz is nyúlhat a PM politikusa
Múlt héten még tüntetett, polgármesterként már más eszközökhöz is nyúlhat a PM politikusa
Kurucz Árpád / Népszabadság

A XIV. kerület új vezetője – elődjével, a fideszes Papcsák Ferenccel ellentétben – ugyanis azt mondja, Budapesten már most is kevés a zöldfelület, így a meglévőket inkább védeni kellene a beépítés helyett, viszont a város más pontjain, a rozsdaövezetekben nagy szükség lenne hasonló fejlesztésekre. (Bár szerinte azért a Városligetre is ráférne egy alapos rekonstrukció.) Karácsony már a kampányban sem titkolta el, hogy a jogi lehetőségek korlátozottak, hiszen az Országgyűlés – sajnálatos módon éppen Zugló korábbi vezetőjének javaslatára – olyan törvényt fogadott el, amellyel kivette a területet az összes érvényes építési szabályzat alól.

 

A Népszabadság most rákérdezett: mi valósul meg a kampányígéretből?

– Elsőként levélben hívjuk fel az Építészek Nemzetközi Szövetségének figyelmét a beruházással kapcsolatos társadalmi-urbanisztikai aggályokra, és ezekre alapozva arra kérjük a testületet, hogy ne támogassa a projektet – mondta Karácsony Gergely. Ez azért fontos, mivel a szövetség képviselői részt vesznek a nemzetközi tervpályázatra érkező pályaművek elbírálásában, és mint ismeretes, a legnagyobb épületre, a Nemzeti Galériára új tendert kell kiírni. Ha a szövetség bojkottálná a zsűriben való tagságot, akkor a kormány már nem takarózhatna azzal, hogy a fejlesztés a szakma nemzetközi támogatását is élvezi.

Az új vezetésű zuglói önkormányzat emellett alternatív koncepciót dolgoz ki a múzeumi negyed Rákosrendezőn való megvalósítására, ahol jelentős építői, befektetői kört lehetne mozgósítani a fejlesztés kiterjesztése érdekében – mondta az új polgármester, aki ezeken túl kezdeményezni fogja a kérdés újratárgyalását a Fővárosi Közgyűlésben.

H. Szabó Sándor

Sokféle technikát lehet találni egy beruházás megállítására, de a Városliget-törvény elég erős biztosítéknak tűnik a Liget Budapest Projekt folytatására. A jogszabály egyes elemei ugyanis csak kétharmados parlamenti többséggel írhatók felül – magyarázta lapunknak korábban Mozsár István, a projekt lebonyolításával megbízott Városliget Ingatlanfejlesztő (VIF) Zrt. vezérigazgatója. A jogszabály értelmében a Városligetben lévő ingatlanok – a Műcsarnok, a Széchenyi fürdő, a műjégpálya és a műszaki építmények kivételével – 99 évre ingyenesen az állami tulajdonú VIF Zrt. vagyonkezelésébe kerülnek.

Az egyéb vagyonkezelői jogok, továbbá a főváros forgalomszervezési és hulladékgazdálkodási feladatai változatlanok maradnak. A park ugyan továbbra is az állam, a főváros és a zuglói önkormányzat osztatlan tulajdona marad, de a tulajdonosok semmibe sem szólhatnak bele. A VIF rendeli meg a terveket, szerzi be az engedélyeket, folytatja le a közbeszerzési eljárásokat, köti meg a szerződéseket, igazolja a teljesítést. A meglévő források felett is a cég rendelkezik. Az új épületek kizárólagos állami tulajdonba kerülnek, az államé lesz a bevétel is. Zugló és Budapest egyetlen fillért sem kap.

A Fővárosi Közgyűlés kormánypárti többsége mindezek ellenére határidőre elkészítette és megszavazta a projektet kiszolgáló Városligeti építési szabályzatot. Holott más nem is lesz itt érvényes. A törvény értelmében sem a hatályos városrendezési és építési szabályzatot, sem a városfejlesztési koncepciót, sem a zöld területre vonatkozó kormányrendeletet nem kell figyelembe venni. Kiemelt beruházásként az engedélyezés is egyszerűsödik és felgyorsul. Az új múzeumokat 2018-ban adnák át. A beruházásra 150 milliárd forintot szánnak, bár a lehetséges forrásokat még nem jelölte meg a kormány.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.