galéria megtekintése

Vitézy: sok érdeket sértettünk

10 komment


Szalai Anna
NOL

Újat akartunk és ez rengeteg érdeket sértett – Vitézy Dávid ezekkel a szavakkal búcsúzott ma a BKK-tól. Miközben a menesztéséről szavaztak, a cégnél már lázas sietséggel zajlott az átadás-átvétel. A városigazgató még nem is dolgozik, de a fizetését máris megemelték havi 300 ezer forinttal.

Félórás késéssel kezdődött, majd zárt ajtók mögött folytatódott a Fővárosi Közgyűlés mai ülése. A meghirdetett kezdés idején is egyeztető Tarlós István főpolgármester egy szó nélkül sétált el a médiasorfal előtt, némileg átrendezte a napirendet, majd elrendelte a zárt ajtók mögötti tárgyalást. Így csak az utólagos nyilatkozatokból sejteni, hogy volt azért, aki ellenezte Vitézy Dávidnak, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatójának menesztését.

Az utólagos nyilatkozatokból lehet sejteni
Az utólagos nyilatkozatokból lehet sejteni
Teknős Miklós / Népszabadság

Karácsony Gergely (PM) bár nem vitatta a Vitézy helyét elfoglaló Dabóczi Kálmán felkészültségét, úgy vélte, hogy hiba volt lebontani egy jól működő, integrált szervezeti struktúrát, amelynek csak egyik eleme Vitézy menesztése. Az elmúlt négy évben a cég és a vezetője jól teljesített, függetlenül attól, hogy kinek a rokona és hány éves. Zugló polgármestere legutóbb nemmel szavazott, most tartózkodott. Gy. Németh Erzsébet (DK) nem is szavazott, mivel szerinte vezérigazgatót ilyen rapid módon, mindenféle előzetes értékelés nélkül leváltani nem lehet. – Túl vagyunk rajta – fogalmazott Horváth Csaba (MSZP), aki szerint Vitézy Dávid túlságosan fiatal volt a BKK vezetéséhez, Dabóczi Kálmán viszont meggyőző szakmai életúttal rendelkezik ahhoz, hogy jó gazdája legyen az új struktúrában működő BKK-nak.

 

A Közlekedéstudományi Intézetből érkezett Dabóczi korábban közlekedési tanácsadóként és főosztályvezetőként dolgozott a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban, de megfordult a gyógyszeriparban, a Postánál, a Molnál és a Magyar Cserkészszövetségben is. Közel 90 százalékos aránnyal választották meg. Az új cégvezető Vitézy fizetését – havi 1,6 millió forint és 15 százalékos prémium – kapja, bár a BKK feladatkörét erősen megnyirbálták a városigazgatóság felállításával. Dabóczi január elsejével áll munkába. Bán Tamás városigazgató csak január 15-től, de a fizetését már most megemelték 300 ezer forinttal havi 1,9 millió forintra.

„Ne csak megpróbáljuk kicsit jobban csinálni”
„Ne csak megpróbáljuk kicsit jobban csinálni”

Vitézy kora délután a Facebookon búcsúzott: „Gyerekkorom óta szívügyem a budapesti közlekedés. Tizenévesen a forgalomirányítók mellett töltve a szabadidőm, majd civilként küzdve a fásult és fejlődésképtelen rendszer javításáért – sosem akartam más lenni, mint aki szerethető és modern közlekedést építhet Budapesten." Nem tagadja, hogy regnálása 1498 napja alatt „komoly viharokat" éltek meg, de végig arra törekedtek, hogy „ne a régi, megszokott megoldások mentén haladjunk és ne csak megpróbáljuk kicsit jobban csinálni, hanem tényleg létrehozzunk valami újat.

 – Túl vagyunk rajta - fogalmazott Horváth Csaba
„Túl vagyunk rajta”
Teknős Miklós / Népszabadság

Ez persze az első naptól kezdve rengeteg érdeket sértett – az elmúlt két évben jelentős ellenszélben kellett előrehaladnia a legfontosabb projekteknek is." Bár az új igazgató január elsején áll be, Vitézy munkájára már holnap se számít a városvezetés. A Népszabadság információi szerint már tegnap megkezdődött az átadás-átvétel a cégnél.

Szinte észrevétlenül távozik a másik holdingvezér, Szarvas Ferenc a megszűnő városüzemeltetési központ éléről.

Ennél jóval váratlanabb a többek között a Bálna hasznosításáért felelős Nagyunyomi-Sényi Gábor, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. Vezérigazgatójának menesztése. Helyére Barts J. Balázst nevezték ki havi 1,3 milliós fizetéssel és 15 százalékos prémiummal. Barts a Fővárosi Vízművektől igazolt át, ahol ingatlangazdálkodási igazgatóként dolgozott. A szakember korábban többek között a Magyar Nemzeti Banknál, a Molnál és az Országos Műemléki Felügyelőségnél is dolgozott.

Mint aki némileg átrendezte a napirendet
Mint aki némileg átrendezte a napirendet
Teknős Miklós / Népszabadság

Tarlós István arról is tájékoztatta a közgyűlést, hogy január elsejétől Mitnyan György vezeti a Főtávot, Horváth Béla pedig a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt-t. Mitnyan eddig is Tarlós főtanácsadója volt, Horváth MDF alapítótagként kezdte politikusi pályafutását, később kisgazda lett, az elmúlt években a Főpolgármesteri Hivatal városüzemeltetési főosztályát vezette. A cégvezetők felmondási ideje három hónap, amihez egyhavi végkielégítés jár.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.