galéria megtekintése

Visszakozott a hatalom

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 22. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

Elmaradt a csütörtökre ígért hatalmi birtokbavétel a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) által fönntartott felsődobszai általános iskolában és gimnáziumban: az intézményben több száz diák, szülő és pedagógus előtt Iványi Gábor lelkész, a MET vezetője bejelentette, hogy megkapták a működési engedélyt.

A rendőröket egy-egy tányér meleg levessel várták volna tegnap a felsődobszai Bárczay Gábor általános iskolában, de hiába: mivel az esetlegesen karhatalmi segítséggel tervezett birtokbavétel elmaradt, nem került sor a rendőrök „szeretetlakomájára” sem. A hírt – miszerint továbbra is a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) működtetheti a kis abaúji faluban lévő iskolát – az egyházi szervezet elnöke, Iványi Gábor jelentette be a diákokkal, szülőkkel és pedagógusokkal megtelt aulában. Az elnök bejelentése tapsot kapott, a hangulat pedig nevetősre váltott – holott az elmúlt napokban még úgy tűnt, hogy Orbán Viktor kormánya Felsődobsza ügyében újabb frontot nyit a MET-tel.

A családi napon Iványi Gábor azt mondta, végsőkig elszántak, nem hagyják elveszni az iskolát
A családi napon Iványi Gábor azt mondta, végsőkig elszántak, nem hagyják elveszni az iskolát
A szerző felvétele

Az első, nagy nyilvánosságot kapott „csata” tétje az volt, hogy a hatalom eltűri-e a MET egyházi státuszát, majd nem sokkal azután, hogy ez a kérdés Iványiék javára eldőlt, jött az újabb casus belli: az állami Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) és Felsődobsza fideszes vezetése felmondta azt a szerződést, amely alapján a MET a Bárczay Gábor Általános Iskolát, Szakiskolát és Gimnáziumot működteti. A falu vezetése és a Klik közölte azt is: az intézmény birtokbavétele céljából átadás-átvételi eljárást kívánnak lefolytatni augusztus 21-én.

 

Mindez érthetetlen volt annak tükrében, hogy 2011-ben éppen a felsődobszai önkormányzat kereste meg Iványi Gáborékat azzal a kéréssel, hogy vegyék át az intézményt, mert annak fenntartása a mintegy 900 lelkes kisközség önkormányzatának egyre nagyobb nehézséget jelentett. S érthetetlen volt abból a szempontból is, hogy az iskola egyházi intézmény, ennélfogva a MET álláspontja szerint sem az önkormányzat, sem a Klik nem rendelkezik fölötte joghatósággal. Ennek megfelelően az egyház érvénytelennek tekintette mindkét felmondást, és szilárdan eltökélte: nem adja ki a kezéből az iskolát.

Már csak azért sem, mert Iványiék számára mindez nem pusztán jogi ügy, hanem emberiességi kérdés: nem akarják veszni hagyni azokat a halmozottan hátrányos helyzetű tanulókat, akik a diákság körében többségben vannak. Ezek a tanulók egy szépen felújított, rendbe tett intézményben tanulhatnak – erről mindenki meggyőződhetett, aki részt vett a MET által szervezett tegnapi családi napon.

Ottjártunkkor kiderült: mióta az egyház átvette az intézményt, az elmúlt három évben a tanulmányi mutatók nem romlottak drasztikusan, s eredményeivel az iskola nem lóg ki a járás többi iskolája közül, sőt, a tanulmányi eredményeket tekintve bizonyos osztályokban – így a hetedikben – némi javulás tapasztalható. Ami ezen a vidéken nagy szó, tekintettel arra, hogy Felsődobsza alulképzett, aluliskolázott lakosainak nagy része munkanélküli, a faluban pedig a közmunkán kívül álláslehetőség alig akad.

Ilyen helyzetben egy falu számára létkérdés, hogy a még működő iskolája körül ne legyenek bonyodalmak – de valami oknál fogva a MET mégis szúrta Luterán András polgármester szemét. Meg szerettük volna kérdezni Luteránt, hogy a Fidesznek mi is a problémája az iskola működtetőivel, ám a polgármestert tegnap sajnos nem lehetett megtalálni a faluban. Az iskolában azt mondták, hogy a környékbeli településvezetőkkel együtt őt is meghívták a családi napra, de Luterán a rendezvény előtt fél órával elhagyta a települést.

Így nélküle zajlott le az a rövid műsor, amely szomorkásan indult ugyan, de vidáman végződött. A diákokat Iványi Gábor kérésére először megénekeltették: a magyar népdalok mellett elhangzott a roma himnusz is. Majd a MET elnöke következett, aki előadta a mostani konfliktus előzményeit, s megemlítette az előző nap fejleményeit is: mint mondta, a jogászain keresztül azt üzente neki a Klik vezetése, hogy a csütörtöki felsődobszai rendezvénnyel egy időben Budapesten várják, hogy megbeszéljék az aktuális ügyeket. Iványi azonban nem fogadta el az invitálást. Nem tért ki rá a beszédében, de talán megérezte, hogy a Klik vélhetőleg csak taktikázni akar, s az a valódi célja, hogy a sajtóban beharangozott „ellenállási” rendezvényen Iványi ne legyen jelen.

– De nekem nincsen tárgyalnivalóm a Klikkel, én inkább Felsődobszát választottam, mert itt vagyok jó helyen, és az iskolánk is itt van jó helyen – mondta az elnök a több száz fős hallgatóságának.

Megkérdeztük, hogy szerinte miért visszakozott a hatalom, mire Iványi Gábor azt felelte: a döntés praktikus olvasata szerint nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal. De az is lehet – tette hozzá –, hogy belátták: a MET a végsőkig elszánt, s nem hagyja elveszni az iskolát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.