galéria megtekintése

Visszajár az uzsorás

Meg akarja szerezni volt adósa házát az a baranyai férfi, akit részben éppen azért ítéltek börtönre, mert korábban zsarolással megszerezte ugyanennek az adósának a portáját.

Az 50 esztendős Gy. Lászlót zsarolás, csalás és jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt a Baranya Megyei Bíróság 2011-ben elítélte. A siklósnagyfalui férfi 2002 és 2008 között havi 50-100 százalékos kamatra adott hitelt megszorult embereknek. Az iskolázatlan adósok fel sem fogták, hogy a többnyire bevásárlásra kért 10-20 ezer forint nem fizetés esetén, fél év elteltével milliós tartozásra hízhat.

Fotó: Népszabadság/archív

A verőemberekkel körbevett uzsorás összesen 3 és fél millió forint kölcsönt adott, és 34 milliót követelt vissza félszáz adósától. A követelés felét be is hajtotta részben készpénzben, részben úgy, hogy hét adósa házát a nevére íratta.

 

Az uzsorás ellen 2008-ban indult büntetőeljárás, majd a bíróság 8 év tíz hónap börtönre ítélte. A férfi azonban tavaly nyáron jó magaviselete miatt hét év után szabadulhatott. Már akkor írtunk róla, hogy Gy. László egykori adósai tartanak attól, a férfi szabadulása után felkeresi őket, s pénzt követel tőlük. Az uzsorás ugyanis a nyomozás kezdete előtt fizetési meghagyással érvényesítette követeléseit.

Az adósok ez ellen nem éltek ellentmondással, nem volt ehhez jogismeretük, és rettegtek Gy. Lászlótól. Amikor 2008-ban elindult a nyomozás, a végrehajtásokat felfüggesztették. Az adósok nem gondoltak arra, hogy polgári pert kellene indítaniuk a kölcsönszerződés megsemmisítésére. Ám a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a büntetőper ítélete semmissé nyilvánítsa ezeket a szerződéseket. Mire kimondták Gy. László bűnösségét, a 2006 előtt létrejött kölcsönszerződések már nem voltak támadhatók, hisz az ilyen kontraktusok ellen öt éven belül lehet csak pert indítani. Így Gy. Lászlónak továbbra is maradtak jogerős követelései a bűncselekmény sértettjeivel szemben.

A cikkünkben leírt prognózis fél év után valósággá vált: Gy. László e hónap elején felkereste egyik régi adósát, a 60 esztendős B. Istvánnét. A siklósnagyfalui özvegyasszony 2006-ban kért százezer forintot Gy.-től, s mintegy 150 ezer forintot visszafizetett, ám a tartozás így is három hónap alatt 600 ezerre nőtt. Erre hivatkozva Gy. megszerezte az asszony 90 négyzetméteres, 7-8 millió forint értékű villányi házát. Az uzsorás elítélése után az ügyészség megtámadta a ház átírását, s mivel a bíróság semmisnek látta a szerződést, az asszony visszakapta az ingatlant.

Gy. most előszedte az asszony 600 ezer forintos tartozásáról szóló adóslevelet, és arra próbálta rávenni B. Istvánnét, hogy adja át neki a kamatokkal megfejelt tartozásért a házát.

Az asszony a Szent Márton Caritas Alapítványhoz fordult, amely feljelentést tett az ügyben. A Baranya Megyei Főügyészség pedig zsarolás gyanújával elrendelte a nyomozást. Kutas Tamás, a főügyészség szóvivője elmondta: ha Gy. László vegzálja volt adósait, akkor könnyen újra börtönben találhatja magát. Hozzátette: fontos, hogy az újra megzsarolt sértettek tegyenek feljelentést, és ha Gy. fizetési meghagyást bocsát ki, akkor éljenek ellentmondással. Ez esetben Gy. perre kell vigye a követelését. Ha a sértettek a bíróság elé terjesztik azokat a bizonyítékokat, amelyek alapján Gy.-t korábban elítélték, akkor az uzsorás a polgári pert is elbukja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.