galéria megtekintése

Virágnyelven tárgyalt az Audival a természetvédő


Kácsor Zsolt
NOL

Tanúk meghallgatásával folytatódott a vesztegetési per Debrecenben - kiderült, hogyan adta az audisok tudtára Zsák Ferenc a gyárbővítés támogatásának feltételeit. Az Audi Hungária Kft. egyes vezető beosztású dolgozóinak tanúkihallgatásával folytatódott csütörtökön a győri cég által feljelentett Zsák Ferenc természetvédő pere a Debreceni Törvényszéken.

A vallomások alapján az körvonalazódott: a társaság értelmezése szerint Zsák az első személyes találkozón „virágnyelven" adta tudtukra, hogy ellentételezés fejében nem támadja meg a tervezett gyárbővítést.

Színlelt egyezség?

Mint beszámoltunk róla: 2011-ben a Zsák Ferenc által vezetett Tiszántúli Természetvédők Társulata (TTT) természetvédelmi okokra – többek között a szerintük nem megfelelő környezeti kompenzációra – hivatkozva megtámadta az Audi környezethasználati engedélyét egy új gyár építésére vonatkozóan. Az Audi képviselői 2011. tavaszán találkoztak Zsák Ferenccel és társaival, s megbeszélésük során abban maradtak, hogy ha a cég támogatja a TTT egyik projektjét, akkor a TTT visszavonja a beruházás ellen benyújtott keresetét. Az Audi színleg elfogadta az ajánlatot, de 2011. május végén feljelentést tett Zsák Ferenc ellen, aki több hónapot töltött előzetesben, jelenleg pedig vesztegetés vádjával áll bíróság előtt.

 

Mindenki nyertes

Zsák Ferenc a bíróságon
Zsák Ferenc a bíróságon
Konyhás István / Népszabadság

A csütörtöki tárgyaláson az Audi dolgozói elmondták: az autógyártó óriáscég figyelmét Zsák Ferenc azon nyilatkozata keltette föl a Kisalföld újságban, amelyben nehezményezte, hogy a cég nem keresi a TTT-t. Zsák a megyei lapnak hozzátette azt is: a zöld szervezet nem ellenzi a beruházást, de abból mindenkinek „nyertesként" kell kikerülnie. Az Audi szakemberei viszont nem értették, hogy ha Zsák nem ellenzi a gyárépítést, akkor milyen szakmai és jogi érvek alapján támadja a kivitelezést.

Köntörfalazás nélkül

A csütörtöki tárgyaláson elhangzott: az Audi éppen e furcsa nyilatkozat megjelenése után vette föl a kapcsolatot Zsákkal, s első személyes találkozójukon a cég egyik vezető beosztású dolgozója köntörfalazás nélkül meg is kérdezte Zsáktól, hogy akkor vonja-e vissza a keresetét, ha az Audi támogatja a szervezetet. A tanú szerint erre a TTT vezetője „igennel" felelt.

Győzzön a természet

Az Audi egyik kommunikációs vezetője a tárgyaláson azt vallotta: a cégnél tudták, hogy Zsák tette bűncselekmény, s eszük ágában sem volt fizetni neki, csakhogy a rendőrségi feljelentéshez bizonyítékokra volt szükségük. De a tárgyaláson Zsák Ferenc kitartott azon álláspontja mellett, hogy őt kizárólag természetvédelmi szempontok vezérelték. Arra a kérdésre, hogy mit értett azon, hogy mindenkinek „nyertesként" kell az ügyből kikerülnie, a TTT-elnök azt válaszolta: ezt úgy értette, hogy a természet legyen győztes.

Hüllők húzták a rövidebbet

Az Audi szakemberei azonban azt hangsúlyozták, hogy ők helyesen jártak el, elvégre a cég 2016. decemberi határidővel végrehajtja a kompenzációt és a kármérséklést mintegy 1,3 milliárd forint értékben. A gyárépítésnek áldozatul esett, Natura 2000-es besorolású, 120-130 hektáros védett területről 60 ezer tő növényt, 50 ezer kétéltűt és 500 hüllőt mentettek át máshová, a védettség alól kivett ingatlanért cserébe pedig négy helyszínen összesen mintegy 600 hektáros természetvédelmi beruházást hajtottak végre.

Mindent felvettek

Az egymásnak ellentmondó nyilatkozatok feloldása szempontjából megkönnyíti az ügyet tárgyaló bíró helyzetét, hogy az Audi képviselői és Zsák között 2011-ben lezajlott telefonos és személyes beszélgetéseket titkosszolgálati eszközökkel rögzítették, és a felvételeket a következő tárgyaláson lejátsszák.A tárgyalást május 21-re napolták, amikor további tanúkat hallgatnak meg az Audi részéről.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.