galéria megtekintése

Megnyílt a határ, nem kell a ház előtt szemetet szedniük

Csütörtök déltől újra nyitva van a Röszkén a 2. számú határátkelőhely, amelyet szeptember 16-án megostromoltak a Szerbiában rekedt migránsok. A helyiek örülnek ennek, mert "végre nem azzal kezdődik minden nap, hogy szedni kell a ház előtt a tömérdek szemetet".

Csütörtökön 12 órától újra szabad az átkelés Magyarország és Szerbia valamennyi határállomásán – mondta Pintér Sándor belügyminiszter, amikor szerb kollégájával, Nebojsa Stefanoviccal elgördítették a megerősített határkaput, azon a helyen, ahol szeptember 16-án a feldühödött migránsok megpróbáltak erőszakkal belépni Magyarország területére.

Nebojsa Stefanovic emlékeztetett rá, hogy a migránsválságnak nincs vége, és lehetetlen, hogy a tramzitországokra hárítsák ennek fő terheit. Az uniós országok hathatósabb hozzájárulására lenne szükség. A szerb belügyminiszter arra is utalt, hogy korábban hosszú ideig zárva kellett tartani Magyarország és Horvátország felé fontos határállomásokat, ami zavarokat okozott a nemzetközi személy- és áruforgalomban.

Rendőrsorfal, még az ünnepélyes megnyitás előtt
Kelemen Zoltán Gergely / MTI

 

Magyarországon és Szerbián nem múlik, hogy folytatódik-e a migránsok rohama, de a megoldás kulcsa nem ennek a két országnak a kezében van – fogalmazott Pintér Sándor. Hangsúlyozta, hogy e két ország maradéktalanul betartotta az Európai Unió törvényeit. Egy kérdésre a magyar belügyminiszter azt felelte: csak olyan migránsfolyosót támogatunk, amely Európából a Balkánon át visszaviszi a menekült státuszt el nem nyert migránsokat Törökországba. Ehhez a magyar kormány minden segítséget megad; ha szükséges, még vonatszerelvényeket is biztosít.

A Röszke 2-as határátkelőt nem túl régen újították fel, megnyitására azért volt szükség, hogy megkönnyítsék a gyalogos és kerékpáros forgalom áthaladását, illetve, ha nagyon hosszú sorok vannak az autópálya-határátkelőn, akkor a magyar és szerb állampolgároknak itt kevesebbet kell várniuk.

Pintér Sándor (b) magyar és Nebojsa Stefanovic (b2) szerb belügyminiszter, valamint Milorad Veljovic szerb rendőr-főigazgató (j) kinyitja a Röszke-Horgos közúti határátkelőhelyet lezáró vaskaput
Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Tettünk egy kört azokon a helyszíneken, ahol korábban ezrével jöttek, várakoztak a migránsok. Azóta eltakarították a tömérdek szemetet, újra bevetették a repceföldet, a legelőről eltűntek a mobilvécék. A két idegenrendészeti előállító helyen azonban még állnak a sátrak. A röszkeiek úgy tudják, hogy a „hangárban" jelenleg is őriznek menekülőket – ott kell megvárni a döntést azoknak, akiknek a menedékkérelmét nem utasítják el azonnal a határ vonalában kiépült regisztrációs ponton.

A röszkeiek boldogan vették újra birtokba a falujukat

- Nem is hittem, hogy ilyen kevesen jönnek át, ha majd lezárják a határt – mondta egy asszony, aki a határban dolgozott. Hozzátette: igaz, más lenne a helyzet, ha Szerbiából most is tömegesen szállítanák Horgosra az idegeneket. Így is átjönnek néhányan a műszaki határzáron. Olyankor a határban dolgozók szólnak a polgárőröknek, vagy a határ mentén járőröző rendőröknek. Néhány napja szlovák rendőröket is látni a környéken.

- Végre nem azzal kezdődik minden nap, hogy szedni kell a ház előtt a tömérdek szemetet. A végén már annyi volt, hogy a kukáskocsi sem vitte el – mondta a faluban egy fiatalabb nő. Ki lehet menni sétálni, kiengedni a gyerekeket a játszótérre. Röszkén újra olyan lett az élet, mint a menekültválság előtt volt, a fiatalasszony mégsem nyugodt.

- Németországban dolgozik a férjem, és szinte minden nap meséli, mennyi menekültszállást gyújtanak fel az ottani emberek. Nézem a tévét, és már nem tudom eldönteni, Putyin jót tett, vagy még rosszabbat, hogy bombázni kezdett Szíriában. Mondják a németek, hogy majd százezreket toloncolnak vissza – de előfordulhat, hogy nem lesz hová. Vannak Facebook-ismerőseim Romániában, ők írják, hogy bár erről még kevés szó esik a médiában, de arrafelé is egyre több migránst látnak. Szoktunk beszélni róla, mi lesz, ha Horvátország vagy Ausztria is lezárja a határait. Csak úgy tudom elképzelni, hogy akkor Románia felől jönnek. Attól nem félek, hogy Röszkére újra ezrével érkeznek a menekülők, mert itt a drótkerítés és a nemzetközi rendőrség megvéd bennünket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.