galéria megtekintése

A menekültek áttörték a kaput, kerítés lesz a horvát határon is

202 komment

NOL

A tömeg fél három körül agresszívvé vált, kövekkel, fadarabokkal, palackokkal dobálta meg a magyar oldalon álló rendőröket, majd kitörte az átkelőt lezáró kaput. Fél hat körül egy új roham után a menekültek elkezdtek  beáramlani Magyarországra, aztán visszaszorították őket. Magyarország harminc napig fogja lezárva tartani a határt, és Orbán Viktor szerint kerítés épül a horvát határon is, Horvátországba szerda este kilencig csaknem kétezer menekült érkezett Szerbiából.

Szerda délután fél háromkor Röszke 2 határátkelőnél a menekültek bedöntötték azt a kaput, amellyel a kedden életbe lépett törvényi változások miatt lezárták előlük az utat Magyarország felé, az ezután kitört zavargásokban a magyar biztonságiak könnygázt és vízágyút is bevetettek, a menekültek pedig palackkal és betondarabokkal dobálták meg őket. Fél hat körül a menekültek egy új roham nyomán elkezdtek beáramlani Magyarország területére, nem sokkal később azonban sikerült visszaszorítani őket. A feszültség este hétre kezdett el csillapodni. Több száz magyar rendőr este fél kilenc előtt sorfalban előrenyomult közvetlenül az államhatárig, egy szerb rendőrsorfal pedig 100 méterre állt fel a kerítéstől, a kettő közti sávba pedig csak újságírókat engednek be. A  menekülteknek más szerb rendőrök vizet és ételt osztanak ki. Korábban, amikor befutott két kamionnyi élelem, a menekültek összeverekedtek a kenyérért és a vízért, de most nyugalom van.

Kép a délutáni állóháborúból
Kép a délutáni állóháborúból
Marko Djurica / Reuters

A szerb rendőrökhöz később több menekült is odament kérdezősködni, hogy mit tegyen. Egy idő után mindenkinek azt mondták, hogy menjen el Magyarkanizsára a táborba, azután induljon el Horvátország felé.

 

Röszkéhez Szerbiában nem lehet eljutni, Szabadkánál Tompa felé terelik az autókat, Pintér Sándor belügyminiszter pedig részleges határzárat rendelt el a Röszke-Horgos autópálya határátkelőhelyen, valamint a Röszke-Horgos közúti határátkelőhelyen. A tájékoztatás szerint a részleges határzárról a közbiztonság védelme érdekében döntött a miniszter. A BM közleménye szerint a részleges határzár csütörtök 0 órakor lép életbe és 30 napig tart. A részleges határzár időtartama alatt a Magyarország és Szerbia közötti határszakaszon Magyarország államhatára nem léphető át.

A rendőrség háromnegyed hétkor közleményt adott ki, amely szerint a rendőrök uralják a helyzetet és tartják az államhatárt. A zavargásokban 14 rendőr sérült meg azok miatt a palackok, betondarabok és gázspray miatt, amelyekkel a menekültek rájuk támadtak.

Két gyereket átdobtak

Korábban az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata a rendőrség honlapján azt közölte, hogy a rendőrség fél háromkor azonnal jelentős erőket sorakoztatott fel a „magukból kivetkőzött emberek” megfékezése érdekében, a ledöntött kaput többsoros rendőrsorfallal helyettesítették. A helyszínre körülbelül 100 emberrel és hat páncélozott járművel kivonult a TEK is, a menekülteket könnygázzal és vízágyúval oszlatják. Az M1 helyszíni jelentése szerint a menekültek tömege erre visszahőköltés meghátrált, a nők és a gyerekek sírtak a könnygáz miatt. Többen sátrakkal védekeztek a vízzel szemben.

A magyar rendőrsorfal fél hat előtt hátrálni kezdett, a menekültek pedig egy új roham után elkezdtek beáramlani Magyarország területére, mielőtt újra visszaszorították volna őket. Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó közlése szerint két gyereket, egy kisfiút és egy kislányt a menekültek egyszerűen áthajítottak a kerítésen. Megsérültek, a magyar mentők ellátják őket.

Az AFP úgy tudja, hogy a fél hatos rohamban tucatnyi menekült jutott át Magyarországra, de a francia hírügynökség információját más forrás egyelőre nem erősítette meg. A menekültek egyik hangadóját Magyarországon terrorcselekmény előkészítésével gyanúsíthatják meg.

Zavargások egy félreértés miatt?

Csiszér-Kovács Viktória ORFK-szóvivő este közölte, hogy a röszkei átkelőkapu délutáni bedöntése miatt a rendőrség 29 személyt állított elő. Beszélt arról is – írja az MTI –, hogy a magyar rendőrség a szerb kollégákkal együttműködve megpróbálja egyesíteni azokat a családokat, akiknek tagjai a határ különböző oldalán rekedtek. A magyar rendőrök saját ellátmányukból adnak vizet és szendvicseket a magyar oldalon rekedt gyerekeknek és nőknek – tette hozzá.

Az is lehet, hogy a zavargások is emiatt törtek ki, a 444 legalábbis azt írja, hogy egy félreértés lehetett az ok, vagyis hogy a magyar rendőrök át akartak engedni néhány családot, ennek a hírére azonban több száz menekült kezdett el rohanni a kapu felé, a roham pedig dühödt ostrom lett, amikor a magyar rendőrök gumibottal ütni kezdték a tömegben lévőket.

Tirana Hassan, az Amnesty International válságközpontjának a vezetője három gyereksérültről tud, akik mindannyian fiatalabbak tízévesnél. Egyikük a fején sérült meg. Hassannak az erről szóló Twitter-bejegyzése alatt magyar hozzászólók állatoknak, illetve undorítónak bélyegzik a menekülteket a két, a kerítésen átdobott gyerek miatt.

Szerbia a lehető legélesebben elítélte a könnygáz és a vízágyúk bevetését is
Szerbia a lehető legélesebben elítélte a könnygáz és a vízágyúk bevetését is
Marko Djurica / Reuters

Szerbia „a lehető legélesebben” tiltakozik a könnygáz bevetése ellen a határon – jelentette az AP amerikai hírügynökség. Bírálatokat fogalmazott meg Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is, aki a világszervezet nevében nyilvánította elfogadhatatlannak könnygáz bevetését a menekültek ellen. Elfogadhatatlan magyar fellépésről beszélt Ursula von der Leyen német védelmi miniszter is, Franciaország részéről pedig Manuel Valls miniszterelnök fogalmazott meg kritikát a kelet-európai országokkal szemben, amiért elutasítják a menekültek kvóták szerinti elosztásáról szóló brüsszeli javaslatot. Valls úgy nyilatkozott, országa habozás nélkül vissza fogja állítani az ideiglenes határellenőrzést, ha ez szükséges lesz. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) megdöbbenését fejezte ki szerdán amiatt, hogy Magyarország visszafordítja a menekülteket, és vízágyúval, könnygázzal akadályozza bejutásukat az Európai Unióba. António Guterres főbiztos kérte a magyar hatóságokat, hogy biztosítsanak akadálytalan bejutást a menekülteknek, mert Szíriából és Afganisztánból a háború miatt keltek útra. Ellentmond az UNHCR ajánlásainak az a magyar politika, hogy visszaküldik Szerbiába a menekülteket, hiszen Szerbia nem képes megbirkózni a jelenleg beáramló, nemzetközi védelemre szoruló emberek tömegével - idézte Guterrest az MTI.

Szijjártó este bizarrnak és felháborítónak nevezte, amit Ban Ki Mun mondott.

Szerb újságírókat vertek meg a magyar rendőrök, és egy lengyelt is

A szerb rendőrök hosszú időn át nem avatkoztak be – a Hír TV szerint „magukra hagyták magyar kollégáikat” a pattanásig feszült helyzetben –, de felsorakoztak, és több szerb mentőautó is megjelent a zavargások helyszínén. Az Index riportere látott menekültet, akinek a feje sérült meg, és olyat is, akinek éppen a kezét kötözték.

A nagy kérdés sokáig az volt, hogy a szerbek mikor avatkoznak be, hiszen a magyar rendőrök és a TEK-esek nem mehetnek át Szerbiába intézkedni. Hat-nyolc fekete sapkás szerb rendőr – írja az Index – negyed hat előtt behatolt a menekültek közé elmagyarázni nekik, hogy mi a helyzet, aztán megjelent 20-25 társuk, akik negyed hét körül elkezdték kiszorítani a menekülteket a helyszínről. Érkezett néhány busz is, amelyre a szerbek próbálják felültetni a menekülteket. A szerb rendőrök érkezését a menekültek tapssal és ovációval fogadták.

TEK-esek bevetésen a határom
TEK-esek bevetésen a határom
Dado Ruvic / Reuters

A Népszabadság információja szerint szerda este Pintér Sándor belügyminiszter sikertelenül hívta telefonon szerb kollégáját. A két ország rendőrségének legfelsőbb vezetése között azonban már létrejött a kapcsolatfelvétel, arról azonban rendőrségi források nem árultak el részleteket, hogy miben állapodtak meg.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban fellépésre kérte a szerb hatóságokat az „agresszív” menekültekkel szemben. A Guardian közlése szerint Magyarország felszólította Szerbiát, hogy tegyen rendet a határon, és jelezte, 30 napig fogja lezárva tartani ezt a szakaszt.

Alekszandar Vulin szerb szociális miniszter ott van a zavargások helyszínén. A tárcavezető korábban úgy nyilatkozott, Magyarországnak meg kell nyitnia a határait a menekültek előtt. Vulin beszélt arról is, hogy a magyaroknak nem volt joguk vízágyúval átlőni Szerbia területére.

A szerb állami rádió és televízió, az RTS honlapján megjelent egy cikk, amely szerint magyar rendőrök megverték a csatorna munkatársait, és összetörték a felszerelésüket annak ellenére, hogy ők mondták, hogy újságírók. Az RTS egyik operatőrét, Vladan Hadzsit a magyar rendőrök a falhoz vágták és gumibottal verték, kolléganője, Jovana Djurovics pedig a karján sérült meg. Az RTS szerint verés közben a szerb újságírókat egy magyar operatőr káromolta.

Könnyű fejsérülést szenvedett a magyar rendőrség ütéseitől Jacek Tacik lengyel televíziós riporter is, miközben  a Röszke 2 határátkelőnél  tudósított - írta az MTI a TVPInfo lengyel közszolgálati hírtelevízió nyomán. „A helyzet nyugodtnak tűnt, amikor hirtelen a magyar rendőrség a migránsok irányába indult, újságírókat is letarolva. Akkor néhány botütést kaptam” - írta le Tacik az esetet. Hozzátette, hogy a határ magyar oldalán orvosi segítséget kapott, és jól van. Elmondása szerint a magyar rendőrök „csodálkoztak”, amikor azt mondta nekik, hogy ők verték meg.

A brit Channel 5 riportere, Peter Lane a Twitterre töltötte fel ezt a képet a könnygáz miatt síró menekült gyerekekről.

Fotó: Peter Lane/C5 News / Twitter

A tömeget folyamatosan vízágyúzták. Negyed öt előtt már csak néhány menekült tartott ki, de a következő 15 percben újra többen lettek. Vizespalackokkal és betondarabokkal dobálják a TEK-eseket és a rohamrendőröket. A Hír TV úgy tudja, hogy gumilövedékes rendőri erők tartanak a helyszín felé, amely felett fél öt körül fekete füst kezdett el gomolyogni. Az MTI írta, hogy a menekültek gumiabroncsokat gyújtottak fel, az Index szerint pedig három nagyobb tűz lobbant fel, amelyhez a máglyát a gumiabroncsok mellett ruhákból és szemétből hordták össze. A fekete füst oka, hogy a tüzeket próbálják eloltani. 

Az M1 jelentése szerint egy menekült nőnél a zavargások közepette indult meg a szülés. Az egész szerkesztőség nevében nagyon szurkolunk a kisdednek. 

A rendőrök korábban is vetettek be könnygázt a menekültek ellen a határátkelőnél, ahol vízágyúk is megjelentek, a helyszín felett pedig egy rendőrségi helikopter körözött.

Az MTI szerint több ezer menekült van a Röszke 2 határátkelő felé vezető úton, ahol tábort vertek. A határ szerb oldalán az utak mentén, illetve Magyarkanizsáról további csoportok tartanak a magyar határ felé.

Itt a Blikk videóját láthatják a kapu áttörésének a pillanatairól.

Egy német cég, a Mutanox nem ad el többé szögesdrótot Magyarországnak – írja a Die Welt. A cég ezt azzal indokolta, hogy a szögesdrótot bűncselekmények megakadályozására használják, menekültnek lenni azonban nem bűncselekmény.

Reggel fél 10 körül még nagyon más volt a kép. Körülbelül 30 ember tüntetett az E75-ös autópálya átkelőhelyén, a senki földjén. A migránsok „Open, open!”, illetve „Germany, Germany!” kiáltásokkal követelték, hogy nyissák meg előttük a kaput Magyarországra. A tegnapi tömeg jelentősen csökkent, sokan visszautaztak a magyarkanizsai táborba, illetve tovább, például horvát határátkelők felé. A Sky News közlése szerint Horvátország aknakeresőket irányított arra a szerb határszakaszra, ahol a menekültek átmehetnek. Egy szerda délutáni bejelentés szerint Zágráb naponta 1500 menekültet tud fogadni. A HINA horvát hírügynökség a belügyminisztériumra hivatkozva azt közölte, hogy szerda este 20 óra 50 percig 1191 menekült – 818 férfi, 184 nő és 189 gyerek – lépte át a szerb–horvát határt.

Orbán Viktor szerint a szerb és a román határ után Magyarország a horvát határon is kerítést épít. A miniszterelnök az osztrák Die Pressének adott terjedelmes interjúban beszélt erről, jelezve, hogy „már vannak tervek”, hogy egyes horvát határszakaszokon is gátolják a menekültek beáramlását. Állítása szerint a horvát határon történő kerítésépítésről egyeztetett Pintérrel. „Az embercsempészek döntenek az útvonalakról, nem az emberek” – mondta. Beszélt arról is, hogy ha az Európai Bizottság esetleg bevezetne egy menekültek EU-tagországok közötti elosztásáról szóló kötelező érvényű kvótarendszert, azt Magyarország kénytelen lenne elfogadni.

Eközben a spanyolországi Getaféban bejelentették – írja az El País –, hogy a városi futballakadémia edzőként felveszi azt a szír férfit, akit gyermekkel a karjában gáncsolt el az N1TV-nek emiatt később kirúgott operatőre, László Petra a magyar-szerb határon. A férfi, Oszama Abdul Mohszen két fiával jelenleg Münchenben van, és bár a felesége két másik gyermekükkel Szíriában, Deir ez-Zorban ragadt, a tervek szerint Spanyolországban egyesítik a családot. Menekülése előtt Mohszen a szíriai nemzeti futballbajnokság első osztályában játszó al-Fotuwa edzője volt.

A magyar oldalon a konténerhivatalban délelőtt a regisztrációs ponton megjelent Balog Zoltán humánminiszter, átnézett a szögesdrótokon a túloldalra, ahol a menekülők bebocsátásra várnak, de nem szólt hozzájuk.

Rendőrök járőröznek az ideiglenes biztonsági határzár mellett a magyar-szerb határon
Rendőrök járőröznek az ideiglenes biztonsági határzár mellett a magyar–szerb határon
Ujvári Sándor / MTI

A röszkei határnál felállított regisztrációs ponton mintegy 30-40 menekült gyülekezett, körükben elterjedt már, hogy szinte semmi esélyük arra, hogy menekültként befogadó határozatot kapjanak. A többségük kisgyermekes család, akik arra hivatkoznak, hogy Szíriából a háborús veszély miatt menekültek el, és nincsen hova hazamenniük. Az elutasítás oka azonban az, hogy Szerbia biztonságos ország, tartózkodjanak ott, ha nem áll fenn az az eset, hogy menedékjogot kértek a szerb hatóságoktól, de kérelmüket nem jogszerűen bírálták el. Az elsőfokú határozat kiadása után a menedékkérőket figyelmeztetik, hogy beadhatnak fellebbezést, de lehet, hogy annak elbírálására 8 napot kell a helyszínre várniuk, és nagy valószínűséggel akkor is elutasítják.

Ultimátumot adtak a rendőrségnek

A röszkei határ előtt tétovázó és olykor lázongó menekülteket sokan arra biztatják, hogy induljanak Horvátország felé. Egyesek változatlanul Magyarországra akarnak jönni a kapu kinyitásával vagy betörésével. Többször ultimátumot adtak a rendőrségnek, hogy nekimennek a pengedrót kerítésnek – ami a leginkább áttörhetőnek látszik –, ám eddig egyetlen próbálkozásuk sem járt sikerrel.

Nem tágítanak a menekültek a horgosi átkelőtől
Nem tágítanak a menekültek a horgosi átkelőtől
Marko Djurica / Reuters

Kora délután aztán a tüntetés már kisebbfajta zendüléssé fajult. Helyszíni tudósítónk jelentése szerint nagyjából 50-60, a kapu kinyitását követelő migráns a kerítésnél azt skandálja: Thank you, Serbia!, illetve Help us Germany! A kerítés magyar oldalán fölsorakoztak a rendőrök, és megerősítették a határon felállított torlaszt. A kerítés egyik szakaszát pedig, ahol korábban csak pengés drót volt, horgonyzott oszlopokkal támasztották meg, hogy ne lehessen egy hirtelen rohammal áttörni. A tüntetők aránylag kevesen voltak, viszont a környéken rengeteg menekült gyűlt össze, akik nem akarnak elmenni, mert nincs hova. Attól tartanak, más országban is ugyanúgy járnának, mint itt, zsákutcába kerülnének, és többen attól is félnek, hogy Horvátországban kirabolhatják őket.

Újabb migránsok ugyan nem érkeztek tegnap óta, de az éjjel legalább kétezren táboroztak az autópálya körüli bokros területen. A sátortábor a Röszke 2-esig tart, ahol egyébként szintén tüntetnek és farkasszemet néznek a kapu mögött álló rendőrökkel.

Bedugult határok

A szerb–magyar határszakaszon kialakult patthelyzet miatt szerdán is komoly dugók alakultak ki: az MTI jelentése szerint a kelebia–tompai átkelőnél 4 kilométeres volt a sor reggel, az ásotthalmi átkelőt pedig lezárták. Az osztrák határnál sem sokkal jobb a helyzet: az M1-esen 1 kilométeres volt a torlódás reggel, miután Ausztria visszaállította a határellenőrzést.

Új úti cél

Helyszíni tudósítónk szerint eközben egyre több migráns próbál Horvátország felé kerülni. Presevóból még éjjel indultak el az első buszok, a horvát határhoz, a sidi menekülttáborba szerdán megérkeztek az első csoportok. A horvát hatóságok Zágráb környékére akarják szállítani őket, de már feltartóztattak 60 olyan menekültet, akik a zöldhatáron mentek át Sidből Horvátországba. Őket a közeli Tovarnik településen föltartóztatták és regisztrálták.

Migránsok keresik a kiutat a szerbiai Horgos határában
Migránsok keresik a kiutat a szerbiai Horgos határában
Ujvári Sándor / MTI

(A horvát közszolgálati televízió tudósítója szerint a bevándorlók – mintegy ötvenen – gyalog indultak el a horvát határátkelő felé, majd útközben váratlanul a kukoricás felé vették az irányt, és illegálisan lépték át a határt. A településen negyven civil és a vöröskereszt munkatársai várják a migránsokat, akik fáradtak, elcsigázottak, éhesek és szomjasak – jelentette a hírtelevízió riportere. Az első csoporttal nők, gyerekek és fiatal férfiak érkeztek.)

Horvát rendőrök gyűjtenek be menekülteket regisztrációra Tovarniknál
Horvát rendőrök gyűjtenek be menekülteket regisztrációra Tovarniknál
Antonio Bronic / Reuters

A szerb határon lanyhuló érdeklődést igazolja a rendőrségi statisztika is: az ORFK szerda reggeli közlése szerint az előző 24 órában 367 határsértőt fogtak el országszerte, ebből 316-ot a határzár tiltott átlépése miatt (negyedük-ötödük gyermek).

Hétszázan vannak a befogadóállomásokon

Seres József, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) dél-alföldi regionális igazgatója elmondta, idén 171 920 menedékkérelmet vett át a hivatal, a befogadóállomásokon 698 ember tartózkodik. Közölte: keddtől működő tranzitzónákban az elmúlt napon Röszkén 93, Tompán egy menedékkérelmet nyújtottak be. Az érkezők közül 74-en igényeltek különleges bánásmódot: 13 kisgyermekes család és két idős ember. Kedden 48 döntés született, ebből 19 esetben elfogadhatatlan volt a kérelem, egy eljárást megszüntettek, heten pedig felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a határozat ellen – mondta az igazgató.

Látszik továbbá, hogy több alternatív útvonalon is próbálkoznak a kerítés miatt visszapattanó migránsok. A magyar–román–szerb hármashatárnál például két afgán határsértőt fogtak, akik állításuk szerint Magyarországon át szeretnének Németországba jutni, de eltévedtek, ezért kerültek román területre.

Afgán határsértőket tartóztattak fel Ásotthalomnál
Afgán határsértőket tartóztattak fel Ásotthalomnál
Dado Ruvic / Reuters

Miközben tovább tart a viszonylag szűkkörű lázongás a szerb-magyar határt lezáró kerítés mögött (a szerb oldalon), sorra érkeznek a buszok és viszik el a menekülteket - állítólag a magyarkanizsai táborba, de nincs kizárva, hogy őket is a horvát határ mellé szállítják. Helyszíni tudósítónk, Tanács István jelentése szerint ugyanis annak nincs sok értelme, hogy miközben Horvátország felé szabad az út, a Szerbiában nem regisztrált migránsok Magyarkanizsán és Horgoson tartózkodjanak huzamosabb ideig, ezt ők sem akarják.

Benkő Tibor vezérezredes, vezérkari főnök (középen) és Böröndi Gábor dandártábornok, a szárazföldi haderőnem főnöke (balra, takarva) a magyar-szerb-román hármashatárnál, Kübekháza közelében
Benkő Tibor vezérezredes, vezérkari főnök (középen) és Böröndi Gábor dandártábornok, a szárazföldi haderőnem főnöke (balra, takarva) a magyar-szerb-román hármashatárnál, Kübekháza közelében
Sóki Tamás / Népszabadság

Egyelőre a közúti forgalomhoz igazítja reggel megkezdett szúrópróbaszerű ellenőrzéseit az osztrák rendőrség Hegyeshalomnál – jelentette a helyszínről Hajba Ferenc. Tudósítónk szerint 7-8 óra körül még szigorúbban vizsgálták át a számukra gyanús furgonokat, autókat, nem sokkal délelőtt tizenegy előtt azonban – valószínűleg a torlódás miatt – felfüggesztették az intézkedést.

Szúrópróba előtt - rendőrök sorakoznak Nickelsdorfnál
Szúrópróba előtt – rendőrök sorakoznak Nickelsdorfnál
Leonhard Foeger / Reuters

– Míg a világban ekkora az egyenlőtlenség, addig a határőröket sehol sem lehet kiszuperálni – mondja egy, az unokájával a parndrofi bevásárlóközpontba induló nyugdíjas magyar határőr, aki bőszen baloldali ember volt egyenruhás korában, politikai irányultságát később sem tagadta meg, ám a határőrség visszaállításában a Jobbiknak ad igazat.

Kósa és a habzó szájak

Magyarország egészen addig megvédi a schengeni határokat, amíg hivatalos úton nem jelzik neki, hogy erre nincs szükség – mondta Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke az M1 aktuális csatornán szerdán. A kormánypárti politikus úgy fogalmazott, hogy Magyarország megítélése napról napra változik. „Azok, akik még egy hónapja habzó szájjal bíráltak bennünket, most arról beszélnek, hogy Magyarország intézkedései helyesek, és Magyarország az egyetlen ország, amelyik betartja a rá vonatkozó schengeni és a dublini egyezményeket” – mondta.

– Más kérdés, hogy a szerencsétlen szírek meg afgánok helyében én is útra kelnék, de hogy hová, arról éppen úgy nincs fogalmam, mint nekik – teszi hozzá. Intenek neki, hogy menjen, bár a fiatal osztrák rendőrök már nem ismerik őt, az idősebbekkel azonban ma is jár pecázni, kirándulni.

Próbáljuk megtudni az osztrákoktól, hogy milyen szempontok szerint szúrják ki az ellenőrzésre kiszemelt kocsikat. Mutatják, hogy figyeljünk, és rájövünk magunktól is. A furgonokat alaposan fölforgatják, a sötétített üvegű személyautókat is átvizsgálják. Ha bármelyik járműben színesbőrű embert látnak, akkor a papírokat alaposabban ellenőrzik.

Listázzák a csempészeket

Emlékezetes a közelmúlt tragédiája, mely során 71-en fulladtak meg egy csempészautóban az osztrák határ közelében. (Illetve lehet, hogy már Magyarországon meghaltak, csak Parndorfnál találták meg őket.) Az erről szóló sajtótájékoztatón az osztrák belügyminiszter bejelentette: Ausztriának van nemzetközi listája az embercsempészekről. Azt azonban nem árulta el, hogy az abban az ügyben gyanúsítottak szerepeltek-e rajta. A gyanús személyek esetében most valószínűleg végigfuttatják a listán a neveket.

Osztrák rendőrök ellenőriznek Nickelsdorfnál
Osztrák rendőrök ellenőriznek Nickelsdorfnál
Krizsán Csaba / MTI

Míg ott nézelődtünk a határon, senkit sem fordítottak vissza, bár viseletük alapján voltak Ausztriában élő afgánok is, igaz, osztrák vagy német rendszámú autókkal. Amikor elindulunk vissza Győr felé, az osztrákok ismét megkezdik a szúrópróbaszerű ellenőrzést. Gyűlnek az autók, a Hegyeshalom felé vánszorgó kocsisor már csaknem egy kilométeres.

A Sopronhoz közeli Kópháza-Sopronkeresztúr (Deutschkreuz) határátlépési pontnál folyamatos az ellenőrzés, igaz, a kis forgalom miatt ott ez nem okoz fennakadást. Egészen addig, míg fel nem fedezik a veszteglésbe beleunó autósok a sztrádán.

Ritkán osztanak ki úgy miniszterelnököt, ahogy most Szijjártó

Élesen bírálta a román kormányfő arról szóló szavait Szijjártó Péter külügyminiszter, hogy „a magyarországi döntéshozók semmivel nem jobbak, mint a szíriaiak vagy a líbiaiak, akiknek országaiból menekülnek a bevándorlók”. Szijjártó válasz gyanánt így szólt be Pontának.

Nem küldik vissza a menekülteket Ausztriából

A határellenőrzés bevezetése után sem küldenek vissza migránsokat Magyarországra az ottani állapotok miatt, azonban Ausztria tartja magát a dublini egyezményhez - jelentette ki az MTI jelentése szerint Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter. A tárcavezető szerint a határellenőrzés szabályos beutazást tesz majd lehetővé, cél azonban, hogy mindenkit regisztráljanak.

Mikl-Leitner elmondta azt is, hogy megállapodásuknak megfelelően Németország még nem küldött vissza menekülteket Ausztriába. Kijelentette továbbá, hogy mindenki, aki Ausztriában akar benyújtani menekültkérelmet, természetesen megteheti. Tájékoztatása szerint hétfőn 800 kérelmet adtak be, a legtöbb migráns azonban Németország vagy Svédország felé akar továbbutazni.

A tárcavezető szerint az osztrák határellenőrzés bevezetése fontos jelzés a világnak. Nem mehet úgy tovább minden, ahogyan eddig volt, nem alakulhat ki "korlátlan migrációs áradat", újra vissza kell térni a rendes kerékvágásba - hangsúlyozta a miniszter, és egyúttal közös európai megoldást, valamint az uniós külső határok ellenőrzését szorgalmazta. A belügyminisztérium közlése szerint szeptember 5. és 13. között 50 ezren lépték át az osztrák-német határt, szeptember 13-án és 14-én pedig 17 ezren.

Mozgósítás Szlovéniában

Szlovénia megerősítette határait, mozgósította a rendőrséget, és helikoptereket rendelt a szlovén-magyar és a szlovén-horvát határra - közölte Sefic Bostjan belügyi államtitkár Lendván (itt hoznak létre regisztrációs központot). Bostjan szerint az ország jelenlegi befogadási kapacitása 5-7 ezer, "de mindenkiről gondoskodni fogunk". A szlovén kormány azt állítja, hogy tanult Magyarország példáján. A készenléti rendőrség számít rá, hogy a migránsok nem akarnak majd együttműködni, és nem kívánnak regisztrálni sem. Az illegális határsértőket szórólapokon látják el információkkal, és szervezetten szállítják őket a befogadóállomásokra. Szlovénia teljesíteni fogja schengeni kötelezettségeit, és a migránsokat szervezetten csak akkor szállítja másik országba, ha az adott állam kifejezetten jelzi, hogy befogadja őket - tette hozzá az államtitkár. (MTI)

„Nem olyan Európát akarunk, ahol falak épülnek”

Bármilyen kísérlet, amely falak és kerítések építésére irányul, "nem az az Európa, melyet mi akarunk" - jelentette ki Cecilia Malmström uniós biztos Brüsszelben, az Európai Bizottság szokásos szerdai ülését követően. Ezzel arra reagált, hogy Magyarország a szerb határ után a román határ egy szakaszán is ideiglenes határzárat tervez létesíteni.

A horvát–szerb határon a délszláv háború után rengeteg (félezer négyezerkilométeren 50 ezer) akna maradt - emlékeztet az Index. A magyar Migration Aid ezért térképet készített, amelyen jelölik a veszélyes területeket. A Reuters szerint a területre rendőrségi hívásra megérkeztek az aknaszedők is.

Forrás: Twitter / Migration Aid

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.