galéria megtekintése

Vasfüggöny ereszkedett az M1-esre

Az M1-es sztrádán az Ausztriába vezető sávban hétfőn 35 kilométeres kocsisor zsúfolódott össze, mert az osztrákok vasárnap estétől minden olyan járművet tüzetesen átvizsgáltak, amelyek alkalmasak lehetnek emberek csempészésére.

Kétszáz menekültet és öt csempészt fogtak el a magyar–osztrák határon vasárnap este kezdődött közúti ellenőrzés során hétfő délelőttig – hangzott el az osztrák belügyminisztérium sajtótájékoztatóján hétfőn Bécsben, ahol az osztrák belügyminiszter hangsúlyozta: az ellenőrzés során a schengeni övezet minden szabályát betartják.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A razziát vasárnap késő este jelentették be, a magyarok többsége lemaradt a hírről. – Meg a repülőről is – rugdosta kocsija kerekét egy győri fiatalember, aki a ­schwechati reptérről akart Amszterdamba repülni, ahol a barátnője már várta. Egy Fordba zsúfolódó, munkásruhás társaság pedig bécsi munkaidejét késte le, de ahogy mondják, török főnökük nem hőzöngött miatta.

 

A sztrádán ácsorgó személykocsik többségén német rendszám volt. Egy német nő szó nélkül vizet nyújtott át a szemközti sávban gyalogló idegeneknek. A magyar rendőrök is kínálgattak vizet, igaz, ők az úton rekedt autósoknak.
A kamionosok megszokták a várakozást, vállvonogatással vették tudomásul, hogy legalább öt óra ismét értelem nélkül esik ki az életükből. Csak egy alkatrészt szállító román rohangált feldúltan, őt időre várták Belgiumban. Annyira szoros a logisztikai lánc, hogy ha sokat késik az alkatrésszel, megreked a termelés.

A rádió ötórás várakozásról beszélt, egy magyar Opelban ülő férfi szerint ez még mindig sokkal jobb helyzet, mint amikor télen egy teljes napot fagyoskodtak a hóba zárva, s csak a civilek tudták kimenteni őket, a Belügyminisztériumtól csupán tanácsokat kaptak SMS-ben, hogy ha elfogy a benzin, üljenek át egy másik autóba. Megpirulni kellemesebb, mint kékre fagyni – állította tapasztalatból az opelos.

Néha pár percre meglódult a forgalom, aztán újra a fékre kellett lépni. Kettővel előttünk egy jól öltözött arab család utazott német rendszámú, pár éves Mercedesében. A szemközti sávban gyaloglókkal nem vették fel a szemkontaktust.

A sztrádán veszteglők között híre ment, hogy a németek vonatot küldenek a szírekért. Később ezt cáfolták. Utána azt mondta a rádió, hogy az osztrákok a zsúfoltságra való tekintettel délután kettőig felfüggesztik a razziát. Ezt beváltották, a forgalom, ha lassan is, de folyamatosan haladt.

A razzia meghatározatlan ideig, folyamatosan tart, figyelmeztetett a burgenlandi rádió.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A menekültkérdés megoldására mindenkinek volt valami ötlete. – Ott kell őket segíteni a hazájukban – bizonygatta egy osztrák. –  A jólétet nem lehet mesterségesen exportálni – szállt vele vitába a társa.

 Kerítsék körbe Magyarországot a szögesdróttal, és hozzanak ide minden menekültet. A magyarokat meg deportálják Szíriába, majd meglátják, milyen szép ott az élet – tanácsolta egy német.

– A magyar menekülteket a fél világ befogadta, amikor bajban voltak. Itt érte a hála – ezt tört magyarsággal mondta egy burgenlandi férfi.

A kocsisor eleje megindult. Mindenki visszaült a kocsijába és elindult. Hazafelé.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.