galéria megtekintése

„Várjuk, mit tesz Orbán”

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 09. számában
jelent meg.


Szőcs László
Népszabadság

- Mi itt, Washingtonban együttműködhetünk az új magyar kormánnyal, ahogy az európai országok is, ám ez függ attól, mit tesz majd az Orbán-kabinet – mondja Janusz Bugajski washingtoni elemző.

- Nagy többséggel rendelkezik, de növelni fogja-e vajon a média feletti befolyását, tovább változtat-e az alkotmányon, nacionalistább álláspontra helyezkedik-e? Ez mind a kormánytól függ, felhatalmazásának mértékétől eltekintve - sorolja a Washington által különösen követett folyamatokat Janusz Bugajski.

A paradoxon abban áll, hogy egypárti kormányzást hoznak létre egy demokratikus rendszeren belül

A Zbigniew Brzezinski nevével fémjelzett Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS) elnevezésű agytröszt Európa-programjának főmunkatársa, volt igazgatója azt állítja: „Természetesen legitim kormányról van szó, senki nem vonja kétségbe a népszerűségét, ami az újraválasztásához vezetett. Az elmúlt négyéves teljesítményét is tekintve azonban aggodalmak fűződnek hozzá, és sok múlik azon, mit tesz majd le az asztalra.”

 

A lengyel-amerikai elemző bő tíz éve, a Medgyessy-kormány idején (és lapunk hasábjain) tűnt fel a magyar nyilvánosságban, amikor is vihart keltve a nemzeti konszenzuskeresést sürgette a két magyar politikai oldal között az Amerikai Magyar Koalíció szokásos éves rendezvényén.

Három évvel ezelőtt pedig azt mondta egy lapunknak adott interjújában: alázatosabb lehetne a budapesti parlamenti többség, s azt sürgette, egyetlen erő se sajátítsa ki magának a politikai teret.

Janusz Bugajski
Janusz Bugajski
Szabó Bernadett / Népszabadság

Bugajski most azt mondja: Washingtonban és Brüsszelben is négy alapvető aggodalmat fogalmaznak meg Magyarországgal kapcsolatban.

Az egyik az, hogy a világos választási felhatalmazás az egypárti dominancia konszolidációjához vezethet. Másképp szólva: az egypártrendszer lopakodó kiépítésének kezdetéről, avagy folytatásáról lehet szó. „Ha egy demokratikus rendszer egypárti uralmat eredményez, az a Fidesz esetében azért is paradoxon, mert programja a kommunizmus, az egypártrendszer szerkezetének leépítésére épül. A paradoxon tehát abban áll, hogy egypárti kormányzást hoznak létre egy demokratikus rendszeren belül. Macedóniából is van példa ilyesmire, populista és nacionalista platformon jóváhagyott pártra.”

Egy másik aggodalom – állítja – az ultranacionalizmus előretöréséhez, a Jobbik igen jó szerepléséhez fűződik, amire a Haider-féle Osztrák Szabadságpárt óta nincs igazán európai példa. – Ez a félelem abban áll, hogy a Fidesz és a radikálisabb Jobbik nacionalistább irányba taszíthatja Magyarországot. Ez márpedig olyan következményekkel járhat, mint a szomszédokkal, például Szlovákiával való viszony romlása, vagy éppen az antiszemitizmus és a romaellenesség erősödése – mondja Bugajski.

A harmadik félelem: az Európai Unióval szembeni szkepszis erősödése. Magyarország az EU tagjaként veszélyeztetheti az unió alapvető projektjeit, bővítését vagy a tagok közötti szorosabb integrációt. „Ezekről már az elmúlt években is szót ejtettünk. De Magyarország még inkább magába fordulhat most, vagy pedig kelet felé, amivel pedig már a negyedik fő aggodalomnál tartunk.”

Az utolsó pont – s egyben Bugajski legnagyobb félelme – az, hogy Orbán Viktor továbbléphet azon az úton, amelyen még szorosabbra fűzi a szálakat Vlagyimir Putyin Oroszországával. Ez a lengyel-amerikai elemző szerint több negatív hatással is jár. Az egyik, hogy aláássa a Krímet megszálló Putyin elnök elszigetelésére tett erőfeszítéseket, például Magyarország ellenezheti a Moszkva elleni szankciókat. Továbbá kiszolgáltathatja az országot az orosz üzleti befolyásnak és korrupciónak, a moszkvai befolyás érvényesülésének.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.