galéria megtekintése

Vallásba oltott szegregáció

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 23. számában
jelent meg.


Ónody-Molnár Dóra
Népszabadság

Történelminek minősíthető döntést hozott tegnap a Kúria, amely úgy határozott: jogszerűen működik egy a görög katolikusok által fenntartott szegregáló nyíregyházi cigányiskola. Az indoklás lényege, hogy a szabad vallásgyakorlás joga felülírja az elkülönítés tilalmát.

Miközben az oktatási rendszer recseg-ropog, az egyetemisták ismét utcára vonultak, és a szeptemberi iskolakezdést már most láthatóan eluralja a tankönyvkáosz, a Kúria beláthatatlan következményekkel járó döntést hozott. A nyíregyházi Huszár-telepen működő, a görög katolikus egyház fenntartásában lévő cigányiskola ügyében Mészáros Mátyás bíró az érintettek és a közönség tekintetét feltűnően kerülve olvasta fel a döntést: hatályon kívül helyezték az első fokú ítéletet, vagyis tovább működhet a telepi cigányiskola.

A Kúria szerint a görög katolikusok nem sértik az egyenlő bánásmód elvét, mert az iskola működtetésével a szabad vallásgyakorlás és a szabad iskolaválasztás jogának tesznek eleget. Az egyház célja a roma pasztoráció volt, így logikus, hogy olyan helyet keresett, ahol ilyen tevékenységet lehet folytatni. Erre a legalkalmasabb terep egy cigánytelep, s a pasztoráció miatt a Kúria szerint abban sincs semmi kifogásolható, hogy az iskolában csak romák tanulnak. Mészáros Mátyás szerint a deszegregáció kulcselemének tekinthető iskolabusz leállítása nem jogsértő, hiszen erre vonatkozóan az önkormányzatnak nincs kötelezettsége, s közlekedésibérlet-támogatást adott az érintetteknek.

A Kúria döntése ellen tiltakozók az Európai Bizottsághoz fordulnak
A Kúria döntése ellen tiltakozók az Európai Bizottsághoz fordulnak
Móricz-Sabján Simon

 

Korábban Nyíregyháza önkormányzatát és a görög katolikusokat az első fokon eljáró bíróság az iskola ügyében azzal marasztalta el, hogy ott jogellenesen, származásuk alapján különítik el a gyerekeket. A bíróság, majd utóbb a Debreceni Ítélőtábla is kötelezte őket az intézmény bezárására. A Kúria döntése ellentétes ezekkel az ítéletekkel.

Mészáros Mátyás szerint az iskolát a szülők kezdeményezésére indították újra, s ott semmilyen hátrány nem éri a diákokat. Kitért arra, hogy mindenkinek joga van a vallásszabadság gyakorlására, a szülők ezzel éltek. Hivatkozott ugyanakkor a telep roma önkormányzati képviselőjének vallomására, aki szerint az iskola a szülők kezdeményezésére indult újra. A bíró figyelmen kívül hagyta, hogy az ilyen jellegű képviselő alá-fölé rendeltségi viszonyban van a hatalommal, ezért vallomása a hatalmi viszonyok fénytörésében értelmezhető.

Az első fokon elvégzett bírói tényfeltáró munka során kiderült, hogy a szülők döntő többsége nem azért íratta gyerekét ebbe az intézménybe, mert a család görög katolikus volna, hanem az iskola közelsége miatt és azért, hogy a gyereket ne érje rasszista atrocitás a város más intézményeiben. A bíró kifejtette: a szülők tisztában voltak azzal, hogy milyen iskolát választanak a gyereküknek, és saját elhatározásukból döntöttek. Mészáros Mátyás azt mondta: bárki számára nyitva áll az iskola, ahová mindenki szabadon beiratkozhat. (Érdekes módon a nyíregyházi szülők nem tolonganak, hogy idekerüljön a gyermekük – A szerk.) Az indoklásnak ennél a pontjánál Setét Jenő roma polgárjogi aktivista feldúltan hagyta el a tárgyalót. A bírót ez nem zavarta, s azzal folytatta: a görög katolikusok jóval felszereltebb, néhány kilométerrel arrébb lévő integrált iskolájába a telepi cigány gyerekeknek is szabad átjárásuk van. Ehhez képest tény: nemhogy a jobb iskolába, még az iskolához tartozó uszodába sem jutnak el a telepi roma gyerekek.

– A vallásgyakorlás égisze alatt utat engednek az apartheid politikának – így kommentálta a döntést a CFCF ügyvédje. Kegye Adél szerint mostantól bárki szegregálhat a szabad vallásgyakorlásra hivatkozva. Daróczi Gábor, a CFCF kurátora azt mondta: a Kúria gyakorlatilag módszertani kézikönyvet adott azoknak az egyházaknak, illetve állami intézményeknek, amelyek ezek után szegregálni szeretnének. Daróczi szerint nehéz megszabadulni attól a gondolattól, hogy a Kúriára politikai nyomás nehezedik. Ennek kapcsán emlékeztetett arra: Balog Zoltán humánminiszter az egyházat mindvégig támogatta, s a szegregáló Huszár-telepi iskolát a felzárkóztatás fellegváraként tüntette fel. Hozzátette: valószínűnek tartja, hogy a tárca napokon belül előáll a szegregációt rendeleti úton is legalizáló jogszabállyal.

Mivel az ítélet nem illeszkedik a Kúria korábbi gyakorlatába, az alapítvány az Európai Bizottsághoz fordul. – Csehországgal szemben a szegregáció miatt kötelezettségszegési eljárás indult. A napokban indul Szlovákia ellen is. Mindent megteszünk, hogy Magyarországgal szemben is eljárás induljon – mondta Daróczi Gábor.

Az ítélet után a Romaversitas diákjai molinókkal sorakoztak fel a bíróság épülete előtt.

„Szegregált iskolából nem vezet út egyetemre”

– állt az egyik táblán, és éppen ezeknek a roma egyetemistáknak a példája mutatja, hogy ez mennyire így van. A romveres hallgatók ugyanis integrált közoktatási intézményekből nyertek felvételt.

Orsós János, az állami oktatásból kiszorult hátrányos helyzetű fiataloknak alapított Dr. Ámbédkar Iskolát fenntartó Dzsaj Bhim buddhista közösség elnöke a Népszabadságnak azt mondta: az ítélet azt sugallja, hogy „egy politikailag jól felfogható többség nyomja rá a bélyegét a jogállamra”.

– Megütközve állok az ítélet előtt, és próbálom magam térben-időben elhelyezni. Magyarországon megjelent a kasztrendszer az egyházi törvényen keresztül. Azt látjuk, hogy az a fiatal, aki a falu szélére születik, sosem fog egyetemre jutni. Épp ez a kasztrendszer lényege. Minket megfosztottak az egyházi mivoltunktól, de a Kúria a vallásgyakorlás nevében most utat enged a szegregációnak. Ilyen módon a szegregációt többé nem lehet megfogni – fogalmazott Orsós János.

Tény, hogy nemzetközi és hazai szakértők sokasága mutatta ki: a szegregált oktatás semmilyen formában nem képes eleget tenni annak, hogy az így elkülönített diákok korszerű neveléshez jussanak, olyanhoz, amely elősegíti a társadalomba való beilleszkedésüket. A Balog Zoltán által oly gyakran emlegetett „szeretetteljes felzárkóztatás” minden szakember szerint teljes tévút. Következményei pedig beláthatatlanok.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.