galéria megtekintése

Vajna jó ismerőse az Origo élén

2 komment


M. László Ferenc

A TV2 korábbi program- és hírigazgatója, György Bence lett a decemberben tulajdonost váltó Origo főszerkesztője. Mostani kinevezése annak is köszönhető, hogy jó viszonyt ápol a TV2 tulajdonosával, Andrew G. Vajna filmügyi kormánybiztossal.

György Bence 2001 és 2003 között már dolgozott szerkesztőként az Origónál, alapvetően tévés szakemberként ismert, előtte az RTL Klub, majd 11 éven át a TV2 munkatársa volt. A tévétársaságtól tavaly februárban távozott, miután az akkori tulajdonosok a tévére vételi ajánlatot tevő Andy Vajna bizalmasának tartották.

György Bence
TV2

Kilépése után egy rövid ideig a kormánybiztos megbízásából egy közéleti tévé elindításán dolgozott, de tervükről végül letettek. Októberben a TV2-től vele tartó kollégáival új hírportált indított, a faktor.hu-t. Nem sokkal az indulása után az oldalra már jelentős mennyiségű állami hirdetés jutott. Ugyanakkor a Faktor hangvétele semleges maradt, igyekezett távolságot tartani a politikai táboroktól.

 

A Népszabadság úgy értesült, hogy György az elmúlt hetekben is találkozott Vajnával, a kormánybiztos tudott a közelgő kinevezéséről.

Az Origót decemberben vásárolta meg 4,2 milliárd forintért a Magyar Telekomtól a Vs.hu hírportált is üzemeltető New Wave Media (NWM) csoport. Már akkor tudható volt, hogy a cégcsoport vezérigazgatója, Száraz István változásokat akar a lapvezetésben. Ő kereste meg György Bencét.

Az NWM sajtóértesülések szerint Szemerey Tamás, a jegybankelnök Matolcsy György unokatestvérének érdekeltsége. A Heti Válasz pár hete kiderítette, hogy az állami tulajdonban lévő MKB adott hitelt az ügylethez. Ugyanakkor a Vs.hu sem kormánypárti, a hírportálnál több olyan újságíró is dolgozik, aki 2014 nyarán hagyta el az Origót, miután az akkori főszerkesztőt, Sáling Gergőt politikai okok miatt eltávolították. Az őt követő Pálmai L. Ákos most távozik az Origo éléről, a TV2-nél folytathatja.

„Száraz Istvánnal pár hete beszélgetünk, dolgozunk az új stratégián, korai lenne még bármit mondani” – nyilatkozta lapunknak György Bence. Mint mondta, hétfőn kezd, először szeretne minden újságíróval személyesen megismerkedni. Lapunk korábban úgy értesült, hogy az Origo és a Vs.hu egybeolvasztását tervezik.

A két ­site együttműködése a mostani kinevezéssel máris szorosabb lesz: György nemcsak Origo-főszerkesztő lesz, hanem a csoport tartalmi igazgatóhelyettese is. Erről azt mondta, mindkét szerkesztőség jól teljesít, inkább üzleti és szervezeti kérdés, hogyan működnek a jövőben. Értesüléseink szerint a Faktor több munkatársa is azt tervezi, hogy az Origóhoz igazol, s a György alapította hírportált már árulják is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.