galéria megtekintése

Az ön kártyájával is vásárolhatnak Angliában

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 07. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

Nőtt az interneten elkövetett bankkártyacsalások száma, de még így is elenyésző az ilyen ügyek aránya. Egyre kevesebb visszaélésre ad lehetőséget a bankkártyák ellopása vagy hamisítása, ezeket ugyanis az EU-ban már nem lehet könnyen felhasználni.

„Ebéd után épp a kávénál tartottunk anyósomnál, amikor SMS-t kaptam, egymás után vagy hatot. Csak megnéztem, kitől, és teljesen elképedtem, mert a bankom üzenete szerint Angliában vásároltam az interneten” – meséli Kristóf, hogyan loptak el tőle bankkártyacsalók tranzakciónként úgy tízezer, összesen vagy 70 ezer forintot. „Azonnal letiltottam a kártyám, így ennyivel megúsztam, de fogalmam sincs, valójában mi történt” – tette hozzá.

A legtöbb csalás az online vásárlásokhoz kapcsolódik, ha itt lopják el a kártyaadatokat, azokkal vidáman lehet vásárlásokat indítani. A kártyatársaságoknak erre is vannak biztonsági megoldásaik, ám ezek lassan terjednek. A leghatékonyabb megoldás,

ha külön kártya szolgál a netes vásárlásokra, és azon csak akkor van pénz, ha épp vásárolunk.

 

Az online kereskedőknél a kémprogramok és a klónozott oldalak jelentik a legnagyobb veszélyt. Utóbbi hasonlít egy megbízhatóra, s ha az ember bedől, maga adja meg az adatait a bűnözőknek. Alap, hogy olyan felületen nem szabad fizetni, ahol a webcím nem https-sel kezdődik, ez ugyanis nem biztonságos felület. Sosem szabad a kereskedőnek közvetlenül fizetni, ma már minden megbízható kereskedő automatikusan egy bank felületére irányít fizetni.

A kémprogramok ellen vírus- és kémprogramirtókkal lehet védekezni, s nemcsak a számítógépen, hanem a mobiltelefonon is. A visszaélések zöme kellő körültekintés mellett kivédhető.

A napokban megjelent jegybanki statisztika szerint folyamatosan nő a netes vásárlásokat érintő visszaélések száma és értéke. 2015 első negyedévében az előző év hasonló időszakához képest 25 százalékos a növekedés. Ez jelentős, ám közel sem tragikus a helyzet, arányaiban ugyanis Magyarországon

elenyésző a visszaélések száma

– mondta lapunknak Homa Péter bankkártyaszakértő.

Az első negyedévben 88 millió vásárlást hajtottak végre, ehhez képest a visszaélések száma ezres nagyságrendű volt, vagyis elenyésző a csalások aránya darabszámban és értékben is. Ennek fényében nincs sok értelme a számokkal zsonglőrködni, a trend érdekes.

A bankkartya.hu oldalt üzemeltető Homa szerint az ugrásszerű növekedés mögött elsősorban az áll, hogy az online vásárlások száma és értéke folyamatosan emelkedik. Nagy lökést adott, hogy a tömegek által használt Maestro kártyákkal is lehetővé vált az online fizetés.

A fizikai visszaélések aránya csökken, kevesebb a kártyalopás és hamisítás, mivel könnyen csak a mágnescsíkos kártyákkal lehet visszaélni, s ma már a legtöbb kártyát chip védi. Mivel az unióban már nem lehet csak mágnescsíkos kártyát használni, a lelopott adatokat, közte a PIN kódot főleg Ázsiában vagy akár az USA-ban hasznosítják, ahol nem olyan szigorú a szabályozás.

Tipikusan idevág Judit példája.

– Tíz másodpercen belül két SMS-t kaptam, mindkettő készpénzfelvételről szólt Indiában. Eleve lehetetlen, hogy ennyi idő alatt kétszer lehessen pénzt felvenni ATM-ből, arról nem is beszélve, hogy életemben nem jártam még Indiában – meséli. Összesen 40 és 60 ezer forintot szedtek le a számlájáról, s egyelőre nem tudja, visszakapja-e a pénzt.

Ehhez a károsultnak először is

jeleznie kell a banknál a visszaélést, le kell tiltatnia a kártyáját, majd a rendőrségen is feljelentést kell tennie.

Ha bebizonyosodik, hogy a károsult vétlen volt, utólag megkapja a pénzét, a bank vagy az idegen bankra, vagy a vásárlásnál érintett kereskedőre terheli a összeget.

A bankok sokszor arra hivatkozva nem fizetnek, hogy a visszaélés a PIN kód használata mellett valósult meg, s azt csak az ügyfél tudja. Ezt nem kell elfogadni. Célszerű azzal az indokkal vitatni a felelősséget, hogy a kártyahasználat nem 100 százalékig biztos üzem, ellophatják az ügyfelek PIN kódját.

A kártyaletiltást követően teljesült tranzakciók értékét a bank megtéríti, a letiltást megelőző visszaéléseknél az ügyfélnek azonban 45 ezer forintig le kell nyelnie a kárt. Ez alól is van kivétel, ha bizonyítható a vétlenség. A PIN kódot legkönnyebben úgy lehet ellopni, hogy az ATM-re kis kamerát szerelnek, és látszik, ahogy beüti az ügyfél a kódot. Vannak hőkamerák is, nem mindig segít a gombok letakarása.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.