galéria megtekintése

Így pocskondiázta a tüntetőket a Fidesz

5 komment

NOL/MTI

Németh Szilárd összefüggést talál az oktatási tiltakozások és a menekültáradat között: szerinte az ellenzék ugyanúgy pajzsként használja a kiskorú gyermekeket, mint az Európát lerohanó illegális bevándorlókat.

A földmutyikról, az oktatás szétveréséről, a civil tiltakozásokról, valamint a Saul fia sikeréről is szó volt a parlament keddi ülésén.

Ez legyen nemzeti, ne a trafik

Hiller István (MSZP) a közoktatási vitanap kapcsán beszélt arról, hogy remélik, valóban a lényegről, a gyermekekről, a diákokról esik szó. Szerinte meg kellene állapodnia a pártoknak abban, hogy az oktatás nem azért van, hogy az ember munkahelyet teremtsen, hanem hogy a következő nemzedéknek átadják a tudást. A magyar közoktatás ezeket a célokat nem teljesíti – tette hozzá. A volt oktatási miniszter szerint nem kell, hogy az Országgyűlés a törvényeivel, a kormány pedig a jogszabályaival egy osztályterem minden percét meghatározza. Közölte, ők jobban szeretnének bízni a pedagógusokban. A magyar közoktatás ügye sokkal inkább kell, hogy viselje a nemzeti jelzőt, mint egy dohánybolt – jegyezte meg.

 

Elmúltikszév

Rétvári Bence válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy 2010 előtt óriási probléma volt a köznevelés rendszerében, ezt az OECD felmérése is mutatta, illetve az önkormányzatok eladósodottsága is jelezte. Ezért kellett megújítani a tartalmat és változtatni az intézményfenntartásban is – mutatott rá.

Rétvári Bence a múltba révedt
Rétvári Bence a múltba révedt
Koszticsák Szilárd / MTI

Szerinte ami korábban történt az oktatásban, az a társadalmi különbségek növekedéséhez vezetett. A korábbi úthoz nem lehet visszatérni – hangsúlyozta.

Elvtelen kiszolgálók

Németh Szilárd (Fidesz) egyetértve a szocialista Hiller Istvánnal közölte, az iskolában a gyermek érdeke áll mindenek felett, illetve párbeszédet kell folytatni a problémákról. Az elmúlt időszak eseményei – folytatta – nem erről győzték meg, ugyanis értelmetlen, megosztó és közösségromboló az a direkt politikai akció, amivel a miskolci pedagógustüntetésen és a hétfői sztrájk során találkozhattak.

A kormánypárti politikus szerint jól érzékelhető volt, hogy az egésznek pártpolitikai céljai vannak, a szakszervezeti vezetők az ellenzéki pártok elvtelen kiszolgálóivá váltak, az iskolákat ezek a szakszervezetek túszul ejtették, a pedagógusokat, gyermekeket biodíszletként használják fel önző, hataloméhségből fakadó céljaikra.

Ugyanúgy pajzsként használják a kiskorú gyermekeket, mint az Európát lerohanó illegális bevándorlókat

– mondta az ellenzéki pártokról. Szerinte ebben nincs különbség a pártok között: Dúró Dóra Hiller Istvánnal kánonban nyomják az agymosást. A kormány célja továbbra is az, hogy a gyerekek versenyképes tudást szerezzenek – jelezte.

Nem a kormány hibája

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint a köznevelési kerekasztal lehetőséget teremt arra, hogy a problémákat megoldják. Véleménye szerint egy fórumról van szó, amely már bizonyított, hiszen a felsőoktatási kerekasztal jól működött. Elmondta, nem a kormány hibája, hogy a kerekasztalon a résztvevők száma nem teljes körű, hiszen meghívtak sok mindenkit, de egy részük nem vesz részt a tárgyalásokon.

Saját hátán csattant Balog ostora

Az emberi erőforrások minisztere szerint több lábra kell állítani a köznevelés rendszerét, amelyet a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ mellett több fenntartóval decentralizálni kell. Balog Zoltán kedden a parlamentben a szocialisták által a közoktatás helyzetéről kezdeményezett parlamenti vitanapon közölte, változtatni kell a pedagógusok túlbürokratizált minősítési rendszerén, de annak lényegét nem szabad feladni. Beszélt arról is, hogy meg kell vitatni, jó-e a vegyes rendszer, vagyis hogy az iskolák működtetése az önkormányzatoké, a fenntartás pedig az államé. Jelezte, hogy az iskolák 17 százaléka van kizárólagos állami fenntartásban és működtetésben.

Állítsák le a földárveréseket!

Sallai R. Benedek (LMP) arra szólította fel a kormányt, hogy állítsa le a március 1-jével újraindult földárveréseket. Indoklásként elmondta, a korábban eladott mintegy 130 ezer hektárból 20-25 ezer hektár jutott a Nemzeti Földalapról szóló törvényben meghatározott célcsoportnak, a kis- és közepes gazdálkodásoknak. Véleménye szerint milliárdosoknak, illetve politikusok hozzátartozóinak játsszák ki az állami földeket.

Nem jön ki

Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára megerősítette, továbbra is vita van a kormány és az ellenzék között a földárverésekről. A kormány szerint szükséges a gazdákat földhöz juttatni – szögezte le. Véleménye szerint számtanilag nem jön ki az, amit az LMP-s politikus mond. Szerinte ugyanis a 150 hektáros birtoktestekből – az eladott 130 ezer hektárból – összesen 10 ezer hektárt adtak el, és 2200 vásárló van, aki csak egy birtoktestet vásárolt. Jelezte, az ezzel a nappal indult árverések március 31-ig tartanak.

Valódi konzultációt!

Lukács László György (Jobbik) beszámolt arról, hogy pártja "valódi nemzeti konzultációt" kezdett a többi között az egészségügy területén. Elmondása szerint több mint 200 szervezetnek küldtek ki levelet, hogy megtudják véleményüket. Felrótta a szakdolgozók alacsony bérét, illetve a fizetések kis vásárlóerejét, a problémák között említette a dolgozók kiégettségét, továbbá hogy a nemzeti össztermékhez viszonyítva keveset fordít az ország az egészségügyre.

Ne sopánkodjon!

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt tette szóvá, hogy a jobbikos képviselő családi vállalkozásán keresztül vélhetően busás jutalékért vitt ki magyar orvosokat külföldi munkára. Elmondta, az independent.ie portálon egy korábban megjelent cikkben nyilatkozott Lukács László mint a Doctors Abroad képviselője. Az államtitkár szerint a képviselő azzal büszkélkedett a cikkben, hogy 2012 első félévében a cég 62 orvost vitt ki Írországba. Jelezte, tudomása szerint a céget most már a képviselő testvére viszi. Rétvári Bence azt kérte, hogy a képviselő "ne sopánkodjon" azon, hogy az orvosok külföldre távoznak, amikor előmozdította ezt a folyamatot. Felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt 5 évben 500 milliárd forint ment kórházi fejlesztésekre.

Jó érzéssel nyugtázták

Hoffmann Rózsa (KDNP) arról beszélt, hogy világszerte közel egymilliárd ember hallhatta és tanulhatta meg ismét Magyarország nevét, amikor komoly elismerésben részesült, Oscar-díjat kapott Nemes Jeles László Saul fia című filmje.

Hoffmann Rózsa a Saul fiát méltatja. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Gratulációját kifejezve közölte azt is, jó érzéssel nyugtázták, hogy a rendező köszönetet mondott Magyarországnak is a támogatásért.

Ingyen reklám

Rétvári Bence a két lapot felmutatva azt mondta, Magyarországon kevés olyan eset van, amikor a Népszabadság és a Magyar Idők ugyanazzal a címmel, ugyanolyan kontextusban számol be egy nemzeti sikerről, márpedig a magyar Oscar-díjjal ez történt. Szerinte a film elismerése azt is mutatja, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap által létrehozott támogatási rendszer jó irányba halad.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.