galéria megtekintése

Újra felavatták az eltüntetett roma emléktáblát

0 komment


Czene Gábor

Egyszer már eltávolították, de most újra kint van a roma holokauszt áldozatainak emléktáblája az Országos Roma Önkormányzat Dohány utcai székházának falán. A gyásznap alkalmából nemcsak Budapesten, hanem vidéki városokban is tartottak emlékrendezvényeket.

A Dohány utcai emléktáblát eredetileg a hatvanadik évfordulón, az MSZP és az SZDSZ kormányzása idején, 2004-ben avatták fel. Az eseményen fideszes és MDF-es politikusok is részt vettek.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Akkoriban Kolompár Orbán volt az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke. 2011 elején újra Farkas Flórián, a Fidesz parlamenti képviselője került a testület élére, és első intézkedései közé tartozott, hogy levetesse az utcai emléktáblát. Hegedüs István, az ORÖ mostani vezetője viszont úgy döntött, hogy visszateszi.

 

Az újbóli táblaavatás előtt, a székház dísztermében tartott ünnepségen Hegedüs elmondta, hogy a magyarországi roma üldözöttek száma tízezrekre, a halálos áldozatoké mintegy ötezerre tehető. A rendezvényen a kormány (a Miniszterelnökség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma) képviselői is ott voltak, koszorút is elhelyeztek az emléktáblánál. Farkas Flórián miniszterelnöki biztost ellenben nem láttuk a tömegben. Hegedüs István közlése szerint őt is meghívták, külföldi útja miatt nem tudott eljönni.

Kérdésünkre, hogy miért ment szembe az elvileg szövetségesének számító Farkas Flórián akaratával, Hegedüs kijelentette, senkinek az akaratával nem ment szembe. Fontosnak tartja, hogy az ORÖ méltóképpen emlékezzen a roma áldozatokra.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

A Cigány Világszövetség 1972-ben hozott határozatot arról, hogy augusztus 2-a lesz a roma holokauszt (pharrajimos) nemzetközi emléknapja. Az auschwitz-birkenaui haláltáborban 1944-ben ezen a napon néhány óra leforgása alatt mintegy háromezer cigány fogollyal végeztek a nácik. Idén tavasszal az Európai Parlament is hivatalos emléknappá nyilvánította augusztus 2-át.

Magyarországon egy másik tragikus eseményről, a romák elleni rasszista sorozatgyilkosság áldozatairól is megemlékeznek ezen a napon. 2009-ben, saját kislétai házában ekkor lőtték agyon álmában Balogh Máriát. Tizenhárom éves lányát súlyosan megsebesítették. Vasárnap este – a meghívó szerint Fabiny Tamás evangélikus püspök és Balog Zoltán miniszter részvételével, Székely János katolikus püspök vezetésével – a Sant'Egidio (Szent Egyed) közösség hirdetett ökumenikus imádságot a Mária utcai Jézus Szíve templomba.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az emléknaphoz kötődő programok már pénteken elkezdődtek. A Mazsike (Magyar Zsidó Kulturális Egyesület) szervezésében – Ilan Mor izraeli nagykövet és Takács Szabolcs államtitkár jelenlétében – metrószerelvényeken látható tablókiállítást nyitottak meg. Csepelen a Roma Polgári Tömörülés emlékezett, de tartottak rendezvényt Nagykanizsán és – a Phiren Amenca nemzetközi ifjúsági szervezet jóvoltából – abban a komáromi Csillagerődben is, amely egy időben romák gyűjtőtáboraként működött.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.