galéria megtekintése

Léket kapott a Liget Budapest

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 25. számában
jelent meg.


Szalai Anna
Népszabadság

Léket kapott a múzeumi negyed beruházásainak egyike, de a projekt hajója megy tovább. Annak ellenére, hogy a Nemzeti Galéria új épületére nem érkezett értékelhető ajánlat, így meg kell ismételni a tendert. Az pedig már biztos: 2018 tavaszára kitiltják az autókat a Városligetből.

Az új Nemzeti Galéria nélkül feleslegessé válhat az egész Liget Budapest projekt, hiszen a múzeumi negyed létesítésének ötlete a budai Vár „kiürítésének” kényszeréből fakad. A korábbi híreszteléseket egy júliusi kormányhatározat egyértelműsítette: a miniszterelnök és hivatala legkésőbb 2016-ra a Sándor-palota mellé, a karmelita kolostor egykori épületébe költözik.

Még sok Múzeumok Éjszakája érheti a Nemzeti Galériát jelenlegi helyén
Még sok Múzeumok Éjszakája érheti a Nemzeti Galériát jelenlegi helyén
Mohai Balázs / MTI

De aligha örökre: egy szintén nyári kormánydöntés ugyanis a Vár felújítását célzó Nemzeti Hauszmann Tervről is rendelkezik. A koncepció kidolgozására különbizottságot hoznak létre, de annyi már most bizonyos, hogy a palota – a várhatóan 2024-ig tartó rekonstrukció után – reprezentatív állami funkciókat kapna. A Nemzeti Galériának és az Országos Széchenyi Könyvtárnak tehát mennie kell. Az utóbbi új helyéről még nincs döntés, a Nemzeti Galériáét viszont már régen kijelölték a Városligetbe épülő múzeumi negyedben. Ennek megfelelően írták ki a nemzetközi építészeti tendert is.

 

A februárban meghirdetett pályázatra 500 pályamű érkezett, ám ezek közül a legtöbb a legkisebb épületre, a Zeneházra vonatkozott. A legnagyobb méretű – a tervek szerint a Ludwig Múzeumnak is otthont adó – Nemzeti Galériára viszont nem érkezett a zsűri által megvalósíthatónak ítélt „a Városligethez illő ikonértékű épületet” ígérő terv. Ezért a Baán László miniszteri biztos vezette projektiroda új pályázat kiírása mellett döntött: szeptember végére ígérték, majd október végére halasztották a tender meghirdetését. Sokáig bizonytalan volt ugyanis, hogy a kiírás mely pontján módosítsanak a nagyobb siker reményében. Végül a pályáztatás módján változtattak, miközben az épület múzeumi programja és elvárt paraméterei nem változnak. Az új tender a korábbihoz hasonlóan kétfordulós, de ezúttal részben meghívásos jellegű lesz.

A pályázat első, nyílt előminősítési szakaszában az eddigi referenciák, a szakmai és pénzügyi alkalmasság igazolása a feladat, míg a második fordulóban a konkrét tervek, számítások beadását kérik. A projektiroda reményei szerint az eljárásban a legnagyobb magyar építészirodák mellett világszinten is jelentős stúdiók vesznek majd részt. A korábbi tenderrel ellentétben most indulási feltétel lesz a korábbi, megvalósult kulturális célú épületekhez kapcsolódó referencia. A Városliget Zrt. úgy számol, hogy a költségeket csak minimális mértékben növeli a plusztender, tekintettel arra, hogy a lezárt pályázatban nem osztottak ki díjakat.

Baán László miniszteri biztos. A csapata szerint alaptalanok a híresztelések
Baán László miniszteri biztos. A csapata szerint alaptalanok a híresztelések
Kurucz Árpád / Népszabadság

Az új pályázat eredményhirdetése várhatóan kora tavaszra csúszik, de ez a projektfelelősök reményei szerint nem befolyásolja a múzeumok 2018 márciusára tervezett átadását. A többi pályázatot – az eredeti menetrendet követve – még az idén lezárják. Baán László csapata alaptalannak nevezte azokat a híreszteléseket, miszerint a Nemzetközi Építész Szövetség (UIA) küldöttsége legutóbbi látogatásán nehezményezte, hogy a beruházás egy parkban épül fel, illetve hogy felvetődött volna az UIA részvételének visszavonása a pályázat lebonyolításában. A kapcsolattartás és a kommunikáció folyamatos – válaszolták. A szövetség továbbra is két taggal képviselteti magát a zsűriben. Sem a párizsi központi vezetés, sem a tervpályázatokért felelős igazgató nem jelzett semmiféle kételyt a beruházással kapcsolatban.

A januári törvényi határidő ellenére még mindig nem zárult le a fővárosi önkormányzat és a Városliget Zrt. közötti átadás-átvétel, de a projektcég a Népszabadságot arról informálta, hogy a folyamat a tervezett ütemben zajlik, s teljes lezárultáig is zökkenőmentesen biztosított a liget valamennyi funkciójának működtetése. A projekt tervezett költségvetése változatlanul 150 milliárd forint, amelyet a kormány a tájékoztatás szerint szükséges ütemben, bár meg nem nevezett forrásból biztosít. Még az sem dőlt el, hogy kaphat-e a projekt uniós támogatást. Egyelőre nem zárult le a Városliget közlekedéséről a Budapesti Közlekedési Központtal (BKK) folytatott egyeztetés sem. Ennek ellenére hamarosan stratégiai együttműködést írnak alá a BKK és a Városliget Zrt. vezetői. A részletek ugyan nem ismertek, de az bizonyos, hogy az autókat legkésőbb 2018 tavaszán, az új múzeumok átadásakor kitiltanák a ligetből, akár megépülnek a környéken az ígért P+R parkolók és mélygarázsok, akár nem.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.