galéria megtekintése

Ezrek az Operánál – Orbán-mentes boldog új évet kívántak a tüntetők

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 02. számában
jelent meg.

Boda András – Pető Péter
Népszabadság

Lehetett hinni a Facebookon tett ígéreteknek, semmit nem veszített  erejéből a kormányzat elleni tiltakozás. Péntek délutánig 11 ezer ember  jelezte a közösségi portálon, hogy ott lesz ma este az Operaháznál a  „2012. január 2-i, az önkényes alkotmányozás elleni tiltakozó  tömegtüntetés harmadik évfordulójára” szervezett demonstráción.

A MostMi: Új országot építünk elnevezésű, az őszi-téli tiltakozáshullámhoz kapcsolódó, délután hat órakor kezdődő demonstrációt „hivatalosan” így hirdették meg: „Szeretnénk azt a felszabadító élményt a téli ünnepek után is újra megélni, hogy nem vagyunk egyedül, hogy sokan és egyre többen vagyunk, akik ki merünk állni, fel merjük emelni a szavunkat a jelenlegi álságos rendszer ellenében, sőt, azt is tudjuk, milyen országban szeretnénk élni helyette: szabad és szolidáris országban.”

A Nagymező utcáig tömött sorokban álltak az emberek
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A demonstráción elsőként a főszervező, a MostMi társadalmi kezdeményezés egyik elindítója, az egykori iWiW alapítója, Várady Zsolt mond beszédet. Utána felszólal mások mellett Somody Bernadette, az Eötvös Károly Intézet igazgatója, Udvarhelyi Tessza, a Közélet Iskolája egyik alapítója, Csizi Zsolt, A Város Mindenkié csoport aktivistája és Vágó Gábor „magyar állampolgár”, az LMP korábbi országgyűlési képviselője.

 

A demonstrációra elígérkezők nagy száma már csak azért is feltűnő, mert az elmúlt hetekben volt, ami rossz fényt vetett a civil megmozdulásokra. December elején például már világossá vált, hogy a tüntetések szervezői csoportjai között nem mindig teljes az összhang.

Emiatt történhetett meg, hogy három nap alatt két demonstrációt is tartottak. A múlt év végén és az elmúlt napokban aztán az hozott korántsem pozitív reklámot a tiltakozóknak: bár a szervezők kérték, hogy a pártok maradjanak távol a pénteki tüntetéstől, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Gyurcsány Ferenc jelezte, ott lesznek pártzászlókkal, pártjelvényekkel a megmozduláson.

Végül a DK visszakozott, ám sajátos módon. Kerék-Bárczy Szabolcs, az ellenzéki párt elnökségi tagja azt mondta az MTI-nek még a hét elején, a Demokratikus Koalíció az aktivistáit ért fenyegetések hatására mégsem kéri szimpatizánsaitól, hogy pártzászlókkal és -jelvényekkel vegyenek részt a pénteki, civil szervezésű kormányellenes fővárosi tüntetésen. Ezzel együtt a politikus mindenkit arra buzdított, hogy vegyen részt a pénteki kormányellenes megmozduláson.

Percről percre a tüntetésről

19:50 Élő közvetítésünk véget ér. Köszönjük a figyelmüket és a türelmüket. Képgalériánkat a tüntetésről itt nézhetik meg.

19:45 Levezetésképpen a szervezők tapasztalatcserére és bulizni hívják azokat a tüntetőket, akik még nem mennének haza. Tartanak egy Operabált az Aurórában – erre a Facebook tanúsága szerint több mint százan mennek el –, egy beszélgetést a NAV-botrány kirobbantójával, Horváth Andrással a Nappali Kávéházban, az Abszolút Pálinkában pedig Howto: (kreatív) ellenállási körök külföldön? címmel folyik tapasztalatcsere.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

19:39 Az ATV szerint egy szélsőjobboldali ellentüntető állon vágott egy idős hölgyet. A rendőrök igazoltatták őt és a társaságát is. Ez egyszer korábban a tüntetés alatt már megtörtént, az egyik ellentüntetőnél – írja a televízió honlapja – kést is találtak.

19:35 A HVG ír egy kisebb incidensről. Valaki egy EU-Nem feliratú zászlóval jelent meg, amelyet egy tüntető el akart venni tőle. A rendőrök közbeléptek, mindkettejüket az Operaházhoz vezették és a tüntetők gyűrűjében igazoltatták.

19:32 Nincs jele, hogy a tüntetők elindulnának a Kossuth térre. Az Oktogon felé sétálnak.

19:17  Takács beszédével a tüntetés hivatalosan véget ér. A résztvevők zárásként eléneklik a Himnuszt.

19:14 Február 2-ra, Angela Merkel német kancellár budapesti látogatásához időzítve a MostMi nevében Takács új tüntetést hirdetett a Magyar Rádió elé. „Mutassuk meg, hogy Európához akarunk tartozni” – mondja. Merkel a mindössze ötórás vizit egyik programpontjaként az Andrássy Egyetemen tart előadást. A Százezren az internetadó ellen és a 60ezren a MAGÁN nyugdíjukért Facebook-csoport február 1-én a Kossuth térre hívta a tüntetőket, pont azért, mert Merkel csak öt órán lesz az Orbán-kormány vendége, a látogatás pedig munkaidőben van, sokan nem tudnak elmenni tüntetni.

19:10  Elfogadhatatlan, hogy az ország urai megmagyarázhatatlan gazdagságra tesznek szert, olyan szerződést írnak alá Putyinnal Paksról, amelynek a részleteit évekig nem ismerhetjük meg – teszi hozzá.

19:05 „Az Orbán-kormány bukása után egy olyan parlamentáris demokráciát kell építenünk, amelyben soha többé nem lehet az önkény az úr” – lép színpadra Takács Bori, a MostMi társadalmi kezdeményezéstől. „Épülnek a stadionok, de bezárnak az iskolák és a kórházak. A felháborító igazságtalanságok országában élünk.”

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

19:00 A tüntetőket megkérik, hogy a sajtó munkáját segítendő engedjék lejjebb a zászlóikat.

18:57 A következő felszólaló Madarász Csaba volt.

18:55  Százötven méterre vagyunk az Operaháztól, de nem hallottuk, hogy Kálmán után ki lépett a színpadra. A hangosítás nem a legjobb, hátul alig hallani a beszédeket.

18:52 Nem kérünk a 2010 előtti rendszer visszaállításából –  ezt már Kálmán László nyelvész mondja, aki szerint a Fidesz csak a végletekig vitte, amit előtte több korábbi kormány is csinált. A többi korábbi kormány bűne szerinte az, hogy nem akarták kijavítani a rendszer hibáit.

18:48  A Nagymező utcáig tömött sorokban állnak az emberek, utána szórványosan az Oktogonig.

18:46 „Nem egy új pártot kell építenünk, hanem egy új alternatívát, amely mindenki számára nyitott” – mondja.

18:41 „Az Orbán-kormány bukásra van ítélve” – Vágó is erősen kezd.

18:37 Udvarhelyi a Város Mindenkié aktivistájával együtt áll a színpadra, alighanem az este legerősebb beszédét tartva meg. Arről beszélt, hogy Budán nőtt fel anyagi biztonságban, miközben félig roma társa Miskolcról jött, sokáig hajlék nélkül élt, és csak nemrég jutott lakáshoz, ahol azonban mínuszokban alszik. „Lakhatást, demokráciát, szolidaritást!” – fejezik be.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

18:27 „Ha nem akarjuk, hogy az állam mondja meg, hogyan éljünk, akkor belátható időn belül újra meg kell alapítanunk a magyar köztársaságot" – erről Somody beszél, hozzátéve, hogy új alkotmány is kell, mert a Fideszé nem jó. Amikor azt mondja, hogy a köztársaságban azoknak is van hely, akik élvezik a Nemzeti Együttműködés Rendszere előnyeit, az emberek fújolni kezdenek. El kell érni, hogy az alkotmány a romák és a melegek alkotmánya is legyen.

18:17 Várady lép a színpadra, aki keményen bírálja a politikusokat és az elmúlt 25 évet is. Azzal kezdte, hogy „egyelőre” nincsenek pártpolitikai ambíciói. Bejelentette azt is, hogy hamarosan elérhető lesz az a közösségi oldal, amelyre korábban ígéretet tett.

18:13 Sárosdi Lilla konferál. A vállalkozók ellehetetlenítéséről, a pályázati mutyikról és a kiszolgáltatottságról beszél.

18:08  Lassan a Nagymező utcáig ér a tömeg, minden irányból egyfolytában érkeznek a tüntetők.

18:06  Orbántól bejátszották többek között azt, hogy az olaj lehet, hogy keletről jön, de a szabadság nyugatról. Ezután némi meglepetésre Gyurcsány őszödi beszéde következett.

18:01 A korábbi tüntetéseken már megszokott módon a korábbi Orbán-beszédek bejátszásával kezdődik a megmozdulás.

17:59 Esik az eső.

17:58 Tudósítóink felfedeztek két kisméretű DK-zászlót, amelyet a tulajdonosaik diszkréten lengettek, a kötelező selfie után eltettek, aztán elővették újból.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

17:52  Szórólapot kaptunk az Ország Gyűlése Mozgalomtól, amely a január 10-i Összefogás Napjára invitál, és csak annyit üzen: Itt az idő.

17:50  Megjelent egy férfi egy hatalmas piros-kék-sárga zászlóval, amelyre angolul azt írta: Do you sleep well? (Jól alszol?) Ennyit fűzött hozzá: „Ez egy örmény zászló az azeri baltás gyilkos miatt. Kérdés van?”

17:47  A rendőrök a Hajós utcát nem zárták le, keresztbe van forgalom, olykor egy-egy autó keresztbe elmegy a tüntetők között.

17:40 Az Andrássy úton egyelőre főleg a járda van tele emberekkel, de egyre többen érkeznek, és a mozgóárusok is kipakoltak már. A szónoki színpad előtt tucatnyi „Munkát, kenyeret!" feliratú piros zászlót állítottak fel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.