Merkel inkább már csak átrohan Orbánékon

A német kancellár mindössze öt órán át tartózkodik Magyarországon, amikor február 2-án ide látogat. Leül tárgyalni Orbán Viktorral, de azon kívül csak egy Mazsihisz-találkozóra és egy Andrássy Egyetemen tartott előadásra szorítkozik a program.
Mindössze öt órát fog Magyarországon tölteni Angela Merkel német kancellár, amikor február 2-án ide látogat – szellőztette meg pénteken a VS több, egymástól független forrásra hivatkozva. a portál cikke szerint Merkel ugyan leül tárgyalni a vendéglátójával, Orbán Viktor miniszterelnökkel, de ezen kívül csak egy Mazsihisz vezetőivel tartott találkozóra és egy előadásra telik majd az idejéből. Az utóbbit az Andrássy Egyetemen fogja megtartani.
Orbán és Merkel még szeptemberben az akkori lengyel kormányfő, Donald Tusk vendégeként a szlovák kormányfő, Robert Fico társaságában. Előkerülhetnek a kényes témák is
Orbán és Merkel még szeptemberben az akkori lengyel kormányfő, Donald Tusk vendégeként a szlovák kormányfő, Robert Fico társaságában. Előkerülhetnek a kényes témák is
Peter Andrews / Reuters

A Fidesz 2010-es hatalomra kerülése óta Merkel még nem járt Magyarországon, így Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egyértelmű magyar diplomáciai sikerként tálalta, amikor a németek szeptember 30-án igent mondtak a meghívásra. A német kancellár 2009-ben Budapesten találkozott Bajnai Gordon akkori miniszterelnökkel, 2007-ben pedig Gyurcsány Ferenc meghívását fogadta el.

A VS diplomáciai forrásokból úgy értesült, hogy a februári látogatáson Merkel a kötelező körök mellett egy sor kényes témát is szóba akar hozni Orbán előtt, így előkerülhetnek s német cégeket is hátrányosan érintő intézkedések – köztük kiemelten a kiskereskedelmi áruházláncokat sújtó lépések –, a reklámadó vagy éppen az Elektronikus Közúti Árumozgásokat Ellenőrző Rendszerről (EKÁER) is.

A VS szerint ez a megannyi kényes téma az oka, hogy Orbán lemondta a részvételét egy munkareggelin, amelyet az EU-országok nagyköveteivel költött volna el, miután brit, francia, olasz és osztrák részről is jelezték, hogy nem fognak hallgatni ezekről az ügyekről.

A Merkel–Orbán-találkozó után a két politikus nemzetközi sajtótájékoztatóra fog kiállni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.