galéria megtekintése

Tüntetők foglalták el a Képviselői Irodaház bejáratát

1 komment

NOL/MTI

A Nem adom a házamat mozgalom aktivistáit a Jobbik hívta a Fehér Házba, végül a rendőrök vitték ki őket.

Nem engedték be a Képviselői Irodaházba a Nem adom a házamat mozgalom képviselőit, akik ezen annyira berágtak, hogy elállták a bejáratot és - az MTI jelentése szerint - "hangoskodtak".

Demonstrálók a Fehérházban
Demonstrálók a Fehérházban
Soós Lajos / MTI

A bankellenes mozgalom képviselői egy a devizahitelekkel kapcsolatos, Z. Kárpát Dániel jobbikos képviselő által szervezett kerekasztal-beszélgetésre érkeztek (volna) a Fehér Házba.

 

Miután nem engedték be őket, megafonon azt skandálták:

"Gyilkosok!"

A bejáratnál azt az információt kapták - mondta el a mintegy 25 fős társaság egyik tagja, Jávor Kálmánné az MTI-nek -, hogy szervezetük 27 tagja ki van tiltva a Képviselői Irodaházból egy korábbi, hasonló megbeszélés idején tanúsított magatartásuk miatt. A jelenlévőknél transzparensek vannak, melyeken a "Ne fizess!", "Minden végrehajtás betiltása" feliratok szerepelnek.

Az épület előtt rendőrségi kisbusz áll.

Z. Kárpát Dániel nem sokkal háromnegyed tizenegy előtt érkezett az épületbe, és a megjelenteket arra kérte, hogy egy külső helyszínen tartsák meg a megbeszélést. Hangsúlyozta: jelenlegi céljuk nem a demonstráció, hanem a kérdés megbeszélése, ezt pedig akkor érhetik el, ha a ház rendjét betartják. Újságíróknak elmondta: a devizahitelezés problémájában érintett civil szervezeteket invitáltak a kerekasztal-beszélgetésre, vagyis nem név szerint hívták meg az embereket, így "megjelennek olyanok is, akik magukat felhatalmazva érzi, hogy ebben a kérdésben megnyilvánuljanak".

Rendőrök viszik ki az egyik demonstrálót a Képviselői Irodaházból
Rendőrök viszik ki az egyik demonstrálót a Képviselői Irodaházból
Soós Lajos / MTI

"A hatalmas társadalmi felháborodás ide vezet, ekkora feszültségek halmozódnak fel" – jelentette ki, hangsúlyozva ugyanakkor: ezek levezetését békés, tisztességes úton kísérlik meg.

A jobbikos politikus kérésére a résztvevők nagy része önként elhagyta az épületet, míg mások maradtak, mondván, hogy az irodaházban lehetnek azok a döntéshozók, akikkel beszélni akarnak. A több mint tucatnyi házban maradó összekapaszkodva skandált és énekelt - például a Himnuszt -, őket végül rendőrök kísérték ki az épületből dél körül.

A Nem adom a házamat mozgalom a közelmúltban több hasonló akcióval került a címlapokra. Szeptemberben háromnapos éhségsztrájkot tartottak Orbán Viktor kormányfő budai házánál a devizahitelek eltörlését követelve, majd tüntetéskörútra indultak Budapesten, hogy "bankokat gyalázzanak meg".

Két héttel később a Nyugati téren tartottak autós vonulós tüntetést a hitelkárosultak nevében, majd lezárták a felüljárót, ahonnan végül rendőrök szorították ki őket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.