galéria megtekintése

Illegitim zónában

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 14. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Kormányunk feje változatlanul illiberális – ha német nyelvterületen mondja: jelző nélküli – demokráciát szeretne, anélkül azonban, hogy közölné, mi is a gondja a liberális demokráciával. A coming out (kevésbé rendszeridegenül: a farba előrántása) nem véletlenül maradt el eddig, és a kifogások okkal maradnak rejtve a jövőben is: aki ugyanis a liberális demokráciát támadja, annak vagy az alkotmány ismeretével, vagy a magyar alkotmányos berendezkedéssel vannak súlyos problémái.

A liberális demokrácia – a legegyszerűbben, a tankönyvi definíció szintjén – a következőket jelenti: általános választójogot, szabad választásokat, a többpártrendszer és a szabad pártalapítás elfogadását, a hatalmi ágak megosztását (vagyis a törvényhozó, a végrehajtó hatalom és az igazságszolgáltatás elválasztását), a törvények kikényszerítésének állami monopóliumát, a fegyveres erők civil kontrollját és az ellenzék jogosítványainak tiszteletben tartását (utóbbi némileg lecsupaszítva arról szól, hogy a győztes sem visz mindent, és nem lesz mindenben automatikusan igaza).

Érdekes lett volna megkérdezni – mondjuk a tusványosi beszéd alkalmával, vagy azóta bármikor –, hogy Orbánnak a fenti pontok közül melyik nem tetszik. A felvetéssel alighanem zavarba lehetne hozni a miniszterelnököt, ugyanis egy ilyen kérdésre nem lehet értelmesen válaszolni. A felsorolás olyannyira a köztársasági államformájú Magyarország működésének jogi fundamentumához tartozik, hogy elemei a jelenlegi alkotmányban is tételesen szerepelnek. Mindegyik, kivétel nélkül, még az ellenzéki jogosítványok is – például annak rögzítésével, hogy minden parlamenti képviselőt ugyanannyi jog illet meg, és csupán a képviselők egyötöde szükséges a miniszterelnökkel szembeni bizalmatlansági indítvány benyújtásához vagy a köztársasági elnök elmozdításának kezdeményezéséhez.

 

Akinek mindez nem felel meg, annak ráadásul nem csupán az alaptörvényt kellene átírnia, hanem például az Európai Unió alapjogi chartáját is – ami ugyanúgy része a magyar jognak, mint az alkotmány –, mivel az említett jogok bármelyikének elvétele vagy korlátozása az alapjogok sérelmével járna, és mint ilyen, megengedhetetlen lenne (maga az alaptörvény sem teszi lehetővé általánosságban az alapjogszűkítést).

Aki illiberális demokráciát akar, az a fennálló jogrendünk szerint szükségképpen illegitim zónába téved. Elvben persze lehetséges ilyen politikai programot hirdetni – bár a parlamenti választás előtt lényegesen elegánsabb lett volna, mint utána –, csak ildomos ebben az esetben kibontani az igazság minden részletét, és vállalni a következményeket, mindenekelőtt a választói felhatalmazás hiányát. 2010-ben ugyanis, amikor a Fidesz utoljára választási programot írt (amihez 2014-ben csak annyit fűztek hozzá, hogy folytatnák), a kétharmadot hozó szövegben még benne volt a liberális demokrácia összes ígérete.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.