galéria megtekintése

Tüntetők és eltüntethetetlenek

7 komment


Danó Anna

Még soha nem demonstráltak annyit az egészségügyi érdekvédők, és talán még soha nem éltek át annyi kudarcot, mint 2015-ben

Miközben egyre nyilvánvalóbbak az ellátási feszültségek, tarthatatlanok a munkakörülmények, a tradicionális érdekvédők (a szakmai kamarák és a szakszervezetek) nem tudták a változás irányába fordítani a folyamatokat. De bele sem buktak saját tehetetlenségükbe.

Sándor Mária, a szabálytalan  hősök egyike
Sándor Mária, a szabálytalan hősök egyike
Földi D. Attila / Népszabadság

A három szakmai kamarában a tisztújításból megerősödve kerültek ki a korábbi elnökök. A Magyar Gyógyszerész Kamaránál fel sem vetődött a változtatás lehetősége. A Magyar Szakdolgozói Kamaránál a Balogh Zoltán elnökbe vetett bizalmat megingathatta volna ugyan a fekete pólós ápolónő, Sándor Mária ellen indított, majd a reakciók láttán sebtében leállított etikai eljárás, ám a tagság újra bizalmat szavazott a régi elnöknek. A Magyar Orvosi Kamarában évek óta készülnek a vezető menesztésére kisebb lázadó csoportok, de a közelébe sem jutottak annak, hogy akárcsak megszorítsák Éger Istvánt, az immár tizenkét éve regnáló elnököt. Az utóbbi években viszonylag sikeres Magyar Rezidensszövetség viszont vezetőt cserélt, a korábbi elnök, Dénes Tamás éppen az orvoskamara irányításáért vívott küzdelemben vérzett el.

 

Számos feszültség és alkalmatlanság mutatkozik a szakszervezeteknél is. A reprezentatív, nagy intézmény, az MSZ EDDSZ változatlan. A szakmai kamara és a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) által szervezett májusi tüntetésen az utcára vonuló ápolónők egyszerűen „lefütyülték" képviselőjét, Cser Ágnest a színpadról.

A kisebb érdekvédelmi szervezeteknél van forrongás, megnőni mégsem tudnak.

De akadnak kitörési kísérletek.

Az év végén a legnagyobb érdeklődést Csurgai Annamária, a Szent Imre kórház altatóorvosa váltotta ki, aki a nyilvánosság előtt nyíltan beszélt elviselhetetlen munkakörülményeikről. Így lett ismert korábban Sándor Mária is, aki ma már az országot járja, de mozgalma alig erősödik. Maguk az érdekvédelmi szervezetek sem tudnak a szabálytalan hősökkel mit kezdeni, inkább tartanak tőlük: féltik saját pozíciójukat.

Az év csúcseseménye az ápolónők májusi tüntetése volt, amelyen még Zombor Gábor, az akkori államtitkár is úgy fogalmazott:

„Mindenben igazatok van."

Amikor aztán hamarosan ő maga is lelépett a színről, minden, ami addig megoldódni látszott, szertefoszlott.

A magyarországi egészségügy  problémáiról többcikkes összeállítást készítettünk, amelyet a „2015 az egészségügyben” címkére kattintva érhetnek el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.