galéria megtekintése

Tüntetésdömpinggel készülnek a népszavazásra

33 komment


Kálmán T. Attila

Az MSZP, a DK, a PM és a civilek is akcióznak a népszavazás előtti napokban, vagy október 2-án. A népszavazás bojkottját propagáló Párbeszéd Magyarországért tüntetést jelentett be október 2-ára, 16 órára a Kossuth térre. A PM társelnökei, Szabó Tímea és Karácsony Gergely egy pénteki sajtótájékoztatón mondták el, hogy az erőszakmentesség jegyében meghirdetett demonstrációval tiltakoznak a kormány gyűlöletkampánya ellen. A rendezvényen felszólal többek mellett Kaltenbach Jenő volt ombudsman és Bálint György, azaz Bálint gazda is.

Aki inkább köztéren gyakorolná állampolgári jogait a szavazófülkék helyett, az délután 2 órától az MSZP Szabad Európa Napja elnevezésű rendezvényét is megtalálja a Vörösmarty téren. Itt beszédek helyett inkább családi programokkal várják a szavazástól távol maradókat, de MSZP-s politikusokba azért nem lesz nehéz belefutni a rendezvényen. A szocialisták a nagy durranást későbbre időzítik: úgy tudjuk, az esti órákban Molnár Gyula pártelnök nagy bejelentésre készül, ami annyira fontos lehet, hogy egyelőre el sem árulja senki, mi az. Kérdéses, hogy a népszavazási lázban égő ország mennyire fog figyelni az MSZP-elnökre.

Aki nem bírja ki politikai cselekvés nélkül 2-áig, az már egy nappal előtte csatlakozhat a Demokratikus Koalíció akciójához. Gyurcsányék azt tervezik, hogy élőlánccal vonják körbe a Parlamentet, amivel azt akarják megüzenni Brüsszelnek, hogy Európában akar maradni az ország. Az EU-tagság megerősítésére egyébként aláírást is gyűjt a DK.

 

A pártok mellett a civilek is aktivizálták magukat, és szeptember 30-ára Lásd meg az embert! címmel jelentett be tüntetést Alföldi Róbert. A kezdeményezők listáján a teljesség igénye nélkül megtaláljuk a Magyar Helsinki Bizottságot, a Migszol Csoportot, a Krétakör Alapítványt és A Város Mindenkié csoportot is.

A Facebook-eseményekre bejelentkezők alapján a civilek eseménye tűnik egyelőre a legnépszerűbbnek. Azonban gigatüntetésre itt sem lehet számítani, eddig 1100 ember jelezte, hogy menne tüntetni, és körülbelül kétszer ennyi nyomott arra, hogy érdekli a dolog.

Mindenesetre a tüntetéseken megjelenők jelenlétükkel bizonyíthatják, hogy rájuk biztosan nem igazak azok a kormánypárti állítások, miszerint a bojkottálók és az érvénytelenül szavazók a demokráciát szabotálják: ők élnek demokratikus jogaikkal, csak a népszavazástól maradnak távol. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.