galéria megtekintése

„Trükköznek” a népszavazással a szocialisták?

5 komment


Lencsés Károly

A parlament várja be, hogy a szocialisták két kérdésében összegyűlt aláírásokat hitelesítsék, és vállaljon kötelezettséget arra: amennyiben megvan a százezer aláírás, a kormány kezdeményezésével együtt elrendelik a népszavazást. Az Országgyűlés ezt aligha akceptálja, mert várhatóan már kedden döntenek a kvótareferendumról.

Egy napon és egy szavazólapon legyen a kormány által kezdeményezett kvótareferendum és a szocialisták által támogatott két népszavazás

– ezt javasolja Tóbiás József, az MSZP pártelnök-frakcióvezetője. Szerinte az állami cégvezetők bérplafonjáról és az állami földek eladásának tilalmáról szóló kezdeményezésekhez rekordgyorsasággal gyűlt össze százezer aláírás, s az lenne az ésszerű, ha egy napon lehetnének a referendumok, mert felesleges elkölteni plusz hatmilliárd forintot a népszavazásra – hangsúlyozta Tóbiás.

A parlament hétfőn viszont a házszabálytól eltérve csak arról döntött, hogy a kormány által kezdeményezett, a kényszer-betelepítési kvótáról szóló népszavazás elrendeléséről várhatóan már kedden határoznak. A két másik kérdésről – az állami és önkormányzati kétmilliós bérplafonról, illetve az állami földek eladásának tilalmáról – viszont érdemben szó sem esett.

 

Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke különben úgy véli, a felszólalás része az MSZP-ben zajló elnökválasztási kampánynak. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy az Országgyűlés csak akkor dönthet a szocialisták által támogatott népszavazásokról, hogyha az aláírásokat összegyűjtötték, s azokat hitelesítették. Ezt a szabályt szerinte az ellenzéki politikus is ismeri, ezért nyilvánvalóan

trükköznek a bejelentéssel.

Politikai blöffnek tartja Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője, hogy a szocialisták több mint százezer összegyűjtött aláírásra hivatkozva azt kérik, hogy az általuk támogatott kérdésekről a kvótareferendummal egy napon legyen népszavazás. A politikus hétfői sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a szocialisták javaslata „a törvények abszolút nem értését mutatja, sőt az MSZP elnök-frakcióvezetője nyílt és tudatos törvénysértésre szólította fel a parlamentet”.

A Fidesz frakcióvezetője teljes képtelenségnek nevezte, hogy a népszavazásokat egyszerre írják ki, ezt ugyanis a törvényi határidők nem teszik lehetővé. „Az egész ügy kizárólag arról szól, hogy a szocialisták kétségbeesetten próbálják összekeverni a különböző népszavazási kérdéseket, mert szemmel láthatólag nekik nagyon kellemetlen az az álláspont, amelyet képviselnek (...), nevezetesen, hogy kifejezetten bevándorláspártiak” – mondta Kósa Lajos.

Értetlenségét fejezte ki a szocialisták javaslata kapcsán Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Az MSZP politikusai vagy tudnak valamit, amit ő nem, vagy a szakmai szempontokat figyelmen kívül hagyják, és egyszerűen politikai akcióról van szó – fogalmazott. Az elnök kijelentette: a hatályos szabályozás szerint népszavazási kezdeményezés kizárólag kétféle módon kerülhet a parlament elé. A kormány vagy az államfő indítványozhat referendumot, illetve ha valamilyen hitelesített kérdésben bárki összegyűjt százezer érvényes aláírást, mindkét esetben a Háznak kell döntenie. Kétszázezer aláírás esetén pedig a parlamentnek kötelező elrendelnie a népszavazást.

Bemondásra viszont nem megy a dolog, tehát kevés azt állítani, hogy megvan a százezer támogató

– fogalmazott Pálffy Ilona. Szocialista források szerint azonban nem erről van szó. A hétfőn benyújtott határozati javaslatukban csak azt kérik, hogy a parlament várja be a két kérdésben összegyűlt aláírások hitelesítését, és vállaljon kötelezettséget arra, amennyiben megvan a kétszázezer, a kormány kezdeményezésével együtt elrendelik a népszavazást.

A választási iroda elnöke szerint ez a törvényes határidők miatt nem tűnik megoldhatónak, mert ha az Országgyűlés meg is szavazná a szocialisták javaslatát, június 8-ig – tehát harminc napon belül – mindenképpen döntenie kell a kvótareferendumról. Ha az aláírásgyűjtő íveket azonnal be is nyújtanák, ennyi idő alatt Pálffy Ilona szerint akkor is képtelenség lenne végezni, mert a törvény nem véletlenül ad hatvan napot az aláírások ellenőrzésére. Ráadásul a Nemzeti Választási Iroda hitelesítő határozata ellen öt napon belül fellebbezést lehet benyújtani, s arról a Kúria öt nap alatt dönt. A nem egészen harmincból így tíz nap a jogorvoslatok miatt kiesik, hatvan helyett tehát húsz napjuk lenne erre a feladatra, amit az elnök szerint fizikailag lehetetlen elvégezni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.