galéria megtekintése

Törvényt sértett a bíróság a bombagyár-ügyben?

7 komment


Fekete Gy. Attila

Jogszabálysértő a Fővárosi Főügyészség álláspontja szerint a Fővárosi Törvényszéknek a szarvasi bombagyárosként elhíresült S. Roland letartóztatása ügyében meghozott jogerős végzése.

A bíróság ma tette közzé a döntés kivonatát, amelyből kiderült, hogy érdemben nem is foglalkoztak azzal a szakértői véleménnyel, amely a házkutatáson lefoglalt robbanóanyagok és eszközök veszélyességét taglalta. Helyette azt javasolták az ügyészeknek: terjesszék újra elő a letartóztatási indítványukat, csakhogy az is törvénysértő lenne.

A Fővárosi Törvényszék másodfokon eljáró bírói tanácsának kötelessége lett volna az ügyészség által a fellebbezéséhez becsatolt, az elsőfokú döntést követően keletkezett új bizonyítékot, a vegyész-szakértő szakvéleményét érdemben megvizsgálni és azt döntéséhez felhasználni, ugyanúgy, ahogy az általános eljárási szabályok szerint az ügyész által a vádemelés után benyújtott bizonyítékokat értékeli a bíró az ítélet meghozatala előtt – áll az írásban feltett kérdésünkre adott főügyészségi válaszban.

Mivel ez a mindennapi gyakorlat része, a Fővárosi Főügyészség értetlenül áll a másodfokú végzés indokolása előtt.

 

Mint beszámoltunk róla, S. Rolandot két hete vasárnap fogta el a terrorelhárítás három társával. Világháborús lőszerekből kiszerelt trotilt és háztartási vegyszerekből kotyvasztott robbanóanyagokat foglaltak le tőlük. Később kiderült, társai semmit nem tudtak S. bombagyáráról, ezért az ő letartóztatásukat nem is indítványozta az ügyészség.

November 25-én a Pesti Központi Kerületi Bíróság úgy foglalt állást az S. Roland letartóztatását kezdeményező ügyészi indítványról, hogy még nem készült el az a vegyész-szakértői vélemény, amelyből egyértelműen kiderül, hogy mivel is foglalkozott a gyanúsított valójában.

Mint lapunk is beszámolt róla, olyan anyagokra és félkész pokolgépekre bukkant a terrorelhárítás Szarvason, hogy még a sokat tapasztalt tűzszerészek is leizzadtak a látványtól.

Egyes anyagok annyira instabilak voltak, hogy egy részüket egy speciális üstben, helyben kellett megsemmisíteni,

mivel senki nem vállalta a szállítással járó kockázatot. Mindezt a vegyész-szakértő is alátámasztotta szakvéleményében.

A lefoglalt pokolgépek veszélyességét hitelesen igazoló szakértői vélemény alapján az elsőfokú bíróság nem tartotta indokoltnak az amúgy asztalos képesítésű, de közmunkásként dolgozó fiatalember letartóztatását. Nem volt megállapítható ugyanis a bíróság szerint, hogy „a lefoglalt anyagokat S. tűzijáték vagy füstbombakészítéstől eltérő célból szerezte volna be”.

S. büntetlen előéletű, semmiféle információ nem utalt arra, hogy szervezett bűnözői csoport tagja lenen, ilyenekkel tartana kapcsolatot, sem arra, hogy ő maga akarta volna törvénytelen célokra használni a robbanóanyagokat.

Szigetváry Zsolt / MTI

S. Roland a bíróság előtt elismerte, hogy

szenvedélyesen foglalkozott „bűncselekmény gyanúját keltő tárgyak” gyűjtésével és átalakításával, de megígérte, hogy felhagy vele.

(Csak a rend kedvéért rögzítsük: „a bűncselekmény gyanúját keltő tárgyak” jelen esetben a trotil nevű robbanóanyag, amit a gyanú szerint fel nem robbant lőszerekből szerelt ki.) Mindenesetre a bíróság ezt az ígéretét is figyelembe véve döntött első fokon a szabadlábon hagyása mellett.

És mindezt a másodfok rendben lévőnek találta. A végzés szerint érdemben nem vizsgálták az elsőfokú döntés után, de még a másodfokú meghozatala előtt benyújtott vegyész-szakértői jelentést, noha abból világosan kiderült, hogy nem holmi „bűncselekmény gyanúját keltő tárgyakról”, hanem a legszélesebb körben elterjedt katonai robbanóanyagról van szó. Lapunk rendőrségi forrásokból úgy tudja,

több kilónyi trotilt találtak a tűzszerészek S. bombagyárában.

Nézzük, hova vezetne, ha ez válna az irányadó bírói gyakorlattá. Az ügyész indítványozza a gyanúsított letartóztatását, azzal, hogy szökésétől tartani lehet. A bíró ezt nem fogadja el, és szabadon engedi a fickót, aki ezek után az első adandó alkalommal hamis útlevéllel felszáll egy repülőre. Mivel a rendőrök szemmel tartják, még indulás előtt leveszik a gépről. Rendőri jelentés készül a gyanúsított szökési kísérletéről, amit az ügyész azonnal megküld a másodfokú bíróságnak. Na már most: ha a Fővárosi Törvényszék gyakorlatát követik, és nem foglalkoznak az időközben keletkezett új bizonyítékokkal, akkor a másodfok a nyilvánvaló szökési kísérlet ellenére is kimondaná, hogy igaza volt az első foknak, a gyanúsítottnak esze ágában sincs szökni.

Márpedig a törvényszék közleményében is megfogalmazott álláspontja szerint a másodfokú bíróságnak nem volt dolga az új bizonyíték értékelése. Csak az, hogy megvizsgálja, az elsőfokú bíróság az akkor rendelkezésére álló bizonyítékok alapján helyes döntést hozott-e. És szerintük igen. Megjegyezték ugyanakkor, hogy az ügyészségnek lehetősége van arra, hogy a nyomozás során új indítványt terjesszen elő, azaz, hogy újra kezdeményezze S. letartóztatását.

Jó ötlet, csakhogy a S. Roland előzetes letartóztatását már csak akkor kezdeményezheti az ügyészség, ha új bizonyítékot talál ellene. A másodfok által figyelmen kívül hagyott szakvélemény – mivel bár feleslegesen, már benyújtották a törvényszéknek – nem az. Így törvénysértést követne el az ügyészség, és súlyosan megsértené S. Rolandnak a tisztességes eljáráshoz való jogát, ha a bírói ajánlás szerint járna el.

Kapcsolódó cikkek

Magyar terroristát kaptak el Romániában

Magyar szélsőséges tervezett bombát robbantani a román nemzeti ünnep alkalmából rendezett felvonuláson Kézdivásárhelyen – közölte kedden a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus ellenes ügyészség (DIICOT), amely szerint a gyanúsított a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagja.

Terrorizmus: Előzetesben a hatvannégy vármegyés

A bukaresti táblabíróság harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezte a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) terrorizmussal vádolt tagját.

Több ezer halottal riogatnak a vármegyés pokolgép után

Kukában helyezte volna el a pokolgépét a hatvannégy vármegyés vezető, aki december elsején, Románia nemzeti ünnepén akart robbantani Kézdivásárhelyen – állítja a román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) abban az előterjesztésben, amelynek alapján a bukaresti táblabíróság 30 napos előzetes letartóztatásba helyezte Beke István Attilát.

Vendégmunkásokat hittek terroristának a magyar és szlovák rendőrök

Óriási riadalmat okoztak szerda este a kelet-szlovákiai Ungszennán (Senné) a rendőrkutyás kommandósok, akik olyan fülest kaptak, hogy az alig négyszáz lelket számláló, Nagymihályi (Michalovce) járásban levő faluban bujkálhat Salah Abdeslam, a világ egyik legkeresettebb terroristája, akit a párizsi merénylet egyik főszervezőjének tartanak, s akit egyelőre nem tudtak elkapni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.