galéria megtekintése

Tőlünk már a menekültek is menekülnek

35 komment


Lencsés Károly

Mire eljön a kvótanépszavazás ideje, akár el is fogyhatnak a menekültek – ez derül ki a Magyar Helsinki Bizottság legutóbbi összegzéséből. Augusztus 8-án a nyílt befogadó állomásokon 626, az őrzött szállásokon 547, míg idegenrendészeti őrizetben 295 migráns volt – tájékoztatott Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke.

Június végén még majdnem 1500-an tartózkodtak a nyílt befogadó állomásokon, azaz Balassagyarmaton, Bicskén, Körmenden és Vámosszabadiban. Emellett 730 embert tartottak Békéscsabán, Kiskunhalason és Nyírbátorban menekültügyi őrizetben. A hivatalosan nyilvántartott migránsok száma azonban azóta jelentősen csökkent. Ennek oka az, hogy jóformán senki sem akar nálunk maradni, s aki teheti, gyorsan odébbáll.

A rendőrség adatai szerint az idén júniusig 18 ezer migránst fogtak el. Július 5-én viszont megváltozott a szabályozás: akiket a határtól nyolc kilométeres távolságon belül tartóztattak fel, azokat visszakísérik a kerítéshez, és rövid úton kiteszik az országból.

 

4400-an tehát már megakadályozott belépőként jelentek meg a statisztikákban, ők menedékkérelmet sem nyújthattak be.

Körmendre szállított menekültek. Átmeneti állapot
Körmendre szállított menekültek. Átmeneti állapot
Földi Imre / Népszabadság

Az év első hat hónapjában egyébként csaknem 23 ezer menedékkérőt regisztráltak. Januárban alig négyszázan voltak, a számuk áprilisban viszont megközelítette a hatezret, s márciusban, májusban és júniusban is jóval meghaladta a négyezret. Júliusban azonban – a változó szabályok miatt – már csak nem egészen 1700-an, vagyis a korábbinál jóval kevesebben kértek menekültstátust. Erre csak azoknak volt lehetősége, akik a tranzitzónákon léptek be az ország területére – a számuk naponta nagyjából harminc lehetett –, illetve akiket az államhatártól számított nyolc kilométeres távolságon túl fogtak el.

A Helsinki Bizottság úgy tudja, a kérelmezők 65 százaléka háborús vagy terror sújtotta övezetből – Afganisztánból, Irakból, Szíriából vagy Szomáliából – érkezett, s 26 százalékuk gyermek, ötödük pedig nő. Ennek ellenére a bevándorlási hivatal mindössze 252 embert részesített nemzetközi védelemben: 87 embert minősített menekültnek, s emellett 165-en oltalmazotti státust kaptak.

Az első félévben a dublini rendelet alapján 348 embert küldtek vissza Magyarországra. Németországból 180-an, míg Svájcból 51-en érkeztek. Ez ahhoz képest igen szerény szám, hogy tavaly több százezernyien voltak azok, akik rajtunk keresztül jutottak Nyugat-Európába. Mellesleg Szerbiának is alig sikerült valakit átadni: a magyar hatóságok 114 migránst küldtek vissza, köztük 35 szerb, 27 koszovói és 22 albán állampolgárt, miközben egyetlen afgán, iraki, szír vagy szomáliai sem volt köztük.

A hatályos szabályozás szerint bűncselekményt követ el, aki a határzár megrongálásával lép magyar területre. Aki ezt teszi, a nemzetközi egyezményekkel szemben nem is kérhet menedékjogot, hanem őt a bíróság emiatt elítéli, és a szankció általában kiutasítás. Tavaly szeptember óta a Szegedi Törvényszék 2880 ilyen esetben járt el, s 2836 ügyben hozott elmarasztaló ítéletet. A Helsinki Bizottság úgy tudja, július 10-e óta – attól kezdve, hogy az elfogott embereket visszakísérik a határhoz – ilyen okból egyetlen eljárás sem indult.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.