galéria megtekintése

Tízméternyi polgármesterjelölt

1 komment


Boda András

Miközben a Fidesz titkolja a programját, jelöltje pedig távol marad a nyilvános fórumtól, az MSZP helyi emberei és a feletteseik nem ugyanazt a személyt támogatják. Mindez most nem nagypolitika: a Pest megyei Tápióságon alakul így a kampány, amelynek részeként szombaton tizenkét polgármesterjelölt részvételével tartottak rendhagyó lakossági fórumot.

„Hoppá, mennyien vannak!" – nem tudta visszatartani nevetését egy harmincas éveiben járó fiatalasszony, amikor belépett a tápiósági sportcsarnokba, ahol a helyi polgármesterjelöltek bemutatkozását, vitáját hirdették meg szombat délutánra. Meglepettsége érthető: a nézőkkel szemben egy majd tíz méter hosszú asztalt kellett elhelyezni, s még így is szűkösen fértek el egymás mellett a jelöltek. A Pest megyei faluban ugyanis – miként arról már írtunk –, országos csúcsot döntve, tizenhárman szállnak harcba a polgármesteri posztért. A fórumra részben éppen ezért kerített sort a falu jegyzője, Pap Anikó: hiába kis, alig 2700 lakosú község Tápióság, és hiába ismer szinte mindenki mindenkit, indokoltnak tűnt segíteni a helyiek eligazodását a tervek, ígéretek rengetegében.

M. Schmidt János / Népszabadság

A fórumra minden jelöltet elhívtak, és gyors egyeztetés, különösebb viták nélkül hamar kiderült: tizenketten vállalták, hogy kiállnak a „falu" elé, s riválisaikkal akár vitába is szállva mondják el, mik a terveik. A tizenegy független jelölt, Vágó Ferenc, Toldi Miklós, Hegedűs György, Gül Éva, Halasi Anita, Bekech József, Bajári Géza, Rózsa László, Szőke Sándor, Cserni László és Kun Szilárd, a jelenlegi polgármester, valamint az egy baloldali aspiráns, Hadrik-Hajós Angéla (DK-EGYÜTT-PM-MSZP) megjelent a csarnokban. Csak a Fidesz jelöltje, Dávid Kornélia Anikó maradt távol.

 

– Fél a kérdésektől, azért nem jött el – kiabálta erre egy középkorú férfi indulatosan, mire helyeslő moraj futott végig a termen, ahol meglehetősen sokan, legalább százan voltak.

– A polgármesterjelölt egy olyan családi esemény miatt nem tud részt venni a fórumon, ami egyszer van az ember életében – jelentette be a helyi Fidesz elnöke, de hogy pontosan milyen programról van szó, azt ekkor, és később, lapunk kérdésére sem árulta el. A tápiósági Fidesz-elnök ezután egy közlemény felolvasásával próbálta pótolni a jelöltjüket. Ebből azonban leginkább csak az derült ki, hogy a programjukat később ismertetik, és szerintük rossz volt a fórum szervezése. (Lapunknak a tápiósági kampányról szóló korábbi cikkét előbb korrektnek nevezte, később viszont már bírálta ugyanezt az írást.)

A többi tizenkét jelölt nem panaszkodott a szervezésre, inkább – ha voltak egyáltalán – terveik ismertetésére készültek. Bő két órába telt, mire a piros, fehér és zöld színű vászonnal díszített pulpitusnál mindenki elmondta a rendelkezésre álló 10-10 perces időkereten belül a bemutatkozó beszédét. A „prezentációk" éppoly sokfélék voltak, mint amilyen bőséges a polgármesterjelöltek kínálata. Volt, aki néhány percbe sűrített mondandója végén lényegében jelezte: vannak nála alkalmasabb jelöltek, így szavazzanak inkább rájuk a tápióságiak.

Akadt, akinek programjának középpontjában konyhakertek kialakítása vagy éppen az állt: érezzék jobban magukat falujukban a tápióságiak. És persze – mégiscsak kampányról van szó – olyan ígéretekből sem volt hiány, mint hogy igyekeznek megszüntetni a munkanélküliséget. Egy másik jelölt – gúnyosan utalva a Fidesz-szlogenre – jelezte, annak szellemében dolgozik majd, hogy „több tiszteletet a tápióságiaknak". Egyúttal felhívta a figyelmet arra is: nem azért kell fohászkodni, hogy megjelenjen a Teremtő, olykor „Orbán Viktor képében" és megmentse a falut, a helyieknek maguknak kell megteremteniük a fejlődés lehetőségét.

A rövid beszédekből hamar világossá vált, amit már korábban is tudtak-éreztek a helyiek: a jelöltek többsége nem tudja, vagy nem akarja felfogni a polgármesteri munkával járó felelősséget, és az alapvető szabályozással sincsenek tisztában. S hogy miért vannak ilyen sokan? Szinte mindannyian elmondták azt a mondatot, ami úgy kezdődött: azért lettem polgármesterjelölt, mert... Aztán szinte mindannyian ugyanazzal folytatták: ...mert jobban tudnám csinálni, mint a jelenlegi vezetés. Az viszont biztos, ennél összetettebb a magyarázata annak, miért olyan sok a jelölt. Többeket kétségkívül a tettvágy, a jobbító szándék vezérel, de sokaknál érzékelhető, jelentős motivációs tényező lehet a poszttal járó havi fix. És akkor még ott a politika. Fideszes jelöltből például kettő is van – ha nem is hivatalosan. A jelenlegi polgármester ugyanis a kormánypárt színeiben nyert, a helyi Fidesz-szervezet egyik alapítója volt, de most megvonta tőle a bizalmat a párt, így függetlenként indul.

M. Schmidt János / Népszabadság

A baloldalnak is sikerült „duplikálnia" jelöltjét, az emiatt kirobbant vitát – kísértetiesen emlékeztetve a budapesti „rendkívül színvonalas" kampányra – jó érzékkel a szombati fórumon teljesítették ki. Történt ugyanis, hogy a baloldali jelölt, Hadrik-Hajós Angéla azt magyarázta éppen, miért nincsenek „saját" képviselőjelöltjeik. Ekkor azonban szót kért a közönség soraiban ülő Wirth Imre, a szocialista párt helyi szervezetének vezetője. Sokakat meglepve bejelentette: a tápiósági MSZP nem a párt logóját is használó Hadrik-Hajós Angélát támogatja, hanem a független Toldi Miklóst. Wirth Imre később lapunknak elmondta, a megyei pártszervezet írta felül döntésüket, amit nem tudnak elfogadni.

– Akkor most melyik az igazi szoci? – kérdezte a baloldali viták után egy férfi, de felesége gyorsan letorkolta, ne foglalkozzon ő azzal, hagyja a politikát.

A majd négy órán át tartó fórum megrendezésének indokoltságát a megjelent helyiek példás türelme, érdeklődése, a komoly és komolytalan programok ismertetése, a jelöltek párthovatartozásának tisztázása minden kétséget kizáróan igazolta, ráadásul a rendezvénynek kézzelfogható eredménye is lesz. Kun Szilárd, jelenlegi polgármester ugyanis azt javasolta riválisainak és a képviselői posztokra aspirálóknak, hogy együtt, önkéntes munkával újítsák fel a falu valamikori KRESZ-parkját. Az ötletet támogatták a jelenlevők. Alighanem nyugodtan megelőlegezhető: munkáskézből nem lesz hiány.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.