galéria megtekintése

Ultimátumot kaptak a hongkongi tüntetők

0 komment

NOL

A különleges igazgatású terület kormányzója felszólította a demokráciáért demonstrálókat, hogy hétfőig tegyék szabaddá az általuk elfoglalt utakat. Leung Csun-Jing arra figyelmeztetett, hogy a rendőrség minden szükséges intézkedést megtesz annak érdekében, hogy hétfőn kinyissanak az iskolák és a kormányhivatalok. A hongkongi demonstráció befejezését követeli Peking is.

Több tízezren maradtak szombat estére is Hongkong utcáin, az egy hete kirobbant zavargások folytatásaként, annak ellenére hogy Leung felszólította őket, hogy a kormány és az emberek számára is tegyék lehetővé, hogy folytathassák munkájukat és normális életüket.

Barikád előtt Hongkong központjában
Barikád előtt Hongkong központjában
Carlos Barria / Reuters

A különleges igazgatású terület vezetőjének televíziós nyilatkozatára az utcai harcokat követően került sor, miután elhalasztották a tárgyalásokat a kormány és a tüntetők között. Leung nem hajlandó lemondani, és határozottan elítélte az utcán zajló erőszakot a demokráciapárti és az egy Kín elvhez hű tüntetők között.
A két tábor között szombaton csak kis összetűzések törtek ki, de félő hogy ezek az atrocitások egyre imkább elfajulnak majd.

 

A demokráciapártiak – az Occupy Central mozgalom és hongkongi diákszövetség – szerint, nehéz úgy bármilyen párbeszédet folytatni, ha a tüntetők ellen a karhatalom erőszakot alkalmaz. A két szervezet azt állítja, a rendőrség és a kormányzat összejátszott azokban a támadásokban, amelyek a demokráciapárti tüntetőket érték Ezért is fújták le a tárgyalásokat a hongkongi vezetéssel pénteken.

Az egy hete tartó demonstrációból már Pekingnek is nagyon elege van. Az ország vezetése azt követelik, hogy a tüntetők hagyják abba.

Egy ellentüntető a demokráciapártiak között. Az erőszakből hivatalosan mindenkinek elege van, mégis megy tovább
Egy ellentüntető a demokráciapártiak között. Az erőszakből hivatalosan mindenkinek elege van, mégis megy tovább
Carlos Barria / Reuters

A hongkongi diákok szeptember 22-én kezdtek utcai tiltakozásokba, mert nem akarják elfogadni a hongkongi választási reform Peking által diktált menetrendjét. A soron következő 2017-es kormányzóválasztáson ugyan első ízben minden szavazásra jogosult polgár szavazhat, de csak abból a 2-3 jelöltből választhatnak majd, akiknek a személyéről a kínai törvényhozás augusztusi döntése értelmében egy 1200 fős, a helyi társadalmi rétegeket képviselő bizottság dönt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.