galéria megtekintése

Tetőzik az izgalom Miskolcon

0 komment


Doros Judit

Mindenki hozzon magával még egy miskolcit! – ezzel az Orbán Viktortól „kölcsönvett” és „lokálpatriótásított” jelmondattal zárta választási kampányát Pásztor Albert független, több baloldali párt által támogatott jelölt.

Vasárnap délelőtt a belvárosban úgy tűnt, a miskolciak nemhogy még egy embert nem visznek, de önnön magukat is nehezen tudják mozgósítani. Az utcákon elvétve lézengtek, a presszókban alig ültek, a villamosok félig üresen hasították a síneket a korzón.

A 800-as számú nemzetiségi szavazókör, 1159 roma regisztrálttal
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Bezzeg a Fazekas utcai általános iskolában nyüzsgött az élet. - Nézd, itt az izé – mondja a folyosón egy öltönyös férfi a feleségének. – Tudom – mondja az, de meg sem áll, száguld kifelé. Az „izé" a Szent Korona, amelynek másolatát láthatóan gyerekek formázták fémből, tűzzománcból, s most egy vitrinben díszíti a belső teret. De túl sokan állnak itt, az asszony jobbnak látja, ha nem időznek. Ebben az iskolában jelölték ki tizenegy nemzetiség választási szavazókörét. Köztük legnagyobb létszámút, a romát, amelynek névjegyzékbe, 1159-en iratkoztak fel előzetesen.

 

– Mi a vezetékneved? Molnár? Akkor te odaálljál, testvérem. Tamás Attila aktivista igazgatja így a családostul érkezőket. Azt mondja, az elmúlt hetekben, hónapokban megfeszített munkával mozgósították a cigányokat, de így is csak töredékük, alig öt százalékuk iratkozott fel a jegyzékbe. Zömük jellemzően az úgynevezett „szegregátumokban"él – a számozott utcákban, Lyukóvölgyben, Görömbölyön. Cigány polgármesterjelöltje is van Miskolcnak, Váradi Gábor polgárjogi aktivista. – Meg akartuk mutatni, hogy a rendpártisággal szemben lehet értéket is közvetíteni.

Megmutatnák, hogy a rendpártisággal szemben is van érték
Megmutatnák, hogy a rendpártisággal szemben is van érték
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Miskolcon az összes polgármesterjelölt azzal kampányolt, hogy rendet tesz, a fideszestől a baloldaliig. Mi azt mondjuk, hogy az alapvető szabadságjogok védelme fontosabb a negatív üzeneteknél. S noha biztosan nem lesz roma polgármestere Miskolcnak, nekünk fontos volt, hogy megmutassuk ezeket az értékeket – mondja Tamás Attila.

Pásztor Alber független jelöltet egy kávézó teraszán találjuk. Azt mondja, az elmúlt öt napban már „lecsendesítették" a kampányt, inkább arra koncentráltak, hogyan kezdjenek neki az első munkanapoknak, ha megnyerik a választást. Erre komoly esélye van – teszi hozzá – mert a városban szerinte nagyon erős a polgármesterváltó hangulat. Így szavai szerint jócskán lesz olyan miskolci, aki átszavaz, vagyis az egyéni körzetben a fideszes vagy jobbikos jelöltre voksol, ám polgármesterének már őt választja.

Pásztor Albert már a munkanapokra készül
Pásztor Albert már a munkanapokra készül
Reviczky Zsolt / Népszabadság

– Kapkodó, kétségbeesett, vesztét érző ellenfelet látok a kormánypárti oldalon. Nem véletlen, hogy Orbán Viktor szombaton úgy járt Miskolcon, mint az egyszeri király: jött is meg nem is, mondott is meg nem is. A nagy tömegek számára észrevétlen maradt, s alig egy órát töltött a városban - mondja Pásztor Albert. Az elmúlt hetek kampányát úgy jellemezte, hogy két eltérő kultúra csapott össze: Kriza Ákosé és a miskolciaké. Szavai szerint ember annyit „nem kapott" a kampányban, mint ő, de ez nem törte meg a lendületét és a kitartását. – Az ő oldalukon ott volt pénz, paripa, fegyver, s mindent megtettek a lejáratásomra. Ennek ellenére mégis majdnem végig mi voltunk offenzívában, s ez akkor is elismerésre méltó, ha valami folytán mégsem nyerünk. De polgármesterként – ígérhetem – az egyik első intézkedésem az lesz, hogy megnézem a városháza költségvetését, s megnézem, miből folytatta nagyszabású kampányát politikai ellenfelem.

Elsétálunk a Fidesz irodájához is. Itt kora délután csak néhány biztonsági ember lézeng. Bent az udvarban hatalmas fehér sátrak állnak, láthatóan nagy tömegre készülnek estére.

A kérdés az, lesz-e mit ünnepelniük? Miskolcon mindenki kiélezett küzdelemre és nagyon szoros eredményre számít, ahol akár néhány szavazat döntheti el, melyik rendpárti jelölt ül a polgármesteri székbe.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.