galéria megtekintése

Felrobbantani sem lehet a tétlenkedés jelképét

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 14. számában
jelent meg.


Ungár Tamás, Pécs
Népszabadság

Jövő év végére tűnhet el Pécs leghírhedtebb épülete, a 25 emeletes toronyház. A lakatlansági világrekorder épület sosem volt életveszélyes, csak perspektívátlan.

A közelmúltban a város visszaszerezte az ingatlant, s mindezt azért tette, hogy lebontsa. A magasházat sokszor mondták életveszélyesnek, holott sosem volt az. Az 1976-ban átadott épület négyszáz lakóját azért költöztették ki 1989 decemberében, mert a feszített vasbeton épület stabilitását biztosító acélpászmák megrozsdásodva szakadozni kezdtek – ám ez nem jelentette azt, hogy a ház közeli összeomlásától kellett volna tartani.

Kiszámíthatatlan, milyen messzire röpülnének robbantás esetén az irányíthatatlan ágyúgolyóként elszabadult darabok

Tény, hogy a ház előbb-utóbb életveszélyessé válhatott volna megerősítés nélkül. Az ingatlan gazdája, az önkormányzat nem fogott bele ebbe a munkába, inkább eladta a tornyot egy osztrák cégnek.

 

A következő két évtizedben a ház többször is tulajdonost váltott, közben 2002-ben újra a város kezébe került, akkor megerősítették, majd újra eladták. Az egymást váltó tulajdonosok lakásokat, szállodát, kollégiumot, üzleteket, irodákat álmodtak a házba, ám mindig azzal szembesültek, hogy az épület 18 ezer négyzetméterének nagyja eladhatatlan, így nem fogtak bele a többmilliárdos beruházásba.

Az egyetlen menekülés a bontás
Az egyetlen menekülés a bontás
Varga György / MTI

Utoljára a Spanyolországban bejegyzett, magyar tulajdonú Milton Zrt. tétlenkedett a toronyban, s a város a cég lenullázott leányvállalatától vette meg a házat. Ami most sem életveszélyes, csak perspektívátlan.

Exkluzív belső a tartóelemek sűrűsége miatt nem alakítható ki benne, szérialakásoknak viszont drága az épület. Nem kell senkinek. Azért kell lebontani, hogy ne magasodjon Pécs fölé, lakatlanul, szürkén, örömtelenül, a város tehetetlenségének jelképeként.

Orbán Viktor kormányfő megígérte, a kabinet állja az eltakarítás költségeit – s ez erősíti Pécs bontási szándékát. Maros József pécsi építész elkészítette már a bontás terveit, ám nem kívánt beszélni a munka metodikájáról, mivel a terv eladásáról most tárgyal a várossal, s a szerződéskötésig a felek nem nyilatkoznak.

A torony szerkezetét jól ismeri Kukai Tibor, a baranyai mérnöki kamara elnöke. Az építőmérnök kérdésünkre elmondta, milyen megoldás jöhet szóba a bontásra. Ami biztosan nem, az a robbantás.

Páva Zsolt polgármester bontást ígér
Páva Zsolt polgármester bontást ígér
Varga György / MTI

Ennek oka, hogy az épületet összetartó feszített acélbetétek robbantás esetén sok helyütt elszakadnának, a bennük felgyülemlett hatalmas energia szanaszét hajigálná a betontörmelék egy részét. Kiszámíthatatlan, milyen messzire röpülnének az irányíthatatlan ágyúgolyóként elszabadult darabok.

Mivel a torony 50–150 méteres közelében házak sora található, a robbantás kockázatos. Az egyetlen megoldásnak Kukai szerint az kínálkozik, hogy az épületet szintenként bontsák le (ezt Maros József sem cáfolta).

Előbb megtámasztják a bontandó szintet, aztán szétvágják az összeillesztéseknél a betonelemeket, végül egy százméteres daruval földre eresztik, járműre rakják. Ez a technológia nagy tervezettséget, összehangoltságot és fegyelmet igényel, ám erre a nívós munkákat végző hazai kivitelező cégek közül számosan képesek.

Az egyetlen pont Pécsett, ahonnan nem látszik a torony
Az egyetlen pont Pécsett, ahonnan nem látszik a torony
Varga György / MTI

A város a legutóbbi hírek szerint nyílt közbeszerzési pályázattal választja ki, kire bízza a bontást. Így a munka árát még csak becsülhetjük. Kukai úgy véli, a bontás, illetve a hulladék elszállításának és feldolgozásának a költsége meghaladhatja az egymilliárd forintot.

Mivel nálunk minden közbeszerzés gyanús, hallani olyan hangokat a pécsi kivitelezőktől, hogy e munka során 100–200 milliót „lenyel” majd valaki. Talán nem így lesz.

A szakemberek úgy számolnak, hogy kellő szervezettséggel kéthetente egy szint lebontható, ezért a torony 10–12 hónap alatt eltűnhet. A helyén maradó telek 100–150 milliót érhet majd. Hacsak nem viszi fel az árát az, hogy egykor itt állt Közép-Európa legmagasabb lakóháza, ami lakatlanságának időtartamával világrekordot döntött.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.