galéria megtekintése

Tényleg bajba kerülhetnek a kerítés miatt a gazdák

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 13. számában
jelent meg.


Boda András
Népszabadság

A műszaki határzár építésének kezdete óta eddig 861 esetben indult kártalanítási eljárás, és az állam összesen 57,8 millió forintot utalt át azoknak a gazdáknak, akiknek a földjeit kettészeli a kettős kerítés nyomvonala.

A hivatalnokokat is alaposan megdolgoztatja a magyar–szerb határnál épülő kerítés. A Belügyminisztériumtól kapott tájékoztatás szerint ugyanis eddig már 861 esetben indult kártalanítási eljárás azért, mert a közvetlenül a határ mentén fekvő földek egy részét használatba vette az állam, hogy megépíthessék ott a drótkerítést. Mint azt a tárca lapunk érdeklődésére közölte, eddig 861 földtulajdonos összesen 339 733 négyzetméter alapterületű ingatlanja miatt kezdeményezték az illetékes kormányhivataloknál a kártalanításról szóló döntés meghozatalát. Az állami apparátus, amely az úgynevezett közérdekű használati joggal élve használja ideiglenesen az érintett területeket, 57,8 millió forintot utalt el eddig kártalanítás megjelöléssel bírói letéti számlára.

Koncz György / Népszabadság

A Belügyminisztérium megkeresésünkre reagált több madarasi gazda panaszára, aggodalmára is. Mint arról korábban írtunk, a gazdák mindenekelőtt azt kifogásolták, hogy senki nem tájékoztatta őket a kerítésépítésről, a tudtuk nélkül kezdték el a munkát a földjükön. Jelezték azt is: bár a földhasználat és a terményveszteség miatt jár kártérítés, kérdéses, mi lesz a közvetett következményekkel. Példaként azt említették: a területalapú támogatásuk és a földjükre felvett jelzáloghitel is veszélybe kerülhet attól, hogy ha csak átmenetileg is, de csökken termőföldjük mérete, így értéke is.

 

A szaktárca elismerte a tájékoztatás hiányát, de azt egyáltalán nem látja aggályosnak. Azt írták: a hatóságok „az eljárás eredményes lefolytatása érdekében a jelen eljárásuk során mellőzik az érintett tulajdonosok értesítését”, ugyanakkor a gazdák tájékozódhattak volna az illetékes hivatalok honlapjáról, az önkormányzati hirdetőtáblákról, és a sajtó híradásai alapján is „nyilvánvalóan” tudomást szerezhettek érintettségükről.

Kiderült az is: nem teljesen alaptalanul féltik a gazdák az esetleges hitelüket és a területalapú támogatásukat. Pontosabban: sokat kell majd ügyintézniük, ha minden kárukat meg akarják téríttetni. A Belügyminisztérium sem tartja ugyanis teljesen kizártnak, hogy a közérdekű használati jog miatt csökkenhet valamelyest az érintett ingatlan hitelfedezeti értéke. (Egy gazda szerint ez azért lenne nagy baj, mert így a bank akár fel is mondhatja a hitelszerződést, egy összegben követelheti vissza a pénzt.)

A tárca ugyanakkor leszögezi: ez esetben „a hitelező elvileg nem kerül hátrányosabb helyzetbe, miután a zálogtárgy értékcsökkenése esetén járó kártalanítással a zálogfedezet kiegészíthető.” Ennél érthetőbb, hogy a minisztérium megnyugtatta a gazdákat: az esetleges értékcsökkenésből fakadó kárt is köteles megtéríteni a károkozó. Ami pedig a területalapú támogatásokat illeti: a tárca szerint ilyen esetekben a gazdák vis maiorra hivatkozhatnak majd.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.