galéria megtekintése

Tengerparton „szakmáztak” a kamarai tisztségviselők

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 01. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

Tengerparti szállodákban pihenték ki egész éves fáradalmaikat a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vezetőségének tagjai. Akadt, aki feleségét, élettársát is magával vitte az egyhetes üdülésre. A szervezet volt gazdasági vezetője és egy másik, időközben elbocsátott alkalmazottja szerint ez köztestületi pénz jogtalan felhasználása, a kamara titkára viszont azzal érvelt: a kérdéses utak szakmaiak voltak.

A szerkesztőségünk birtokába jutott számlák és utasnévsorok szerint 2006-ban a törökországi Antalyában, egy évvel később Egyiptomban, majd Tunéziában és Spanyolországban, jellemzően négycsillagos tengerparti szállodákban töltötték el az időt a vállalkozók érdekképviseletére és szakmai továbbképzésére alapított megyei testület vezetői. Általában szeptember első vagy második hetében utaztak.

"A kérdéses utak szakmai utak voltak"

A 2008-as nyaralás helyszíne nem ismert, a számlán ugyanis „csomagtúra szolgáltatás” szerepel. Az üdüléseket hivatalos utazási irodáknál fizették ki, a megrendelő pedig rendszerint Pintér Zoltán, a Szolnok megyei iparkamara nevében eljáró titkár volt.

 

A kamara elnöksége huszonhárom tagú, ám a nálunk lévő iratok szerint csak egy szűkebb „baráti kör” vett részt az utazásokban.

Egy spanyol vizeken pihenő turista. Az érintettek állítják, ők dolgoztak, nem nyaraltak
Egy spanyol vizeken pihenő turista. Az érintettek állítják, ők dolgoztak, nem nyaraltak
Jon Nazca / Reuters

A volt gazdasági vezető 2008-ban, amikor belépett a szervezethez, s szembesült a helyzettel, többször jelezte az elnöknek a szabálytalanságot. Az elnök – aki nem vett részt az utakon – ilyenkor azt válaszolta, hogy beszél a résztvevőkkel, és megmondja nekik: fizessék be az utazásuk díját. Ez azonban informátoraink szerint nem történt meg, legalábbis 2013-ig, a gazdasági vezető elbocsátásáig. A köztestületi pénzen tett nyaralások 2011-től elmaradtak, a volt dolgozók szerint azért, mert akkoriban vizsgálta a szervezetet NAV, s a vezetők attól tartottak, hogy ez kiterjedhet majd a nyaralások pénzügyi elszámolására is. Adótanácsadót is felkértek, ő azt javasolta: várják meg,milyen tételekre terjed ki konkrétan a pénzügyi ellenőrzés.

Úgy tudjuk, a kamara elnökségi tagjai számára éves tiszteletdíjat állapítottak meg, ami jellemzően 100-150 ezer forint között mozgott. A tiszteletdíjak kifizetése többé-kevésbé minden évben megtörtént. A nyaralásban részt vevő elnökségi tagok a volt gazdasági vezető tájékoztatása szerint mindig megkapták a tiszteletdíjat. Ez azért fontos információ, mert egy későbbi vizsgálat során a kamara titkára úgy nyilatkozott: a fel nem vett tiszteletdíj nagyrészt fedezte a nyaralás költségeit, az e fölötti részt pedig többletdíjként befizették az érintettek.

– A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alapszabályában és a mellékletét képező szolgáltatási jegyzékben is rögzített feladatai közé tartozik belföldi és külföldi szakmai programok szervezése. A kérdéses utak szakmai utak voltak – válaszolta lapunk megkeresésére Pintér Zoltán titkár, azt azonban nem részletezte, hogy milyen jellegű, a későbbi munkájuk során is hasznosítható képzésekkel, információkkal és tapasztalatokkal gazdagodtak a tunéziai, spanyol vagy a török riviérán napfürdőző tisztségviselők.

Azt viszont nekünk is megismételte, hogy a vezetőség tagjai nyilatkozatban kérhették, hogy az őket megillető tiszteletdíjakat szakmai utak költségének felhasználására fordíthassák. A titkár szerint a résztvevők ezeket a tiszteletdíjakat nem vették fel, az azt meghaladó költségeket pedig egyedi tagdíj-megállapodással rendezték. Arra Pintér Zoltán nem tért ki, hogy a családtagok milyen módon fedezték a nyaralásukat.

Kérdésünkre, hogy 2011 óta miért nem szerveztek több ilyen jellegű „szakmai utat”, a titkár azt válaszolta: azért, mert „kisszámú igény” mutatkozott rá. Hozzátette: az ügyben ügyészségi vizsgálat is indult, amely megállapította, hogy a kamarát nem érte vagyoni hátrány, ezért az eljárást megszüntették.

Pintér Zoltán közölte: az arc nélküli „vállalkozók egy csoportja”, illetve „informátorok” ellen a kamara büntetőfeljelentést tesz. Szerinte a rágalmazók már több médiafórumot megjártak, de személyüket eddig nem merték a nyilvánosság előtt vállalni, miközben „a kamarától kilopott” számviteli iratokkal házalnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.