galéria megtekintése

Tarlós nem kér az új nagytestvérből

4 komment


Szalai Anna

Tarlós István ellopta a show-t Orbán Viktor elől a Fővárosi Közgyűlésen. A főpolgármester nem szereti, ha megmondják, mit szeressen; a miniszterelnök is méltatlannak tartaná, ha Magyarország vakon követné a valutaalap, az unió vagy nagyhatalmak utasításait.

Tarlós István főpolgármester kétségtelenül „ellopta a show-t” Orbán Viktor miniszterelnök elől a Fővárosi Közgyűlés pénteki alakuló ülésén.

Az „Isten engem úgy segéljen” esküvégszó után megdicsérte a megválasztott kerületi polgármestereket, hiszen jól vizsgáztak, majd kijelentette, hogy Budapest mindig is szuverén, szabad város volt. De mindig voltak nagy barátai. Volt már nekünk egy nagy kommunista barátunk, most van nagy demokrata barátunk – fejtegette a főpolgármester köszöntő beszédében.

– Korábban is meg akarták mondani, hogy mit szeressünk és hogy szeressük, úgy tűnik, most is meg akarják mondani. Köszönjük szépen, de magunktól is el tudjuk dönteni, hogy milyen demokráciát szeretnénk - tette hozzá, elvégre „milyen demokrácia az, ahol gúnyosan lehet arról írni: csak nem képzeljük, hogy egyenrangú partnerek vagyunk akár a NATO-ban, akár az Európai Unióban.” Ezt követően hangsúlyozta az együttműködés fontosságát, kijelentette, hogy bíznak a kormányban, amellyel eddig is sikeresen dolgoztak együtt.

 

Budapest címerébe belefoglalták az állammal való egységet, de 2010-ig kellett várni, hogy ez valóra váljon. A rendszerváltást követően húsz éven át vitázott a főváros a kormányokkal, a harc végére Budapest meggyengült és egyedül maradt – elemezte a közelmúltat Orbán Viktor miniszterelnök. Ennek már vége.

Budapest sikere nemzeti érdek.

– Az előttünk álló problémák eltörpülnek a lehetőségek mögött – jelentette ki, majd az elmúlt négy év eredményei között említette a 4-es metrót, a felújított Ludovikát, a Várkert bazárt és a Fradi-stadiont. Orbán Viktor örömét fejezte ki, hogy többségében polgármesterek ülnek a közgyűlésben, mert ők közvetlen kapcsolatban állnak a néppel. Mert az első számú feladat a közösségépítés.

Tarlós és nagy 'testvérei'
Tarlós és nagy 'testvérei'
Kurucz Árpád / Népszabadság

A miniszterelnök ezután folytatta Tarlós István gondolatmenetét: csak a gyenge országnak nincsenek konfliktusai. Magyarország az elmúlt négy évben sikeresen védte meg az érdekeit. Sokkal többet értünk el azzal, hogy vállaltuk a nehéz küzdelmeket, mint ha csendben maradtunk volna, és vakon követtük volna azt, amit a Nemzetközi Valutaalap, az unió vagy valamely nagyhatalom utasításba ad nekünk. Szuverén országhoz méltatlan dolog lett volna ez. Orbán Viktor végezetül azt kérte a városvezetéstől, hogy hallják meg az emberek hangját, és ne féljenek a konfliktusoktól.

"Miniszterelnök úr, ki nem mond igazat?"

– kiáltotta egy sajtómunkás a távozó Orbán után. Nem kapott választ.

A közgyűlés rövid szünet és még rövidebb vita után megszavazta a főpolgármester által javasolt három – Bagdy Gábor gazdasági, Szeneczey Balázs fejlesztési és Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán – területért felelős helyettesét. A helyettesek illetménye költségtérítéssel együtt havi 1,2, 1,12, illetve egymillió forint. A legtöbbet Bagdy keresi hármójuk közül, lévén Tarlós így kívánta honorálni a szakmai tapasztalatát, míg az újonc Szalay-Bobrovniczky kapja a legkevesebbet. A közgyűlés vita nélkül megszavazta Kocsis Máté józsefvárosi polgármester önkormányzati-rendészeti tanácsnoki kinevezését. Tarlós csupán egyetlen tanácsnok megválasztását javasolta, mindenki számára egyértelművé téve ezzel a közgyűlési erőviszonyokat.

Orbán Viktor megtekinti Gulyás Gergelyt
Orbán Viktor megtekinti Gulyás Gergelyt
Kurucz Árpád / Népszabadság

Nem zavarta fel különösebben az állóvizet a frakciók megszüntetéséről szóló előterjesztés sem. Bár Horváth Csaba (MSZP) és Karácsony Gergely (Együtt-PM) zuglói polgármester később sajtótájékoztatójukon hangot adtak abbéli félelmüknek, hogy ez – különösen a kompenzációs listáról bejutottak esetében – megnehezíti a szakmai munkát, mivel például szakértőket sem tudnak fogadni. A főpolgármesteri vétójogot viszont egyetlen ellenzéki párt képviselője sem tartotta rossz ötletnek. Karácsony Gergely egyúttal azt is megjegyezte, hogy az eddigi főpolgármesteri egyeztetések nagyon biztatóak voltak.

S ez aligha meglepő. Az új közgyűlésben nem ugyanannyit érnek a szavazatok. A döntéshez a képviselők többsége mellett arra is szükség van, hogy az igennel szavazó polgármesterek mögött Budapest teljes lakosságának a fele álljon. Minél nagyobb lélekszámú egy városrész, annál többet ér vezetőjének szavazata. Így Karácsony Gergely zuglói, Bús Balázs óbudai és Hoffmann Tamás újbudai polgármesterek együttműködése különösen fontos lesz Tarlós Istvánnak. A három kerületben egyenként több mint 120 ezren élnek. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.