galéria megtekintése

Jól teljesít a fideszes hűbéri rendszer

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 07. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Szabálytalanul alakult meg az Országos Roma Önkormányzat – állítja Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke, aki az ülés újbóli összehívását kezdeményezi. Farkas Flórián szerinte a legnagyobb szívességet tette a cigányságnak, amikor úgy döntött: az önkormányzati elnöki tisztség helyett a fideszes parlamenti képviselőséget választja.

Törvényesség, erkölcsiség, szakmaiság – négy éve ezzel a jelszóval tért vissza az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) élére Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke.

Nem csupán addigi ténykedése miatt tűnt kétségesnek, hogy képes lesz-e megfelelni az általa megfogalmazott elvárásoknak. Megválasztása előtt nyilvánosságra került egy titokban készített hangfelvétel: a zárt ajtók mögött tartott tanácskozáson közölte, hogy csak azok számíthatnak kormányzati pénzekre, akik felsorakoznak mögé. Az a puszta tény, hogy Farkas Flórián a Fidesz parlamenti képviselője, önmagában is valószínűtlenné tette egy független, a hatalommal szemben kritikus cigány érdekképviselet lehetőségét.

Farkas Flórián és Orbán Viktor. Nagy köztük az összhang
Farkas Flórián és Orbán Viktor. Nagy köztük az összhang
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

 

Beigazolódott a papírforma. Farkas Flórián és az ORÖ egyetlen esetben sem látott okot rá, hogy nyilvánosan bírálja a kormányt, ellenben az országgyűlési választások előtt a „megkezdett út folytatására”, a Fidesz–KDNP támogatására szólította fel a cigányokat. Bár Farkas fontosnak nevezte, hogy az ORÖ honlapja mindig időszerű tájékoztatást nyújtson a romákat érintő témákról és az országos önkormányzat munkájáról, ebből jószerével semmi nem valósult meg. Arról, hogy tulajdonképpen mit csinál az ORÖ, négy éven keresztül sem a honlapról, sem máshonnan nem lehetett érdemi információkhoz jutni.

Aligha járunk távol az igazságtól, ha azt mondjuk: Farkas Flórián a fideszes hűbéri rendszer minél teljesebb kiépítését, minél több kormánypárti roma szavazó prezentálását tartotta legfőbb feladatának. Jellemző, hogy amikor az önkormányzati választás előtt Orbán Viktor társaságában a nyilvánosság elé lépett, Farkas lelkesen asszisztált a miniszterelnök bejelentéséhez: az elmúlt négy évben a közmunka volt a legnagyobb jótétemény a roma közösség számára. Jellemző az is, hogy a sajtótájékoztatón az újságírók nem kérdezhettek.

Az önkormányzati választáson a nemzetiségi névjegyzékben szereplő romák közvetlenül szavaztak az ORÖ összetételére is. A politikai és gazdasági erőviszonyok ismeretében nem meglepő, hogy a Lungo Drom sima győzelmet aratott. A 47 fős országos testületben a Lungo Drom 29 képviselői helyet szerzett, az ellenzékinek számító roma szervezetek összesen is csak 18-at: egyaránt hatot-hatot az MCF (Magyarországi Cigányok Országos Fóruma), az RPM (Roma Polgárjogi Mozgalom) és az RPT (Roma Polgári Tömörülés).

Az országos önkormányzat megalakulását korábban botrányos jelenetek kísérték. A lapunk birtokába került kép- és hangfelvételek tanúsága szerint a mostani alakuló ülést is heves viták fűszerezték, de minderről személyesen nem volt módunk meggyőződni: a rendezvényről a sajtót nem értesítették. Az ORÖ csak napokkal később, közleményben számolt be saját megalakulásáról.

Az összeférhetetlenségi szabályok miatt Farkas Flóriánnak döntenie kellett az ORÖ és a fideszes parlamenti mandátum között. Utóbbit választotta. Az új elnök – Farkas javaslatára – a komlói Hegedűs István lett. A közgyűlés egyúttal felkérte Farkas Flóriánt, hogy „továbbra is segítse az ORÖ munkáját”.

Makai István, az RPT vezetője is pályázott az elnöki tisztségre, indulásához a képviselők harmadának támogatására lett volna szükség. Az ellenzékinek tartott roma politikusok egy része azonban átállt a Lungo Dromhoz, így nem jött össze a kellő létszám – nyilatkozta Makai.

Kurucz Árpád / Népszabadság

Szerettük volna megtudni Farkas Flóriántól, hogy a sajtó miért nem kapott meghívást az alakuló ülésre. Egyebek mellett arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen megfontolásokból döntött az ORÖ elnöki tisztsége helyett a parlamenti mandátum megtartása mellett. Kérdéseinket az ORÖ és Farkas Flórián országgyűlési e-mail címére is elküldtük, válasz még nem érkezett.

Azzal, hogy Farkas Flórián inkább a Fideszt választotta, a legnagyobb szívességet tette a magyarországi cigányságnak – mondta Makai István. Az ORÖ megalakulásakor Makai szerint több szabálytalanság is történt. Így például nem a korelnök vezette az ülést, hanem az ORÖ hivatalvezetője. Az elnökhelyetteseket nem egyenként választották meg, míg a jegyzőkönyvvezetőt nem megválasztották, hanem utólag jelölték ki. Szavazatszámláló bizottságot sem választottak. Előfordult – állítja Makai –, hogy az alkalmi számlálók szerint 49-en voksoltak, miközben a testületnek csak 47 tagja van.

Makai István a fővárosi kormányhivatalhoz fordult: szeretné elérni, hogy újra hívják össze az ORÖ alakuló ülését. Úgy véli, immáron Farkas Flórián távollétében jó esély nyílik rá, hogy más eredmény szülessen – arra pedig mindenképpen, hogy demokratikus és jogszerű legyen a választás.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.