Tarlós tényleg felszámolná a frakciókat

A korábbi gyakorlattal ellentétben az új ciklusban nem lennének frakciók a Fővárosi Közgyűlésben. A pénteki alakuló ülés első napirendi pontjaként felvett Szervezeti és működési szabályzat-módosítás legalábbis erre tesz javaslatot. Pedig a választások előtt Tarlós István főpolgármester még nem gondolt e változtatásra.

 Erre utal, hogy Kocsis Mátét, Józsefváros polgármesterét szánta a közgyűlés fideszes frakcióvezetőjének. Ám a Fidesz kommunikációs igazgatója úgy vélte, nincs többé szükség képviselőcsoportokra. A közgyűlés többségét polgármesterek adják, akik értelemszerűen a saját kerületüket fogják képviselni, és nem egy politikai közösség érdekeit – indokolta javaslatát, amit, úgy tűnik, Tarlós is elfogadott. A frakciók törlésével együtt ugrik a képviselőcsoportok működéséhez korábban biztosított költségvetési keret is.

Az alakuló ülésen döntenek a főpolgármester-helyettesek személyéről és illetményéről is. Tarlós általános helyettesének a korábbi gazdasági helyettesét, Bagdy Gábort javasolja. Szeneczey Balázs az előző ciklust még Tarlós kabinetjének tagjaként kezdte, de azután negyedik helyettessé, majd kampányfőnökké küzdötte fel magát. Az új ciklusban a fejlesztésekért felel majd. Szalay-Bobrovniczky Alexandra neve kevésbé csenghet ismerősen. Holott az előző ciklusban is tagja volt a közgyűlésnek, csak akkor még Szentkirályi Alexandra néven nyomkodta a gombot. Ám a nyáron férjhez ment Szalay-Bobrovniczky Kristófhoz, az Orbán-kormánynak rendszeresen dolgozó Századvég-csoport egyik vezetőjéhez. És képviselői helyét humánpolitikai főpolgármester-helyettesi posztra cseréli. Megéri váltania: költségtérítéssel együtt havi egymilliót keres majd. Szeneczey kicsit többet – 1,12 milliót –, míg a fővárosi vagyonért felelő Bagdy havi 1,2 milliót kap szolgálataiért. A polgármesterek viszont nem kapnak külön juttatást a közgyűlési munkáért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.