galéria megtekintése

Pécsen odatették magukat a tanárok

0 komment


Ungár Tamás

„Értetek, értünk, az iskoláért, a jövőért” – ezt a feliratot rögzítették a pécsi Janus Pannonius Gimnázium utcai frontja előtt futó ideiglenes faárkádra. A hatvan méter hosszú faépítményt öt éve azért emelték, hogy a belvárosi gimnázium faláról hulló vakolattól megóvják a járókelőket. Az árkádra kirakott mondattal az iskolában sztrájkoló pedagógusok üzentek a pécsieknek.

A Janus Pannonius Gimnázium előtt
A Janus Pannonius Gimnázium előtt
Laufer László / Népszabadság

A sztrájkolók közül 9 órakor többen is kijöttek az épületből, és telefonjukkal lefotózták az iskolát díszítő feliratot. Egyiküktől, egy 42 éves történelem-angol tanártól megtudtam, hogy a 600 diákot oktató intézmény 42 pedagógusából 30-an csatlakoztak a sztrájkhoz. Ők úgy látják, a kormány és a pedagógustársadalom közti tárgyalások eddig meddők voltak.

 
– Az ígéreteknek már nem hiszünk

– mondta a pedagógus. – Majd ha a követeléseinket elfogadva módosítják a jogszabályokat, akkor elhisszük, hogy a kormány figyel a szavunkra.

A férfi a követelések minden pontját fontosnak gondolta, azt pedig különösen, hogy enyhítsenek a diákok és a pedagógusok terhein, és legyen a mostaninál szabadabb a tankönyvválasztás.

Pár száz méterrel odébb, a Leőwey Klára Gimnázium sztrájkbizottságának vezetője, Vörös István is eredménytelennek ítélte az elmúlt hetek tárgyalásait, s ezzel magyarázta, hogy a 700 tanulót oktató intézmény 61 pedagógusából 46-an a leállás mellett döntöttek. Vörös szerint a tárgyalások egyetlen hozadéka az, hogy megoldódni látszik a nyugdíjas kollégák foglalkoztatása. Minden más kérdésben formálisnak érzi a párbeszédet a kormány részéről, s állította, hogy ezzel a sztrájkoló kollégák is egyetértenek.

Az iskola igazgatója, Zalay Szabolcs ezt végletes megközelítésnek véli. A direktor részt vesz a kerekasztal-tárgyalásokon, a gyermek- és tanulói munkacsoport vezetője, és szerinte a kormány igenis figyel a pedagógusok szavára. Zalay megemlíti, hogy az Arany János tehetséggondozó programot már „rendbe tették”, tervezik a Klik átszervezését, s a kormány a tankönyvválasztás kötöttségét is enyhíteni akarja. Az igazgató hangsúlyozta, a korábbi kormányok liberalizmusa túlzottan decentralizálta az oktatás rendszerét, a mostani kormány meg a centralizációt hajtotta túl. A tanárok fellépésének hatására kialakulhat egy egészséges egyensúly.

A főképp szakmunkások képzésével foglalkozó Simonyi Károly Szakiskola száz tanárából senki sem sztrájkolt. Az intézmény egyik testnevelést és matematikát oktató tanára ezt így magyarázza:

– Harminc éve vagyok a pályán, sose voltunk túlfizetve, most sem vagyunk, de ez a kormány igyekezett rendezni a béreinket. Lesz emelés szeptemberben is és jövő ősszel is. Bezzeg a korábbi kormány elvette a 13. havi bérünket is.

Megjegyeztem neki, hogy 13. havi bért a Fidesz-kormány is visszaadhatta volna, volt rá hat éve. A férfi erre nem reagált, inkább újból arról beszél, hogy a pedagógusok ezzel a kormánnyal jártak jól. A férfi ugyanakkor elismerte, hogy ő ennek a kormánynak a híve. Amikor megkérdeztem arról, hogy szerinte a másik iskolákban sztrájkoló kollégáknak van-e bármiben igazsága, akkor rázta a fejét:

– Ezt nem mondtam. Történtek hibák. A most folyó tárgyalások után majd kijavítják a hibákat.

Amint az várható volt, nem sztrájkoltak a pécsi egyházmegye fenntartásában működő Szent Mór Iskolaközpont tanárai sem. Ez az intézmény az elmúlt napokban arról híresült el, hogy a pécsi püspök megtiltotta a tanároknak a sztrájkot, noha ez az utasítás – munkajogászok egybehangzó véleménye szerint – sérti az alapjogokat. A iskola igazgatója, Gyetvainé Szenczi Erika megkeresésünkre röviden azt felelte, hogy náluk senki sem akart sztrájkolni. Ezt az egyik név nélkül megszólaló pedagógus is megerősítette, igaz, bevallotta: nem is tud arról, hogy más iskolákban miért sztrájkolnak a kollégák.

Pécsi Nevelési Központ
Pécsi Nevelési Központ
Laufer László / Népszabadság

A pécsi kertvárosi lakótelep legnagyobb oktatási intézménye, az Apáczai Nevelési Központ (ANK). Az ANK 1-es számú általános iskolájának 45 pedagógusából négy kolléga kivételével mindenki a sztrájk mellett döntött. Itt is főleg a gyerekek és a pedagógusok túlterheltségére panaszkodtak a kollégák, és arra, hogy kásahegynyi, felesleges adminisztrációval lopják el értékes idejüket.

Az ANK 2-es számú óvodájának mind a 21 dolgozója sztrájkolt. Az óvónők és a dajkák az otthon maradt apróságok földközeli padjain és székein ülve, a társalgóban beszélgettek.

– Nem magunkért sztrájkolunk – mondta a három lányt nevelő Vrábel Miklósné, óvónő –, hanem szolidárisak vagyunk az iskolai pedagógusokkal és az oktatási intézmények technikai dolgozóival.

Utóbbiak 70-80 ezer forintot keresnek. Hogy lehet abból megélni?

A pécsi iskolák technikai dolgozóinak többsége ezúttal sem sztrájkolt, hisz számukra egy napi bér elvesztése is elviselhetetlen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.