galéria megtekintése

Szorongás és rettegés a sikervárosban

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 13. számában
jelent meg.


Hajba Ferenc
Népszabadság

A szorongás a korábbinál erősebben érzékelhető Magyarország egyik legsikeresebb városában, Győrött. A menekülthullám és a Volkswagen-botrány okoz bizonytalanságot a győriek egy részében – mondta tapasztalatai alapján Feller Gábor pszichiáter, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház osztályvezetője.

Győrtől 11 kilométerre található a vámosszabadi menekülttábor. Eddig azok az üzenetek nem hatottak, hogy a menekültek elveszik a magyarok munkáját – Győrött jelenleg gyakorlatilag nincs munkanélküliség, sőt kevés a szakember –, ám a közbiztonságot veszélyeztető érvek valamennyire befolyásolták az emberek gondolkodásmódját. Sokan féltik gyerekeiket, főleg lányaikat az idegenektől. Ezt igazolja a városlakók – igaz, hogy nem reprezentatív – kérdőíve, melyben 900-an fogalmazták meg ebbéli félelmüket.

Az Audi-gyárban is tartanak a VW-botrány hatásaitól
Az Audi-gyárban is tartanak a VW-botrány hatásaitól
Kurucz Árpád / Archív

Feller Gábor pszichiáter szerint a migráció ugyan nem okoz pánikszerű szorongást a városban, de az európai krízistől való félelem előjele lehet egy kiterjedtebb, közösségi szorongásnak is. Szerinte az Európai Unió vezetőinek megnyilatkozásai nem egyértelműek, s a győriek úgy gondolják: a németek, osztrákok befogadják majd a képzetteket, a többieket pedig már csak hatalmas létszámuk miatt is visszatoloncolják Magyarországra, ők pedig elsősorban a nyugati határ mentén telepednek le átmenetileg, s várják az újabb alkalmat arra, hogy Nyugat-Európába juthassanak. Gyerekeik egy osztályba járnak az övéikkel, s a magyarok ettől is tartanak.

 

Feller főorvos szerint megjelent a városban a Volkswagen-botrány győri következményeinek latolgatása is. Közismerten Győrött működik a világ legnagyobb motorgyára, mely nem csupán az Audinak, hanem a Volkswagennek, Skodának, Seatnak, s más márkának is gyárt hajtóműveket. A csalásra alkalmas szoftvereket ugyan nem itt szerelték a motorokba, de az emberek attól szoronganak: visszaesik a cégcsoport gyártása, kevesebb lesz a megrendelés ezekből a típusokból, romlanak a konszern tőzsdei pozíciói, ez pedig elbocsátásokkal járhat. Márpedig Győrben szinte minden második család érdekelt az Audi sikerében, sokan erre alapozták hosszú távú jövőjüket, az ország távoli tájairól is költöztek ide mérnökök, szakemberek. Ők személyes karrierjüket és családjuk biztonságát féltik, noha az Audi még semmiféle bejelentést nem tett sem átszervezésről, sem leépítésről.

A szorongás miatt kezelésre szorulók között megjelentek az egyetemisták is. Főleg a sikertelenül pályázók szánják rá magukat arra, hogy szakembert keressenek fel, noha Győrben általában továbbra is kiválóak a pályakezdő diplomások elhelyezkedési lehetőségei. A főorvos találkozott olyan fiatallal, aki rendkívül képzett, de már 14 pályázatát utasították vissza. Feller Gábor szerint az első pár mondatnál kiderült: olyan erős szorongás süt át a fiatalember személyiségén, hogy egyetlen cég sem meri alkalmazni.

Feller Gábor
Feller Gábor

Az ötven fölöttiek pedig az állásvesztéstől rettegnek. Tudják, hogy ha elbocsátják őket, akkor igen nehezen találnak maguknak munkát, az új életkezdéshez pedig már nem elég fiatalok, noha sok jó példa akad arra, hogy ötven-hatvan éves emberek éppen egy ilyen trauma után találnak magukra.

– A szorongás, félelem átalakulhat pánikká, ami tovább nehezíti a páciens sorsát, s egyértelműen kezelésre szorul. A hozzánk kerültek többsége már rendelkezik betegségtudattal, ám jelentős részük azzal kezdi a bemutatkozását: gyógyszert semmi áron nem hajlandó szedni –idézi fel az osztályvezető a napi gyakorlatot. Hozzáteszi: feleslegesen nem is szabad, ám vannak esetek, amikor föltétlen szükséges a gyógyuláshoz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.