galéria megtekintése

A férfi, aki mindig a győztesre szavaz

0 komment


Hajba Ferenc
NOL

Vadítóan piros tavaszi kabátjához narancssárga sálat választott az első nő, akitől arról érdeklődtünk: kire szavazott? Nem árulta el választását. Helyszíni riportunk a rendre narancssárgára színeződő Nyugat-Dunántólról!

Ha a szavazás előtt nem mondtam meg a közvélemény-kutatóknak, hogy kinek a neve mellé teszem az ikszet, miért árulnám el most, utólag – hárítja el az érdeklődést Szombathely belvárosában egy ötvenes éveiben járó nő, aki vadítóan piros tavaszi kabátot öltött magára. Mielőtt megkérdezném, hogy van-e ennek jelentősége, előhúzza alóla narancssárga színű selyemsálát.

– Most döntse el hová tartozom – jegyzi meg és faképnél hagy.

Békésen telt a délelőtt a vasi megyeszékhelyen. Körülülték az emberek a szökőkutakat, óvodások száguldoztak lábbal hajtható műanyag biciklivel, miközben fagyival maszatolták össze az arcukat. A szavazókörzetekbe folyamatosan érkeztek az emberek, a levéltárban kialakított belvárosi szavazóhelyen alakult ki egy rövidebb sor: itt voksolhattak ugyanis azok, akik más településeken élnek, ideiglenesen viszont itt laknak, dolgoznak, s ezért itt is szavaznak otthoni jelöltjeikre.

 

– Én mindig a győztesre szavaztam – büszkélkedik egy férfi a levéltár előtt.

– Hát akkor volt már demokrata fórumos, szocialista, fideszes... - sorolom neki.

– Nem voltam én egyik sem – legyint. - A választás utáni első évben mindig azt mondom, hogy arra szavaztam, amelyik győzött. Az utolsóban meg, amikor már mindenki kiábrándult belőlük, teszem a megjegyzéseket: ki volt az a marha, aki ezeket akarta?

Több megszólalót egyelőre nem találok, járok egy kört a Fő téren. Csak a Jobbiknak van kinn egy asztala, négy-öt éves fiával együtt fiatal anyuka áll előtte és beszélget az aktivistával. Azt érjék el – hallom –, hogy azokat is támogassák, akiknek egy vagy két gyerekük van. Aki többet vállal, az felelőtlen, a pénzért csinálja őket.

Narancssárga megyék

A Nyugat-Dunántúl mostanában rendre be(narancs)sárgul a választásokkor, az elemzők most is sima Fidesz-győzelmet jeleznek előre. Vas megyében egyedül Hende Csaba körzetét tartják billegőnek, bár ott is a honvédelmi minisztert gondolják esélyesnek. A helyiek szerint Hende nem kopott meg attól, hogy a közelmúltban kétszer is olyant állított, amit azonnal és tényszerűen cáfoltak a hatóságok. Először a Vadai Ágnes elleni vádemelés bizonyult valótlannak, majd az a hír, hogy a horvátok a magyar honvédséget kérték meg légterük védelmére.

"Mit bánom én, hogy reggelre hány palota bújik ki nekik a földből, csak ne randalírozzanak az utcán."

– A politikusok hazugsága hozzátartozik a foglalkozásukhoz, nem azzal van a baj - magyarázza egy vállaltan baloldali szavazó. (Hogy aztán jó helyre tette-e az ikszet, egyáltalán nem biztos, mert a „kormányváltó erők" meghatározást tőlem hallotta először.) – Az a baj, hogy a Csaba elköltözött Budára, Pápára vitte a hozzánk tervezett repteret, meg még el is vált.

Ezek a mondatok ismerősek egy több helyen is megjelent politikai hirdetésből, mely miatt egyébként a választási bizottság elmarasztalta a szocialistákat.

"Csakis"

Újabb választókörökben nézek körül, találok egy-két beszédesebb embert is.

– Nem titkolom, én a Fidesz győzelmét szeretném, rájuk is szavaztam – közli egy asszony, s magyarázatot is ad hozzá. – Isten őrizz attól, hogy kikapjon a Fidesz. Akkor lángba borítják a fél Budapestet. Ott lakik a lányom és két unokám is. Úgyhogy én a békére szavaztam. Mit bánom én, hogy reggelre hány palota bújik ki nekik a földből, csak ne randalírozzanak az utcán.

– Hende – veti oda egy férfi kifelé a szavazókörletből.

– Csakis Hende. És csak a Fidesz – mondja később egy harminc körüli férfi.

– Hende – áll meg egy negyvenes férfi. - Úgyis nyer a Fidesz, ilyenkor ellenzéki képviselőt nem szabad megválasztani, mert semmit nem tud tenni a városért.

– Kisszerű mocskok – nyugdíjas asszony fakad ki a Fideszre. –Jól tette a Gordon, hogy elbontotta a kordont. Gordon, nem kell nekünk kordon! – skandálja. Senki sem figyel rá.

Szombathelyen a délután egy órai adatok szerint többen szavaztak az országos átlagnál.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.