galéria megtekintése

"Lassan zendülés lesz" - százméteres sorok több szavazóhelyiség előtt

Hírösszefoglalónk

Miközben a választási iroda előzőleg arra számított, hogy nem lesznek akkora fennakadások, mint négy éve, az ország számos településéről érkeznek a hírek kígyózó sorokról a szavazóhelyiségek előtt.

Móricz Simon / Népszabadság

Magyarországon mintegy százhúszezren szavaznak a lakóhelyüktől távol, és jellemzően azoknál a szavazóköröknél alakultak ki komolyabb sorok, ahol sok volt az átjelentkező. Nekik ugyanis külön sorban kell álniuk, az Index tudósítása szerint van olyan hely, ahol az átjelentkezők tömött sora mellett üres asztalnál üldögélnek a biztosok.

Eddig többek között Budapestről, Szegedről és Debrecenből jöttek hírek hosszú, tömött sorokról.

 

Több mint egy órát kellett várakozniuk vasárnap kora délután azoknak a választóknak, akik átjelentkezéssel szavaznak Szegeden - tapasztalta az MTI tudósítója. A nem szegedi lakcímű választók számára a Tömörkény gimnáziumban kialakított 101-es számú szavazókört jelölték ki. Az iskola épülete előtt vasárnap délután hosszú sor kígyózott, a közvetlenül a szavazókör előtt állók az MTI tudósítójának elmondták, több mint egy órája várakoznak.

Mózes Ervin főjegyző közölte: Szegeden 2341 átjelentkező választó van. A várakozási idő csökkentésére már délelőtt új szavazófülkét állítottak be, a jegyzőkönyvvezetők számát pedig háromról ötre emelték. A szegedi lakosok figyelmét a bizottsági tagok az utcán személyesen, illetve feliratok segítségével hívják föl, hogy sorban állás nélkül szavazhatnak. Este hét órakor az egyik bizottsági tag beáll a sor végére, és aki addig odaérkezett, leadhatja szavazatát.

Átjelentkezett választópolgárok várakoznak a zuglói okmányiroda előtt
Átjelentkezett választópolgárok várakoznak a zuglói okmányiroda előtt
Móricz Simon / Népszabadság

Zuglóban és a II. kerületben pedig az Index szerint azért elégedetlenkednek sorbanállók, mert névsor szerint osztották be őket, így A-tól J-ig egy perc alatt le lehet szavazni, a többiek meg órákat várnak. A VI. kerületi 26-os szavazókörben már reggel hat körül jókora sor volt, de 5-10 perc alatt sorra lehetett kerülni.

Az Index kora délután arról számolt be, hogy rekordhosszúságú sor alakult ki Zuglóban, a Pétervárad utcában, ahol az átjelentkező szavazókat fogadják. "250-en állnak összesen sorban, ebből 150 fős sor már a kerületi kormányhivatal épületében kacskaringózik. Mi, K betűsök már itt állunk egy órája" – bosszankodott egy asszony a sorban.Munkatársunk is megerősítette, hogy a Pétervárad utcában, hatalmas a tömeg. "Lassan zendülés lesz, az átjelentkezőket a vezetéknevük alapján osztották oszlopokba. A-tól J-ig és R-töl Zs-ig halad a sor, a K-betűsök azonban órákat állnak sorban. Levegő nincs, a vízautomából kifogyott a pohár" - írta tudósítónk.

A Bocskai úti szavazókör (XI. kerület) előtt egy óra körül 70 perces sor állt. Dél előtt 75-en várakoztak a Kertész utca és a Wesselényi utca sarkán lévő szavazókörnél. A XX. kerületben a Hajós Alfréd Általános Iskolábanmásfél órát álltak sorban átjelentkezők, dél körülre még hosszabb is lett a sor. A VIII. kerületben, a Ludovika tér 1. alatt nagyjából háromnegyed órát álltak sorban. A zuglói Pétervár utcában a sarokig áll a sor, bent pedig még közel 500-an állnak tömött sorokban.

A kőbányai 35. szavazókörben is órás sorra lehet számítani, a XIV. kerületben egy átjelentkező másfél órát állt sorba. Csepelen, a XXI. kerületben a II. Rákóczi Ferenc úton lévő 38. szavazókörben az átjelentkezők miatt nagyjából 50-100 méteres sor van. Kilencvenméteres sor áll az újlipótvárosi Üteg utcában. Zuglóban, a Petneházi utcában 50 méter hosszú sor volt, egy szavazó 40 perc után jutott be az épületbe, ahol a bejáratnál mozdulatlanul áll 20 perce, és még kétszer ekkora sor vár rá - írta az Index. A II. kerületi Rákóczi Gimnáziumban több, mint egy órás sor áll.

Az Origo újságírója a XVIII. kerületben reggel hét körül tapasztalta, hogy 16 embernek több mint háromnegyed órát kellett várnia, hogy szavazhasson. A 2010-ben is a legtöbb átjelentkezőt fogadó, és kényszerből este kilencig nyitva tartó Bocskai úti szavazókör (XI. kerület) előtt a Klubrádió szerint most is 100 méteres sor áll.

A ferencvárosi Bakáts téren délben 100-150 méteres sor várakozott, hogy egyáltalán bejuthasson az iskolába. Az embertömeg többeket is elriasztott, voltak, akik be sem álltak a sorba. A VS.hu a VII. Kertész utca 20-ban és a zuglói Pétervárad utcában is hasonló sorok alakultak ki.

Szavazók várakoznak a pécsi Kossuth téren a 47. számú szavazókör előtt
Szavazók várakoznak a pécsi Kossuth téren a 47. számú szavazókör előtt
Sóki Tamás / MTI

Akár egy órát is várakozniuk kell vasárnap azoknak, akik átjelentkezéssel szavaznak Pécsen - tájékoztattott a baranyai területi választási iroda vezetője. Göndöc András elmondta: a pécsi szavazókörökbe várt választók száma 600 és 1200 között van, a Kossuth téri 47-es szavazókör névjegyzékében ugyanakkor mintegy 3200-an szerepelnek, közülük 2300 nem pécsi lakos. Az irodavezető hangsúlyozta, hogy a várakozási idő csökkentése érdekében több intézkedést tett a helyi választási iroda. Ezek közé tartozik, hogy egy helyett már hét jegyzőkönyvvezetőt alkalmaznak, megbontották a névjegyzéket, és annyi szavazófülkét állítottak fel, amennyit a szavazóköri helyiség mérete lehetővé tett. Rámutatott: ennek köszönhetően délután egy órára már 765 embernek sikerült szavaznia, közülük 170-nek dél és egy óra között. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.