galéria megtekintése

„Szoci klientúra a Fidesznél”

33 komment


Czene Gábor

Jól elvoltunk, mindenki szidott mindenkit: Elek István a liberálisokat, Magyar Bálint a szocialistákat, Szalai Erzsébet a teljes politikai elitet. Közben persze a jelenlévők alapnak vették, hogy a Fideszt el kéne zavarni.

Az eddigi magyar kapitalizmus egyik fajtája sem vált be, valami újat kellene kipróbálni – hangsúlyozta a Politikatörténeti Intézetben rendezett műhelybeszélgetésen Szalai Erzsébet „baloldali szocdem” szociológus. Ma már úgy látja, hogy a rendszerváltás döntően külső tényezők miatt következett be.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A demokrácia azonban sem tartalmi, sem formai szempontból nem teljesedett ki az elmúlt huszonhat évben. A globális burzsoáziának – folytatta Szalai Erzsébet – nem volt érdeke demokratikus viszonyokat teremteni, azoknak, akiknek érdekében állt volna, nem voltak elég erősek. A 2010 előtti két évtizedhez képest az a lényeges különbség, hogy addig a burzsoázia uralta a politikai elitet, most pedig a Fidesz arra tesz kísérletet, hogy a politikai elit megzabolázza a burzsoáziát.

 

A baloldalnak nagyon gyenge a közösségépítő képessége – magyarázta a szociológus, miért sikeresebb Magyarországon a jobboldali identitás. Odaszúrt egyet a szabad demokratáknak is. Annak idején szerinte az SZDSZ előbb kezdett el „antiszemitázni”, mint hogy antiszemitizmus lett volna.

Az SZDSZ-es fonalat vette fel a magát szabadelvű konzervatívként meghatározó Elek István is, aki az MDF-ből indulva a Fideszen át jutott el az LMP-ig. Elmondta, hogy a rendszerváltás utáni évek történetét egyre inkább meghatározta az MDF és az SZDSZ által megjelenített két nagy politikai tábor viszonyának elvadulása. Elek úgy vélte, a felek kölcsönösen irracionális, méltatlan vádakkal illették egymást, ám megelégedett azzal, hogy csak a sérelmesnek tartott SZDSZ-es megnyilvánulásokat és a „modernizációs konszenzuson belül kialakult liberális hegemóniát” bírálja.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Magyar Bálint volt SZDSZ-es miniszter és pártelnök nem az MDF-re lőtt vissza, hanem a változatosság kedvéért inkább az MSZP-re tüzelt. Felidézte az MSZP és az SZDSZ 1994-ben alakult kormánykoalícióját, amelyet az állandó veszekedések időszakaként jellemzett. Ami szabad pénzt lát az MSZP, egyszerűen szétszórja, annak érdekében, hogy választói rétegeket nyerjen meg magának – indokolta Magyar Bálint, hogy közpolitikai célok helyett miért adósságcsökkentésre fordították az állami bevételeket.

Nem volt, és azóta sincs esély kontrollált körülmények között kialakítandó közpolitika létrehozására – jegyezte meg Magyar Bálint. Közölte, hogy a szocik klientúrájának jelentős része leigazolt a Fideszhez, ám erről nem kívánt bővebbet mondani.

Magyar Bálint magyaráz, Földes György a fejét fogja
Magyar Bálint magyaráz, Földes György a fejét fogja
Veres Viktor / Népszabadság

A fórumot vezető Földes György időnként próbálta más mederbe terelni a beszélgetést, de csekély eredménnyel járt. Ugyanakkor Magyar Bálint „közkívánatra” önkritikát gyakorolt. Elmondása szerint az SZDSZ-nek az „állami szerepvállalást jobban be kellett volna engednie”. Doktriner álláspontja miatt a devizahitelesek ügyében is kritizálta pártját, amely nem volt hajlandó foglalkozni a „tömeges élethelyzetekkel”, ráadásul morálisan megbélyegezte a hitelfelvevőket.

Demszky Gábor korábbi liberális főpolgármester és Kovács László szocialista ex-külügyminiszter a közönség soraiban
Demszky Gábor korábbi liberális főpolgármester és Kovács László szocialista ex-külügyminiszter a közönség soraiban
Veres Viktor / Népszabadság

A műhelybeszélgetés apropóját a Holtpont címmel megjelent tanulmánykötet adta. A szerkesztők – Földes György és Antal Attila – szerint a könyv fontos következtetése: a nemzeti együttműködés meghirdetett rendszerét fel kell hogy váltsa az európai együttműködésben részt vállaló Magyar Köztársaság társadalmi-gazdasági szolidaritásnak formát adó demokráciája. Ennek az új köztársaságnak tagadnia kell az illiberális berendezkedést, de nem lehet puszta folytatása a 2010 előtti liberális alkotmányos demokráciának. A korábbi modernizációs konszenzus helyébe egy igazságosabb társadalom vízióját célszerű állítani, a zárt nemzetfelfogást egy nyitott, befogadó nemzetfelfogással érdemes felváltani.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.