galéria megtekintése

Belvárosi ingatlanmutyi: Portikkal szembesítenék Rogánt

2 komment


Bita Dániel

A Fidesz frakcióvezetője egymillió forint sérelemdíjat vár Juhász Pétertől, de a nyilvános tárgyalás helyett inkább zárt ajtók mögött panaszkodott.

Az emberölési ügyekben felbujtóként vádolt Portik Tamás meghallgatását indítványozta Juhász Péter a Rogán Antal és közte folyó személyiségi jogi per első napján a Fővárosi Törvényszéken. Rogán azért indított személyiségi jogi pert, és követel egymillió forint sérelemdíjat, mert Juhász azt állította róla: ő és az általa vezetett önkormányzat Portikkal és körével üzletelt.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az Együtt önkormányzati képviselője szerint a sátoraljaújhelyi fegyházban fogva tartott Portik tanúként beszámolhatna arról, találkozott-e a Fidesz frakcióvezetőjével, és kedvezményezettje volt-e a belvárosi ingatlanügyeknek. Az előzetes letartóztatásban lévő vállalkozót tanúként igazmondási kötelezettség terhelné.

 

A Rogánt képviselő Kovátsits László ügyvéd szerint azonban semmi szükség a meghallgatására, mert okiratokból eldönthető, hogy ügyfele és az V. kerület nem üzletelt Portikkal. Juhászék úgy válaszoltak: Rogán a keresetben azt is tagadja, hogy kapcsolatban állt Portikkal, s erről a másik felet is érdemes megkérdezni.

Juhász hozzátette, nem akárki, hanem Kocsis Máté, a rendészeti bizottság fideszes tagja nevezte Portik élettársának Pápa Marianne-t, akinek érdekeltsége kedvezményesen jutott hozzá egy Károly körúti ingatlanhoz, majd dupla áron adta tovább. A felperes képviselője szerint Kocsis szavait nem kellett volna kritika nélkül elfogadni.

Portik meghallgatásáról a következő tárgyalási nap előtt dönt a bíróság.

A Fidesz frakcióvezetője nem volt ott a tárgyalóteremben. Megjelent viszont két órával előbb egy másik – Gulyás József, az Együtt korábbi politikusa ellen indított – személyiségi jogi per tárgyalásán, és ott zárt ajtók mögött ecsetelte, milyen sérelmeket okoz, hogy bűnözőnek nevezik. Jogi képviselője azt kérte, e nyilatkozatát tekintsék a mostani eljárás részének. Juhász ügyvédje viszont ragaszkodik Rogán megjelenéséhez, mert kérdezni szeretne tőle.

Juhászék arra hivatkoztak, a kereset nem különíti el a tényállításokat és a véleményeket, az egyik kifogásolt bejegyzés például egy ügyészségnek szóló bejelentést idéz. Érvelésük szerint az Együtt politikusa tényekből vont le következtetéseket, a közszereplőknek pedig többet kell eltűrniük, amikor értékítéleteket fogalmaznak meg róluk. Juhász arra is emlékeztetett, hogy a Fidesz a tavalyi kampányban folyamatosan maffiabaloldalról beszélt. Rogán képviselője viszont azt hangsúlyozta: a sérelmezettek nagy része valótlan tényállítás, de a véleménynyilvánítás is sértheti mások személyiségi jogát.

Juhász Péter a bíróságon - biztos a dolgában
Juhász Péter a bíróságon - biztos a dolgában
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Juhásznak kapóra jött, hogy a Fővárosi Főügyészség nyomozást rendelt el a belvárosi ingatlanügyben. De szerinte az is alátámasztja szavait, hogy az V. kerület korábbi jegyzőjét – a lapunkban megjelent és azóta sem cáfolt értesülés szerint – a Vizoviczki László elleni büntetőügyben meggyanúsították.

Volt még egy említést érdemlő jelenet. A bíró megkérdezte Juhásztól, kire gondolt, amikor azt állította: a belvárosi önkormányzat az USA-ból kitiltott emberekkel üzletelt. Juhász némi tépelődés után elmondta, hogy Heim Péterre, a Századvég vezetőjére, aki egy barátjának a barátja, ezért biztosan tudja, hogy Heim nem léphet be az Egyesült Államokba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.