galéria megtekintése

Szelfi, szétvert arccal

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 06. számában
jelent meg.


Ónody Molnár Dóra
Népszabadság

Segítsetek nekem és a leendő barátnőnek, hogy ne váljon áldozattá – írta Facebook-bejegyzésében a súlyosan bántalmazott lány. A pszichológus szerint nehéz felmérni, milyen következményei lehetnek a kép kiposztolásának a Magyarországon gyakori áldozathibáztató attitűd miatt.

Néhány óra leforgása alatt sok ezren osztották meg (már 27 ezer megosztás felett jár) annak a kecskeméti lánynak a történetét, aki hétfőn rendhagyó szelfit tett ki magáról a Facebookon: a képen összevert arccal látható.

A megvert nő. Álláspontunk szerint annak ellenére megilleti a védelem, ha maga lépett is a lehető legszélesebb nyilvánosság elé, ezért mi a képét úgy közöltük, hogy ne legyen felismerhető

„Sziasztok! Nem sokan ismertek, de arra gondoltam, ezt mindenképpen meg szeretném osztani veletek, mert akárkivel előfordulhat. Három hete szakítottam a barátommal, és a napokban felkeresett, illetve beszélgettünk, békülni szeretett volna. Eljött hozzám egy kerti sütögetésre, ahova barátokat is hívtam, nem volt semmi gond, örültünk egymásnak, viszont mikor bementünk a házba, hogy aludjunk, én megtagadtam tőle az együttlétet, erre szétverte a szobám, majd engem. Senki sem számított erre, még én sem fogtam fel teljesen, hogy megtörtént. Azonban ha tükörbe nézek, kénytelen vagyok visszaemlékezni néhány pillanatra, ami az éjszakából megmaradt. Ahogyan az ágyról lerángatott, megfojtogatott, majd belevert az arcomba. Szerencsére ott voltak a barátaim, hogy segítsenek. Arra kérlek titeket, azzal, hogy ezt elolvassátok és esetleg megosszátok, segítsetek nekem és a leendő barátnőnek, hogy ne váljon áldozattá...” – írja a képhez mellékelt posztjában a fiatal nő, megnevezve az elkövetőt is.

 

A kommentekből és a nő Facebook-profiljából – amely 2012 óta él – úgy tűnik, valódi történetről van szó. A közösségi oldalon kerestük a lányt is, de eddig nem reagált.

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület munkatársát azzal a feltételezéssel kérdeztük a történetről, hogy az valós.

– Nem vagyok meglepve, hogy a posztot sokan osztották. Az emberek egy része szeret szörnyülködni és szívesen megoszt hátborzongató dolgokat – mondja Tóth Györgyi, a NANE aktivistája, aki szerint az összetört arc látványa a köztünk élő, rejtőzködő áldozatokra általában nincs jó hatással, mert megbélyegzőnek tűnik.

A húsz éve alakult egyesület bántalmazott nőknek működtet segélyvonalat, így Tóth Györgyi két évtizednyi tapasztalatot összegez, amikor azt mondja, a bántalmazók általában olyan területet céloznak, amely a külvilág számára nem látható (például a ruha által fedett testrészek). A szakember azt javasolja azoknak, akik ilyen posztokat osztanak meg, hogy ne képet, hanem inkább linket tegyenek közzé azzal a figyelmeztetéssel, hogy döbbenetes tartalommal találkozhat, aki megnyitja azt. Egy ilyen kétségbeesett poszt is akkor érhet el valódi hatást, ha a magyar társadalom közösségi szinten is elítéli a párkapcsolati erőszakot.

– Magam ennél a történetnél sem az áldozatra fókuszálnék. A felelősség az ilyen ügyekben azokat is terheli, akik valamilyen úton-módon tudomást szereznek arról, hogy a környezetükben létezik bántalmazó kapcsolat, ám félrenéznek, vagy akár helyeslik. Egy ilyen esetben az a kérdés, ha tudjuk, hogy egy barátunk, ismerősünk, rokonunk bántalmazással, kényszerítő irányítással, gazdasági erőszakkal, vagy a rokonoktól, barátoktól való elszigeteléssel uralkodik a párja felett, mi jelezzük-e az elkövető számára, hogy elfogadhatatlannak tartjuk a viselkedését, vagy úgy teszünk, mintha minden a legnagyobb rendben lenne.

Tóth Györgyi a közzétett képpel kapcsolatban azt mondja: a fiatal nő ezzel azt is vállalta, hogy e fotó évekkel később is visszakereshető lesz róla. Ezzel sokat kockáztathat, hiszen a munkaadók gyakran a Facebookon kutakodnak egy leendő munkavállalójukkal kapcsolatban. Tóth Györgyi szerint azért ritkák az efféle nyilvános segélykiáltások, mert sok áldozat szerez keserű tapasztalatokat, amikor megpróbálja leleplezni bántalmazó partnerét.

– A segélyvonalra befutó történetekből kiderül, hogy a hozzánk forduló bántalmazott nőket kudarc érte a környezetükben is. Traumatizálja őket, hogy az bántalmazza őket, akit szerettek, akiben megbíztak, akivel összekötötték az életüket, esetleg közös gyerekeket vállaltak. Nagyságrendekkel nagyobb megrázkódtatás éri őket akkor, amikor kiderül számukra, hogy a környezetük nem hisz nekik, vagy őket hibáztatja az elszenvedett erőszakért. Abban a folyamatban, amikor a környezet relativizálja az erőszakot, hibáztatja az áldozatot és összemossa a felelősséget, a bántalmazott nő elbátortalanodik – magyarázza.

A fiatal nő a bejegyzés szerint a leendő barátnőnek is üzent. Megkérdeztük Tóth Györgyit arról, hogy lehet-e ennek hatása. Mint mondta: a következő partner általában nem hisz a figyelmeztetésnek. „Ez azzal függ össze, hogy Magyarországon az emberek extrém módon nem hisznek az áldozatoknak, ez szinte már reflex. A bántalmazó ráadásul félrevezeti az új partnert, az átlagosnál jobb embernek láttatja magát. Viselkedése éles kontrasztban áll mindazzal, amit az előző partner állít.

Ebből az áldozathibáztató kultúrákban az a magyarázat kerekedik, hogy a nő „hárpia” volt, s így hozta elő a benne szunnyadó állatot az áldott, jó férfiból. Ezt a sajtó is erősíti azzal, amikor a párkapcsolati gyilkosságok okaként a „családi tragédiát” vagy a „szerelemféltést” tünteti föl. Ezzel azt a tévhitet erősíti, hogy a szerelemnek vagy a szenvedélynek az emberölés akár következménye is lehet, holott a párkapcsolati ölések hátterében mindig egy hosszabb ideje tartó bántalmazó kapcsolat húzódik meg.”

A Népszabadság által megkérdezett pszichológus szerint az áldozathibáztató kultúrában eléggé valószínűtlen, hogy a kecskeméti nő így szerezzen együttérző támogatókat.

– Szokatlan, hogy egy áldozat az interneten közzétegye a szétvert arcáról készült fotót. Általában ennél erősebb a szégyen. A kép, amelyet kiteszünk a Facebookra, azt üzeni, hogy amit látunk, az valóban megtörtént – fogalmaz Horváth Éva, aki felidézi az osztrák Natascha Kampusch könyvét, akit tízévesen rabolt el egy férfi, majd több mint nyolc évig fogságban tartott.

– A lány naplót vezetett az őt ért erőszakról. Az, hogy dokumentálta, mi történt vele, segítette abban, hogy ne temesse el magában a történteket. A kecskeméti lány talán valami hasonlót szeretett volna. A kiposztolt képpel talán tudatosítani akarta magában, mi történt – magyarázza, megerősítve a Tóth Györgyi által mondottakat: óriási kockázatot vállalt ezzel.

– Eleve trauma számára, amit a volt barátja tett, s ezt újabb trauma követheti, ha a kiposztolt kép hatására ismerős vagy ismeretlen emberek nem reagálnak elég empátiával. Aggasztó, hogy ha sokan megosztják a fotót, akár zaklatás áldozata is lehet. Nagyon nehéz felmérni, milyen következményei lehetnek annak, hogy kitette a képet magáról – fűzi hozzá Horváth Éva.

Nincs nyomozás

Megkerestük a rendőrséget, hogy a nyolc napon túl gyógyuló sérülésnek tűnő fotó kapcsán indítanak-e hivatalból nyomozást. „Az interneten megjelentetett képek valódisága, a készítés körülményei, időpontja, a sérülés foka hitelt érdemlően nem megállapítható. Az eljárás megindításához jelen esetben szükséges a sértett feljelentése.

A rendőrség hivatali hatáskörben nem értesült az esetről” – ezt a választ kaptuk.

Update: Mégis van nyomozás!

Cikkünk megjelenését követően a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság közleményt adott ki, amelyből kiderül, a bántalmazott fiatal nő augusztus negyedikén feljelentést tett arról, hogy volt barátja megverte. A férfit elfogták, és gyanúsítottként kihallgatták. Az ügyben a Kecskeméti Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya folytat büntetőeljárást.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.