galéria megtekintése

A rossz döntés után is fizet az állam, ha kormánypárti a város

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 17. számában
jelent meg.

Tudósítóinktól
Népszabadság

A pervesztes Jászberény helyett a kormány magára vállalja egy 740 milliós teher kifizetését közpénzből. Az eset nem példátlan, de nem is igazságos, igaz, ezt csak az ellenzéki polgármesterek merik elmondani – a kormánypártiak mélyen hallgatnak.

750 millió forintot kellett volna kifizetnie a pervesztes Jászberény önkormányzatának, amiért 2008-ban felbontotta a helyi kórház víz- és fűtésszolgáltatójával kötött szerződést. A jogerős ítélet következtében a települést a csőd fenyegette, de Lázár János kancelláriaminiszter közbelépett: bejelentette, hogy a kormány a város helyett kifizet 740 milliót.

Mivel az önkormányzatok jelentős része fideszes vezetésű, a jászberényi eset nem vert nagy visszhangot az országban, de azt sok városvezető érezheti, hogy

a teher átvállalása nem túl igazságos.

 

Ezen az alapon ugyanis az állam a jövőben minden egyes pervesztes önkormányzat után fizethetne.

Igaz, az eset nem példa nélküli: kapott már kormányzati segítséget az előző ciklusban a fideszes irányítású Törökszentmiklós is. Elszámolási hiányosságok miatt az állam több mint ötvenmillió forint visszafizetésére kötelezte a kistérségi szociális szolgáltatót, s végül ezt a pénzt is az állam fizette ki, miután a Belügyminisztérium épp ennyit utalt vissza nem térítendő támogatásként Törökszentmiklósnak, azzal a megjegyzéssel, hogy ez a pénz „a Magyar Államkincstár által megállapított fizetési kötelezettség teljesítésére használható fel”.

A jászberényi ügy kapcsán tudósítóink által megkeresett fideszes polgármesterek jobbnak látták, ha a véleményüket elhallgatják, a nem kormánypárti városvezetők közül azonban akadtak olyanok, akik kikeltek a kormány döntése ellen.

A szocialista Csige Tamás hajdúdorogi polgármester azt mondta:

az önkormányzatiságban éppen a bizonyos fokú önállóság a szép, vagyis az, hogy egy település vezetésének vállalnia kell a jó és rossz döntések következményét egyaránt.

Teljesen igazságtalannak tartja az állam jászberényi adósságátvállalását Szabó Loránd, Dombóvár baloldali támogatottságú, független polgármestere is. Szabó a dombóvári kórház okán is igaztalannak látja a jászberényi elintézési módot. Tudni kell, hogy a dombóvári önkormányzat tulajdonában lévő kórház sosem volt veszteséges, mindig csekély nyereséggel gazdálkodott az intézmény.

Egyszer adott a város a kórháznak pénzt, egy fejlesztés önerejéhez 30 millió forint tagi kölcsönt. Ezt a pénzt azért nem tudta visszakapni Dombóvár, mert az Orbán-kormány a kórházat államosította, s az új gazda nem tárgyalt az adósságról. Dombóvár pert indított, és kétszer is vesztett, ezért a Kúriához fordult a város. Szabó így fogalmazott: egy fideszes városvezetés háromnegyed milliárdos károkozását gondolkodás nélkül kifizeti az állam, ha azonban egy nem a kormánypártok által vezetett város nyilvánvalóan igazságos, pár tízmilliós követelését kellene kifizetni, akkor elzárkózik.

Jászberényt kezelésbe vette a kormány. A legtöbb esetben elmarad a hasonló nagyvonalúság
Jászberényt kezelésbe vette a kormány. A legtöbb esetben elmarad a hasonló nagyvonalúság
Reviczky Zsolt

A semmitmondásával is nagyon beszédes volt a fideszes vezetésű Pécs önkormányzata. Juha Márton, a városháza sajtósa érdeklődésünkre a következő mondattal válaszolt: „az ön által említett esetet nem ismerjük, így azt nem is kívánja kommentálni a városvezetés”.

Ami furcsa, hiszen a Pécsi Vízmű Zrt. emlékezetes einstandja esetében is az állam vállalta át az önkormányzat tartozását: a francia Suez-csoport kontra Pécs ügyben 2013-ban már fenyegetett a város pervesztése, ezért Pécs megegyezett egy 3 milliárdos kártérítésről, amit az állam magára vállalt a település helyett.

A jászberényi ügy kapcsán véleményt kértünk a fideszes vezetésű debreceni önkormányzattól, ahol azt mondták: a cívisváros pénzügyi-gazdasági helyzete stabil, s nem tartják elképzelhetőnek, hogy állami támogatásért folyamodna a a város. Hozzátették: a jászberényi ügy részleteit nem ismerik, így „állásfoglalást sem kívánunk tenni”. Hasonlóan nyilatkozott Nyíregyháza fideszes önkormányzata is: a fönti jellegű ügyekben a város eddig nem kért állami segítséget, nem is tervez ilyet, a jászberényi esetről pedig nem tudnak állást foglalni „a konkrét ügy jogi hátterének ismerete nélkül”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.