galéria megtekintése

Székelynek mennie kell?

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 20. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

A Magyar Nemzet pénteki címlapján közölt, A TASZ irányítja a hivatalt? című írása szerint előre egyeztetett a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet programvezetője az ombudsmani hivatal egyik főosztályvezetőjével, hogy mikor lásson napvilágot a VIII. kerületi tűcsereprogramról készült, a józsefvárosi városvezetést elmarasztaló ombudsmani jelentés.

A program – a jelentéstől függetlenül – véget ért
A program – a jelentéstől függetlenül – véget ért
Móricz-Sabján Simon

A lap birtokába került levelezésből kiderült, hogy Sárosi Péter, a TASZ drogpolitikai programvezetője május 28-án afelől érdeklődött Borza Beátánál, az ombudsmani hivatal esélyegyenlőségi és gyermekjogi főosztályának vezetőjénél, hogy „van-e már infó arról, mikor jelenik meg a tűcserével kapcsolatos állásfoglalás”. Sárosi leveléből kiderült, hogy a Kék Pont azon a napon jelentette be: kénytelenek korlátozni a tűcsereprogramot, szeptembertől pedig beszüntetni a működésüket, mert nem tudják fizetni az önkormányzat által kért magasabb bérleti díjat.

„Az állásfoglalás nagyon időszerű lenne” – írta Sárosi. Egy másik e-mail váltásból – amely a Székely László ombudsman által lefolytatott gyors belső vizsgálat megállapítása szerint a hivatal egyik munkatársa és az ő hivatali felettese között zajlott le, és amelyre 17 perccel azután került sor, hogy Sárosi elküldte az e-mailjét Borza Beátának – kiderül, hogy a jelentés többé-kevésbé már május 28-án kész lehetett.

 

A T. L. monogrammal jegyzett levél írója ugyanis arról értesítette felettesét, hogy „mégis küldenek megkereséseket a minisztériumnak 15 napos határidővel, tehát (az általad is olvasott) jelentés utána mehet ki”.

A Magyar Nemzet által közzétett két e-mailből az is kiderült, hogy Sárosi előre eltervezett szabadsága miatt is kíváncsi volt, mikor jelenik meg a jelentés. Mint Borzának megírta, a jelentést – amelynek a tartalmát akkor még jogszerűen nem ismerhette – „szeretné a médiában alaposan terjeszteni”. Az T. L. és főnöke levélváltásából világosan kiderül, hogy Sárosi ezen kérését méltányolták, mert mint T. L. a levele végén írta: „Tehát legkorábban (itt kitörölték a nevet, de feltételezhetően Sárosiról lehet szó) nyaralása után jelenhet meg a jelentés, én is akkor leszek szabin ugye.”

Székely László, az alapvető jogok biztosa fogadja Herczegh Anitát, a köztársasági elnök feleségét egy szeptember 17-i tanácskozás előtt
Székely László, az alapvető jogok biztosa fogadja Herczegh Anitát, a köztársasági elnök feleségét egy szeptember 17-i tanácskozás előtt
Illyés Tibor / MTI

A Magyar Nemzet cikke nyomán az ombudsman belső vizsgálatot rendelt el, és rövid idő alatt tisztázták, hogy a levél, amelyet a lap közölt, valódi, de azt a hivatal egyik munkatársa a saját felettesének írta, és nem a TASZ programfelelősének. Székely László a vizsgálatról kiadott közleményében azt írta: a Magyar Nemzet címlapján a címzettek és a feladó nevének kitakarásával másolatban közölt elektronikus levéllel, valamint az ahhoz fűzött feltételezésekkel a lap azt a hamis látszatot keltette, mintha az az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának munkatársai és a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet közötti levélváltás dokumentuma volna.

Később sajnálattal állapította meg, hogy „a lap nagyobb jelentőséget tulajdonít a hivatal munkatársai egymás közötti, belső levelezésének, mint a kormány és a nemzeti drogstratégia által is támogatott tűcsereprogram sorsának”. Kora délután a Magyar Nemzet internetes kiadásában közölte Borza és Sárosi levélváltását, amelyből világosan kiderül, hogy – ha nem is az önkormányzati választások kampányára, mint a cikk sejtette – a TASZ programfelelőse igenis befolyásolni próbálta a közzététel időpontját.

Az ombudsmani jelentésben elmarasztalt józsefvárosi polgármester kapva kapott a lehetőségen, és sajtótájékoztatón jelentette ki: „Befészkelte magát a droglobbi a hivatalba.” Az általa irányított kerület vezetését elmarasztaló jelentést, amelyet ő is csak pénteken kapott meg, koncepciózus, politikailag rendelt, a TASZ által megírt lejárató dokumentumnak nevezte.

Közölte, hogy nem tesz eleget az ombudsman felszólításának, nem támogatja a tűcsereprogram folytatását, épp ellenkezőleg, mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje a kerület polgárait a drogoktól. Egy kérdésre, hogy le kell-e mondania Székely Lászlónak, azt felelte: ha hibázott, igen. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter hasonlóképp beszélt: azt mondta, ha valódiak a dokumentumok, akkor Székely Lászlónak bizonyosan mennie kell.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.