galéria megtekintése

Az interneten dönthetnénk Magyarország sorsáról

2 komment


Lencsés Károly

Az internetes szavazás bevezetését szorgalmazza a parlamenti és az önkormányzati választásokon Magyar Liberális Párt.

Példaként az észt rendszert hozzák fel: ott tavaly már a választásra jogosultak harminc százaléka élt ezzel a lehetőséggel. Korábban a Párbeszéd Magyarországért is hasonló javaslattal állt elő, mert így a hazai lakcímmel rendelkező, de külföldön tartózkodó magyaroknak nem kellene esetenként több száz kilométert utazniuk a legközelebbi külképviseletre, ha voksolni akarnak. Ami azért is sérti a demokratikus alapelveket – hangsúlyozzák –, mert a határon túliak levélben adhatják le a szavazatukat.

A Liberálisok felvetették: szívesen együttműködnének a PM-mel egy olyan javaslat kidolgozásában, amit később be lehet nyújtani az Országgyűlésnek. Sokra persze nem mennének vele, mert kétséges, hogy a Fidesz hajlandó lenne-e egyáltalán napirendre tűzni egy efféle előterjesztést. A kormányoldalnak ugyanis most bizonyosan nem érdeke, hogy könnyebbé tegye a külföldön dolgozó vagy tanuló magyarok számára a szavazáson való részvételt, mert közülük sokan vélhetően nem a jelenlegi hatalom pártján állnak.

Az internetes voksolás egyébként már korábban is számos alkalommal felvetődött. Például a 2014-es választások előtt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), valamint a Méltányosság Politikaelemző Központ is foglalkozott ezzel a kérdéssel, s ugyanarra a következtetésre jutottak: ez megfelelő válasz lehetne a levélszavazással kapcsolatos problémákra. A TASZ egyenesen úgy vélte, a világhálón történő voksolás a „levélben szavazásnál sok szempontból kielégítőbb garanciája lenne a választási eljárás alkotmányosságának".

 

A kérdésről most is folyik a vita: a Választásirendszer.hu weboldalon Naszódi Márton matematikus – az ellenzéki pártok internetes előválasztási elképzeléseivel kapcsolatban – azzal érvelt, hogy „black box" helyzet áll elő. Vagyis: aki szavaz, nem látja, hogy mi történik a voks leadása után, hanem közlik vele az eredményt, amit az ellenőrzés lehetősége nélkül kell tudomásul vennie. Úgy látja, ha valaki megnyom egy gombot, „kizárólag a rendszer fejlesztőin és üzemeltetőin múlik", hogy az van-e a mögötte, amit a felirat állít.

A hiteles netes szavazást két technikai probléma teszi lehetetlenné – állítja a matematikus. Az első, hogy a rendszer tervezője, üzemeltetője nem ellenőrizhető olyan módon, ahogyan a kézi számlálásnál egymást ellenőrzik a különböző jelöltek által delegált szavazatszámláló bizottsági tagok. A másik szerinte pedig az, hogy egy ilyen netes rendszer kívülről könnyen támadható, és egy sikeres támadás – akár észrevétlenül is – megváltoztathatja vagy teljesen hiteltelenné teheti eredményt. Ezért azt gondolja, hogy a megbízhatóan működő internetes szavazórendszer ma technológiailag éppen annyira valóságos, mint a teleportáció.

Másként látja a helyzetet Sólyom Anna választási szakértő. A portálon közzétett dolgozata szerint matematikailag igazoltan 98 százalékos biztonsággal létezik olyan technológia, amely lehetővé teszi a biztonságos elektronikus szavazást. Ugyanakkor elképzelhető – árnyalja a képet –, hogy „sem politikailag, sem a felelősségteljes állampolgári gondolkodás és nevelés kérdésében nem vagyunk elég érettek a használatára". A bizalomhiányt azonban nem tartja relevánsnak, mert ebből kiindulva a Nemzeti Választási Iroda tevékenysége, illetve a választási eljárásban közreműködő cégek által nyújtott szolgáltatások miatt is aggódni lehetne.

Nemcsak a szavazás, hanem a számlálás is egyszerűbb lenne
Nemcsak a szavazás, hanem a számlálás is egyszerűbb lenne
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az online szavazás elengedhetetlen feltétele, hogy a választópolgárt távolról is azonosítani lehessen, az összesítés során pedig biztosítani kell, hogy a személyt és az általa leadott voksot ne lehessen összekapcsolni. Emellett az egész rendszert védeni kell a rosszindulatú támadások ellen. Sólyom Anna szerint mindennek adottak a technikai feltételei, s a független szakértők által elvégzett audit megfelelő garanciát jelent arra, hogy kizárják – vagy minimálisra csökkentsék – a visszaélés lehetőségét.

Azt persze nem vitatja, hogy vannak biztonsági rések, hiszen az internetes voksolás esetén nem zárható ki, hogy nem az arra jogosult szavaz, esetleg nem a saját akaratának megfelelő kockába teszi az ikszet, de ez a levélszavazás esetén is valós kockázat. Ugyanakkor a láncszavazás – tehát gyakorlatilag a szavazatvásárlás – ellen sem találtak megoldást, tehát a hagyományos választási rendszer sem tökéletes.

Ennek ellenére – bár rendre felmerülnek aggályok – Észtországban 2007 óta működik a rendszer, s ott a polgár a szavazás előtt elektronikus személyi igazolvánnyal azonosíthatja magát. Az átláthatóságot pedig az segíti, hogy a voksokat fogadó és összesítő nyílt forráskódú szoftver működését bárki ellenőrizheti. Az interneten szavazni egyébként a választást megelőző egy hét alatt bármikor lehet, s a voks tetszés szerint bármikor módosítható, aki meg úgy gondolja, személyesen is elmehet, és akkor a papíron leadott szavazat érvényes. Ehhez hasonló rendszer működik Norvégiában is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.