galéria megtekintése

Kirekesztés Miskolcon: itt a negyedik csapás

5 komment

NOL

Most éppen az Egyenlő Bánásmód Hatóság marasztalta el a miskolci önkormányzatot a számozott utcák ügyében. Ha az uniós igazságügyi biztos állásfoglalását is beleszámítjuk, akkor ez már a negyedik eset. Sok eredményt eddig egyik sem hozott.

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) panaszbeadványa alapján az Egyelő Bánásmód Hatóság (EBH) ötszázezer forintra bírságot szabott ki Miskolc önkormányzatára, amiért az úgynevezett számozott utcákban élő embereket a városrész telepfelszámolási programjában hátrányosan megkülönböztette – adta hírül közleményében a jogvédő szervezet.

A NEKI tavaly júliusban fordult közérdekű igényérvényesítőként kérelemmel az EBH-hoz az egyenlő bánásmód követelményeinek megsértése miatt. A jogvédő iroda kérelmében leírta, hogy a miskolci önkormányzat a számozott utcákban élő, alacsony társadalmi státuszú, rossz vagyoni helyzetű emberekkel, illetve a roma lakosokkal szemben hátrányos megkülönböztetést valósít meg.

Személyes meghallgatások és helyszíni vizsgálat után a hatóság megállapította: az önkormányzat a számozott utcákat érintő telepfelszámolási gyakorlatával az érintett személyek mintegy 900 fős, pontosan meg nem határozható csoportját társadalmi származásuk, kedvezőtlen vagyoni helyzetük, valamint roma nemzetiséghez tartozásuk miatt annak a veszélynek tette ki (és teszi ki folyamatosan), hogy hajléktalanná válnak, vagy más szegregátumba kényszerülnek.

 

Az önkormányzat a számozott utcák telepfelszámolását anélkül kezdte meg és folytatta, hogy azt megfelelően előkészítette, annak következményeit megfelelően felmérte volna (a konkrét telepfelszámolásra vonatkozó intézkedési tervet nem dolgozott ki, hatástanulmányt nem készített). Ezzel mulasztást követett el. A miskolci önkormányzat így az érintett személyekkel szemben közvetett hátrányos megkülönböztetést valósított meg.

Kapcsolódó riportunk: Vegzálnak töretlenül

Miskolc polgármesterét hidegen hagyja az ombudsman, az Európai Bizottság, az EBESZ, a Kúria és az illetékes megyei kormányhivatal intése arról, hogy jogsértő az úgynevezett számozott utcákban élők folytonos vegzálása, ellenőrzése, s a romák kirekesztése. Folytatják az eddigi gyakorlatot, és razziáznak tovább.

Doros Judit miskolci riportját itt olvashatják.

Az EBH a 2015. július 15-én hozott határozatában arra kötelezi az önkormányzatot, hogy a jogsértő állapotot szüntesse meg. Ennek érdekében 2015. december 31-ig dolgozzon ki intézkedési tervet arra, hogy a számozott utcákban élők lakhatási feltételeit – különös tekintettel az emberi méltóság és az egyenlő bánásmód követelményeire – a településen hol és milyen körülmények között, milyen pénzügyi források bevonásával kívánja biztosítani.

Életkép a számozott utcák egyikében
Életkép a számozott utcák egyikében
Földi Imre / Népszabadság/archív

A hatóság felszólította az önkormányzatot arra is, hogy az intézkedési terv elkészültéig hagyjon fel diszkriminatív gyakorlatával az érintett területen élőkkel szemben. Az EBH továbbá kötelezi az önkormányzatot: 2015. szeptember 30-ig dolgozzon ki intézkedési tervet arról, hogy a korábban már hajléktalanná vált, illetőleg az „intézkedés alá eső személyek" érdekében milyen konkrét lépéseket kíván tenni.

Az EBH ötszázezer forint bírságot szabott ki, amelyet a miskolci önkormányzat 30 napon belül köteles megfizetni. A határozat ellen közigazgatási eljárás keretében fellebbezésnek helye nincs, de az önkormányzat felülvizsgálati kérelemmel fordulhat a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz.

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda beadványi és keresetei alapján korábban a megyei kormányhivatal és a Kúria, valamint az alapvető jogok biztosa is diszkriminatívnak ítélte a miskolci önkormányzat gyakorlatát, és szintén elmarasztaló állásfoglalásban tiltakozott Vera Jourová igazságügyi uniós biztos.

Lapunk nemrégiben közölt riportja ugyanakkor arról számolt be, hogy a tiltakozásoknak és elmarasztalásoknak eddig kevés foganatja volt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.