galéria megtekintése

Putyint csak tankokkal lehet elrettenteni?

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 23. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

Tönkretenné Ukrajna gazdaságát és a megkezdett reformokat, ha Kijevnek kellene finanszíroznia a Donbasz régió újjáépítését. Alexander J. Motyl amerikai politológiaprofesszor szerint hagyni kellene, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok maguk, illetve orosz segítséggel oldják meg égető gazdasági-szociális problémáikat.

Fájdalom, de semmi sem változott. Ahogy 2008 őszén publikált híres cikkében, Alexander J. Motyl ma is úgy látja, és ma újból azt írná, hogy a NATO orosz katonai agresszió esetén nem védené meg az észt–orosz határ mentén fekvő Narvát. Vagy bármilyen más balti, egykor szovjet érdekeltségű „célpontot”. – Az európaiak vonakodnak elismerni, hogy a hadseregek fontosak, és Oroszország stratégiai fenyegetést jelent. A NATO szerintem változatlanul attól szenved, hogy a híres ötödik cikkely igazából semmire nem kötelezi a tagállamokat. A különbség az, hogy az Egyesült Államok és Oroszország tisztában van a balti államok sérülékenységével, és Oroszország (akár a Krím bekebelezéséhez hasonlatos, zöld ruhás embereket felvonultató akcióval) mély válságot okozhat a NATO-ban – hangoztatta lapunknak a newarki Rutgers Egyetem 61 éves, a posztszovjet térségre szakosodott politológiaprofesszora.

A Donyecki Népköztársaság harcjárművei a kelet-ukrajnai Debalcevben
A Donyecki Népköztársaság harcjárművei a kelet-ukrajnai Debalcevben
Kazbek Basaev / Reuters

A New Yorkban született, ukrán bevándorló családból származó Motyl a 2008. augusztusi grúz–orosz háború után egy hónappal írta meg óriási vihart kavaró cikkét (Would NATO Defend Narva?), amelyben azt állította, hogy a NATO semmit sem tudna tenni, ha a Kreml – az észtországi orosz kisebbség védelmére hivatkozva – katonai egységekkel ragadná magához például Narvát. A politológus szerint a NATO hozzállásán nem változtatott sem a Krím megszállása, sem a kelet-ukrajnai háború. Bár az Európai Unió és az USA szankciókkal sújtotta Oroszországot, a Nyugat az Ukrajna elleni orosz háborút változatlanul az európai érdekeket és biztonságot közvetlenül nem veszélyeztető, távoli eseményként szemléli.

 
Kapcsolódó írásunk: Hülye lenne támadni?

„Csak egy elmebeteg és az is csak álmaiban képzelhet olyat, hogy Oroszország egyszer csak megtámadja a NATO-t” – mondta Vlagyimir Putyin egy júniusi, nagy port kavart interjújában, melynek átiratát itt olvashatják.

Az Egyesült Államok „más tészta”. Azzal, hogy az USA nehézfegyvereket, például tankokat fog állomásoztatni Kelet-Európában, és ezekkel rotációs alapon amerikai egységek gyakorlatoznak, azt üzenik Moszkvának, hogy orosz agresszió esetén Washington kész lenne beavatkozni. Ez azért is jó, mert elbizonytalanítja a moszkvai számításokat.

Az ukrán Nemzeti Gárda tagjai hadgyakorlatoznak Kijevben
Az ukrán Nemzeti Gárda tagjai hadgyakorlatoznak Kijevben
Valentyin Ogirenko / Reuters

Motyl szerint Oroszországot feltartóztatni és elrettenteni azzal lehet, ha a Nyugat feltétlenül elkötelezi magát Ukrajna túlélése, értsd függetlensége, biztonsága és európai integrációja mellett. Amint a Kreml látja, hogy a Nyugat komolyan veszi Ukrajnát, veszi az üzenetet, hogy a Nyugat komolyan veszi a balti államokat is.

A több hete Kijevben tartózkodó Motyl szerint a mai Ukrajna megértéséhez érdemes tanulmányozni Tarasz Sevcsenko életét. A nagy ukrán költő (1814–1861) fiatalon jobbágy volt, de a szabadságról sosem mondott le. A szabadság és a függetlenség iránti vágy a legerősebb társadalmi kötőelem, és ez magyarázza a nacionalisták növekvő népszerűségét is.

Alexander J. Motyl professzor
Alexander J. Motyl professzor
Fotó: Alexander Chekmenev

Az amerikai professzor nem tagadta, hogy Ukrajnában alig találkozott olyannal, aki elégedett lett volna az államfővel vagy a kormánnyal, és ne szidta volna a kormányt. A 2014. nyárihoz képest szerinte a helyzet javult, a kijevi hatalom elkötelezett a reformok iránt. A professzor az interjúban érzékeltette: a reformokat leginkább a Donbasz visszavétele fékezné le. A háborúban súlyos károkat szenvedett régió újjáépítése teljesen kivéreztetné az ukrán költségvetést, arról nem is szólva, hogy az ottani lakosság oroszpárti és Nyugat-ellenes, a szeparatisták komoly erőt jelentenek. Vagyis Ukrajna fejlődésének a Donbasz elengedése tenné a legjobbat. A trendek azt mutatják, hogy Kelet-Ukrajna valamiféle befagyott konfliktus felé tart. Ha Vlagyimir Putyin orosz elnök tartózkodik egy jelentős katonai offenzívától, válaszul Kijev fokozatosan csökkenti kapcsolatait a széles körű autonómiát elnyerő térséggel, amelynek orosz segítséggel, de alapvetően magának kellene megoldania égető gazdasági-szociális problémáit.

A Nyugat főleg jelentős pénzügyi támogatással, illetve fegyverszállításokkal segíthetné Ukrajnát. Opció lehet, hogy miközben lazítanak a Moszkvával szembeni gazdasági szankciókon, növelik a Kijevnek nyújtott pénzügyi segítséget. Érdemes lenne fenntartani az EU-csatlakozás perspektíváját, persze csak a távolabbi jövőben. A NATO-tagságot sem kellene kizárni. Igazából azért, hogy Ukrajnának legyen miről lemondania, ha kap érte cserébe valamit az oroszoktól. Putyinban azonban nem lehet megbízni.

USA-harcjárművek jönnek Várpalotára

Amerikai harcjárműveket és harckocsikat is áttelepíthetnek ideiglenesen Magyarországra a NATO kelet-európai biztonságerősítő intézkedései részeként – írta szerdán a Napi Gazdaság. A lap szerint az amerikai szárazföldi erők Stryker típusú gumikerekes harcjárművekkel fognak hamarosan gyakorlatozni Várpalotán, de felmerült, hogy jövőre Bradley lánctalpas harcjárműveket és M1-es tankokat is ideiglenesen Magyarországra hoznak. (Hírösszefoglalónk)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.