galéria megtekintése

Megy a hajó

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 23. számában
jelent meg.


Őri B. Péter
Népszabadság

Hatalmas meglepetésre Kárász Anna mind a két válogatón legyőzte K–1 500 méteren az olimpiai és világbajnok Kozák Danutát, így ebben a számban ő indul augusztusban a milánói vb-n. A 23 éves szegedi sportoló – akit a jövő emberének tartanak – keddtől négy héten át készül a szolnoki edzőtáborban a riói kvalifikációs versenyre.

– A vízen ki lehet bírni a kánikulát?

– Nehezen. A nagy hőség miatt korábban, illetve később kezdődik az edzés: reggel nyolc órakor, illetve délután ötkor.

– Mit szólt nagy vetélytársa, Kozák Danuta ahhoz, hogy legyőzte őt?

 
Kárász Anna kétszer is legyőzte a londoni bajnok Kozák Danutát
Kárász Anna kétszer is legyőzte a londoni bajnok Kozák Danutát
Földi D. Attila

– Jóban vagyunk, gratulált. Túl sokat nem beszéltünk a rendkívül szoros versenyről. Egyébként nagyon sok üzenetet kaptam, olyanoktól is, akikkel évek óta nem találkoztam, például több gimnáziumi osztálytársamtól. Azért is örülök nagyon a sikernek, mert magamnak is bizonyítani tudtam, jó úton járok.

– Danutát az idén előzte meg először. Miért éppen most?

– Edzőmmel, Kovács Lászlóval teljes az összhang közöttünk, tudja,mire van szükségem a jó eredmény eléréséhez. Sokszor a tréningen is versenysebességgel kajakozom, a sikerért mindent megteszek, és fizikailag, valamint mentálisan egyaránt rendben vagyok.

Vízen marad

Klubigazgatója Petrovics Kálmán és edzője, Kovács László szerint is nagy jövő áll Kárász Anna előtt. Jó alapokat kapott Dunaújvárosban, és Szegeden is minden adott a sikeres szerepléséhez. Mindketten hangsúlyozták: folyamatosan fejlődik, igazi versenyzőtípus, fejjel is kajakozik, rendkívül szerény, tisztelettudó, aki nem száll el az eredményeitől, a földön – azaz a vízen – tud maradni.

– Pszichológus segíti a felkészülését?

– Nem, a trénerem és az édesapám a legjobb tanácsadóm. Apu fiatal korában kajakozott, kiskorom óta foglalkozik velem, bár nincs edzői képesítése. Jól ráérez például arra, hogy mit kell ennem, mennyit kell aludnom. Öt éve jöttem el Dunaújvárosból, akkor vettek fel a Szegedi Tudományegyetem gazdálkodás és menedzsment szakára. Azóta itt lakom, sportolok. Februárban államvizsgáztam, a szakmai vagy felsőfokú nyelvvizsgát kell még letennem, hogy megkapjam a diplomát.

– Böngészi a milánói útikönyveket?

– Most a minél jobb felkészülés a legfontosabb, a vb előtt biztosan nem lesz idő városnézésre, azt pedig még nem tudom, hogy mikor indulunk vissza. Tavaly egyébként Világ Kupa-versenyen voltam ott, akkor néhány helyre eljutottam.

– Már tavaly is remekelt: a vb-n K–2 kétszázon és K–4 ötszázon, az U23-as vb-n egyéniben kétszáz és ötszáz méteren is első lett. Tervek Milánóra?

– Egyesben és négyesben is világbajnok akarok lenni!

Erős négyes

Storcz Botond szövetségi edző kihirdette az augusztus 20. és 23. között Milánóban rendezendő olimpiai kvalifikációs vb-n szereplő magyar válogatott névsorát. Női ötszáz méteren a válogatók alapján a legerősebb négyes állt össze: Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna és Fazekas-Zur Krisztina. A magyarok ebben a számban a 2009-es vb óta egyetlen világversenyen sem kaptak ki.

Tizennégy klub 40 versenyzője került be a keretbe, a legfiatalabb a 16 éves Homonnai Luca (K–2, 200), a legidősebb pedig az ezer méteren induló férfinégyes vezérevezőse, a 37 esztendős, háromszoros olimpiai aranyérmes Kammerer Zoltán.

Nem tudta kivívni a szereplés jogát a sérüléssel bajlódó háromszoros olimpiai és 31-szeres világbajnok, 39 éves Kovács Katalin.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.