galéria megtekintése

Szaladjál, papa, nagy a baj!

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 09. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

A jegybank visszavonta a Tisza Takarékszövetkezet engedélyét, mert egy vizsgálat súlyos hiányosságokat tárt föl az intézményben. Az ügyfelek kiakadtak, mert egyelőre bennragadt a pénzük, méghozzá a legrosszabbkor: karácsony előtt.

A Tisza Takarékszövetkezet tiszaföldvári székházához hétfőn sorra érkeznek az ügyfelek, de hiába a reménykedő tekintet meg a biztos tudat, hogy van pénz a számlán, a bankautomata nem üzemel, az épület zárva, és senki nem jön elő odabentről, hogy az embereket tájékoztassa. A bejárati ajtóra kifüggesztették a papírt, miszerint a Magyar Nemzeti Bank múlt pénteken betétkifizetési tilalmat rendelt el a takarékszövetkezetben, s egyúttal felügyeleti biztosokat rendelt ki, ám ez közel sem ad választ arra a kérdésre: mikor látnak a betétesek pénzt? Nem kevés emberről van szó: a szövetkezetnek a szeptemberi adatok szerint csaknem 11 ezer betétese van, akik zömmel alacsony jövedelmű, vidéki kisemberek jellemzően Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

A helyiek azon keseregnek, hogy a legrosszabkor történt a szörnyűség
A helyiek azon keseregnek, hogy a legrosszabbkor történt a szörnyűség
Kurucz Árpád / Népszabadság

Szerettük volna megkérdezni a takarékszövetkezet vezetését arról, hogy az emberek mikor juthatnak hozzá leghamarabb a pénzükhöz, de nem kívántak nekünk nyilatkozni. A szövetkezet egyik vezetője a telefonban hozzátette: nem örülne neki, ha lapunk a helyszínre menne. A helyszínen azonban úgy láttuk, mellékes, hogy a vezetés minek örül, ha egyszer a helybeliek azon keseregnek: karácsony előtt, éppen a legrosszabbkor, a nagybevásárlások idején történt a szörnyűség.

 

– Jól kib...tak velünk, de legalább szóltak volna előre. Itt voltam harmadikán is, vettem ki pénzt, akkor miért nem mondta senki, hogy nagy a baj? – kérdezi riadtan egy fejkendős asszony, s tanácstalanul néz a férjére, de ő is csak hümmögni tud. Nem nyugtatja meg őket az a válasz, hogy ha a jegybank előre szólt volna a betétfizetési tilalomról, úgy megrohanják az emberek a székházat, hogy szétesik. Kár lenne érte pedig, mert úgy emlegetik, mint Tiszaföldvár legszebb épületét. 2009-ben adták át, s a megnyitón nem kis büszkeséggel jelentették ki: önerőből épült csaknem egymilliárd forintért. De eltelt öt év, s most kérdezik az emberek, mi lesz a székházzal.

– Jó lesz kínai áruháznak – javasolja egy nyugdíjas férfi, aki azon tépelődik, hogy a közüzemi számlákat miként fogja kiegyenlíteni. Azt magyarázza, hogy havonta hatvanezer forintot szokott a számláján hagyni, ebből fizeti a gázt, a vizet, az áramot, a szemétdíjat, de most, hogy a számlákat zárolták, a szövetkezet vélhetőleg nem utalta el a pénzt a szolgáltatóknak.

Velünk együtt egy helybéli asszony hallgatja a szavait, majd közli:

– Uramisten! Akkor most értesíteni kell az összes szolgáltatót, hogy új számláról megy majd a pénz? Mekkora utánajárás lesz az?! Nem beszélve arról, hogy a késedelmet felszámolják kamatos kamattal!

– Nyugodjatok meg, lesz pénz, erre garancia van – fordul oda a többiekhez egy alacsony, bajuszos férfi, akinek szikvízüzeme van, és a vállalkozói számlájáról most akarta átutalni az adóhatóságnak a járulékokat. – Nyitnom kell egy másik számlát valahol. A kezemben csak nem vihetem be a NAV-nak a pénzt!

Karácsony előtt bezárták a tiszaföldvári takarékszövetkezetet. Senkit nem értesítettek, hogy nem férhet majd hozzá a pénzéhez
Karácsony előtt bezárták a tiszaföldvári takarékszövetkezetet. Senkit nem értesítettek, hogy nem férhet majd hozzá a pénzéhez
Kurucz Árpád / Népszabadság

Megy a találgatás, hogy mi történhetett, de biztosat senki sem tud, a hivatalos közlemény nem túl részletes. A jegybank azt írta, hogy a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete „a betétesek biztonsága érdekében” zárta ki a tagjai közül a Tisza Takarékszövetkezetet, a jegybank pénzügyi stabilitási tanácsa pedig azért vonta vissza a szövetkezet működési engedélyét, mert egy vizsgálat „súlyos hiányosságokat tárt fel” az intézményben. A tiszaföldvári székház előtt gyülekező ügyfelek némelyike persze egyből sejti, hogy a szálak kihez vezetnek.

– Ez Viktorka trükkje – mondja sejtelmesen egy sildes sapkát viselő úr, akit a többiek sípmesternek szólítanak. – Szerintem így akarja lenyúlni a pénzt.

Az említett „Viktorka” nem más, mint Orbán Viktor miniszterelnök, akinek személyesen aligha van köze a történtekhez, de hát így jár az, aki elhiteti magáról, hogy mindenható. Egy nyugdíjas férfi erre bólogat, s azt mondja:

– Jobb lett volna, ha Orbán Viktor a vejem! Most nem állnék sorba a pénzemért!

Majd elárulja, hogy a lánya értesítette hétfőn délelőtt a történtekről, ezért van itt.

– Fölhívott a lányom, s azt mondta, szaladjál, papa, nagy a baj! De hát hiába jöttem. Nem baj, holnap visszajövök!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.