galéria megtekintése

Svájcból is ellenséget kreálnak

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 11. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

A Norvég Civil Támogatási Alap után a Svájci Civil és Ösztöndíj Alap ügyében is vizsgálódna a kormány, az utóbbi témában szintén az Ökotárs Alapítványt találta meg a Kehi. Az állami hivatal csupa olyan anyagot keres, amely már a Miniszterelnökség és a Nemzeti Nyomozó Iroda birtokában van.

Szerdán a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) levélben tájékoztatta az Ökotárs Alapítványt: a hivatal által folytatott soron kívüli vizsgálat hatókörét július 31-én kiterjesztették „egyéb hazai és nemzetközi támogatások ellenőrzésére”, így a Svájci Civil és Ösztöndíj Alapra is.

Ez azért is meglepő, mert a kormány az eddigi eljárás folyamán már megfogalmazta azt a véleményét, hogy Norvégia a civilek támogatásán keresztül voltaképpen a kormányzat politikai ellenfeleit pénzeli (az erről szóló angol nyelvű állásfoglalás augusztus 9-én került fel a kormányzati portálra) – a mostani eset nyomán úgy tűnik, hogy hasonló megfontolásokból a semleges Svájc is célkeresztbe került.

A fellépés ugyanis meglehetősen barátságtalanra sikeredett: a szerdán kézbesített levél csütörtöki teljesítéssel követel számos adatot, információt és okiratot a Svájci Civil és Ösztöndíj Alap pályázataiban közreműködő Ökotárstól. A hivatal a többi között a svájci féllel kötött szerződést, a konzorciumi tagok szerződéseit, a résztvevők munkaszerződésit, munkaköri leírását, az összes támogatási szerződést és a 2008–2014-es időszakra vonatkozó részletes mérlegadatokat és pénzügyi kimutatásokat követeli.

 

Megjegyzendő, hogy a Svájci Civil és Ösztöndíj Alapban a magyar kormány is közreműködő fél, ezért a kért dokumentumok az egykori Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél vagy az azt bekebelező, Lázár János vezette Miniszterelnökségnél már rendelkezésre állnak. Mivel pedig a rendőrség a hét elején az Ökotárs könyvvizsgálójánál is járt, vélhetően a főkönyvi információk is a rendőrségnél vannak, vagyis egy másik állami szervnél. Bekérte a Kehi az Ökotárs egyszázalékos adófelajánlásaival (mintegy 230 ezer forinttal) kapcsolatos iratokat is, amelyek szintén megtalálhatók az adóhivatalnál.

A hétfői szimpátiatüntetés az Ökotárs Alapítvány mellett
A hétfői szimpátiatüntetés az Ökotárs Alapítvány mellett
Reviczky Zsolt

A Svájci Civil és Ösztöndíj Alap egyébként a legszegényebb megyékben működő civil szervezeteknek ad adományokat környezetvédelmi és szociális célokra, valamint közösségfejlesztésre, ezenkívül hátrányos helyzetű iskolásoknak folyósít ösztöndíjakat.

A fentiekről lapunknak beszámoló Foltányi Zsuzsa, az Ökotárs munkatársa felelevenítette a csobánkai otthonában hétfő este lezajlott rendőrségi házkutatást is. Mint elmondta, hat rendőr jelent meg nála az este folyamán, olyan papír azonban nem volt náluk, amely a lakás átkutatására felhatalmazást adott volna (ennek jogszerűségéről a rendőrségnél is érdeklődtünk, egyelőre eredménytelenül). Ügyvédet hívni nem engedték, azt sem hagyták, hogy az őt folyamatosan kereső újságírókkal szóba álljon, hatósági tanúról is csak az eljárás közben gondoskodtak.

A később tizenöt fősre bővült nyomozócsoport végül több mint tízdoboznyi iratot vizsgált át, emellett Foltányi laptopját, erszényét, noteszét is átnézték, sőt a vécére is kikísérték őt, és megpróbálták megakadályozni, hogy felmenjen az emeletes faház felső szintjére zsebkendőért. Átkutatták az egész lakást, a kertet, az említett mellékhelyiséget, az éléskamrát és a biciklitárolót is.

Közben a zsákutca bejáratát, ahol Foltányi lakása található, elállta egy rendőrautó, és úgy tudjuk, hogy az utcatorkolatot kordonnal is elzárták. Foltányi Zsuzsa otthonából fél tíz körül távoztak a rendőrök. Az Ökotárs munkatársa panaszt tett az intézkedés ellen.

Martin Schulz aggódik

Úgy tűnik, a civilek elleni kormányzati fellépés egyre több helyen lépi át az ingerküszöböt. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke Twitter-bejegyzésben fogalmazta meg aggodalmait: szerinte „nagyon aggasztó a civilek elleni rajtaütések második köre. A másként vélekedő hangok pezsgésben tartják a társadalmat, ez a rajtaütés viszont az ellenkező irányba hat.”

A Helsinki Bizottság tegnap bejelentette: a civil szervezetek kormányzati vegzálása miatt kiszáll a kormány által az ENSZ javaslatára összehívott Emberi Jogi Kerekasztalból. „Nem leszünk fügefalevél a látszatdemokrácia intézményén” – írták Répássy Róbertnek, az igazságügyi minisztérium parlamenti államtitkárának címzett nyílt levelükben, jelezve: „az elmúlt időszak civil társadalmat megbélyegző kormányzati kijelentései és különösen a hétfői nap demonstratívan megfélemlítő rendőrségi fellépése” elleni tiltakozásképpen a továbbiakban nem vesznek részt a kerekasztal munkájában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.