galéria megtekintése

„Jót röhögtem Veszprémben”

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 21. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

Nem indul a veszprémi időközi választáson Sütő Kálmán budapesti hajléktalan. Hétfőn számoltunk be arról, hogy nekilátott összegyűjteni a jelöltséghez szükséges aláírásokat.

Sütővel aztán tegnap Budapesten a Jászai Mari téren találkoztunk, épp indult kávézni, és némi „szentelt vizet” venni. A Fedél Nélkült a képviselői irodaház előtt terjesztő hajléktalan – aki a Szabadság téri birodalmi sasos emlékmű elleni tüntetések állandó szereplője is volt – elmondta: elutazott ugyan Veszprémbe, és belefogott az ajánlások gyűjtésébe, de a szükséges 500 aláírást nem tudta határidőre beszerezni.

A hajléktalan csak beijesztett
A hajléktalan csak beijesztett
A szerző felvétele

– Akartam én indulni – felelte érdeklődésünkre –, és ez már a második nekifutás volt, mert a parlamenti választások idején el szerettem volna indulni a 12. kerületben, mert láttam, hogy Bauer Tamás mennyire esélytelen. De akkor sem jött össze. Az, hogy most Veszprémben Némedi Lajos fideszes alpolgármester és egy helyi Fidesz-képviselő (Halmay Gábor – A szerk.) volt az első két ajánlóm, viszonylag egyszerű történet. Ott gyűjtötték ők is az ajánlásokat, ahol én. Odaléptem hozzájuk, hogy írjanak nekem alá. Minden probléma nélkül megtették. Hogy a Fidesz szervezte volna az indulásom, az marhaság.

 

A hajléktalan indulásáról szóló hír formálódásába minden bizonnyal „beleállt” Kész Zoltán független jelölt is − akit az MSZP, a DK, az Együtt és a PM mellett a veszprémi liberálisok (MLP) meg a Bokros Lajos-féle MoMa is támogat −, mert a Blikknek úgy nyilatkozott: – Meggyőződésem, hogy ez a Fidesz akciója. Így akarja megosztani a bizonytalan szavazókat.

– Jót röhögtem különben Veszprémben – kommentálta politikai kiruccanását Sütő Kálmán –, mert mindenki rögtön azt kezdte szajkózni, hogy Veszprém felemelkedéséért indul. Én nem mondtam semmi ilyet. Ha valaki kérdezte, mit akarok, azt feleltem, én is lehetek olyan képviselő, mint mások. Kár volt rólam annyi hülyeséget írni.

Sütő Kálmán 55 éves, egy 6, egy 7 és egy 9 éves gyerek édesapja, de a család – azután, hogy a férfi hajléktalan lett – háromfelé szakadt. Székesfehérvárról érkezett évekkel ezelőtt Pestre, elvált, volt felesége egy Fejér megyei faluban maradt, a gyerekek Bicskére kerültek nevelőszülőhöz. Az apa sokáig harcolt azért, hogy vigyék őket onnan el, mert szerinte nem voltak jó helyen. Így helyezték a gyerekeket végül Bodajkra, ahol „jó soruk van”.

– Azelőtt sofőr voltam, de dolgoztam a Főkefénél utcaseprőként is. Az Aszódi utcai hajléktalanszállón lakom, nincsenek veszélyben a cuccaim, ketten élünk egy szobában, fizetni kell érte – tette hozzá Sütő.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.